Leidseplein, taxistandplaats

Eis drie jaar voor fatale klap van taxichauffeur

AMSTERDAM – Voor de rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie donderdag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. Hij zou op 5 juli vorig jaar een klap hebben gegeven aan de 44-jarige Rob Sitek, op het Leidseplein in Amsterdam. “Een snoeiharde vuistslag”, aldus het OM, die leidde tot de dood van Sitek.

Sitek en B. kregen tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. B. zou hebben gespuugd naar Sitek, die daarop een klap met vlakke hand uitdeelde, een zogenaamde ‘bitch slap’. Daarop volgde de vuistslag van B., een geoefend kickbokser. Volgens B. zelf ging het helemaal niet om een harde klap.

Dat B. zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen, wees het OM van de hand. B. was uit op een confrontatie; hij heeft ervoor gekozen terwijl hij ook had kunnen weglopen van het conflict, aldus de officier van justitie donderdag. Het door B. toegepaste geweld stond niet in verhouding met de klap die Sitek zou hebben gegeven. De klap van B. veroorzaakte gescheurde halsslagaders bij het slachtoffer.

Rob Sitek was op de bewuste avond op stap met zijn broer. Ze hadden gedronken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat Sitek niet in kennelijke staat verkeerde, aldus de officier.

B. stond tevens terecht voor bedreiging en mishandeling van drie meisjes die hij in november 2007 vervoerde. Ook toen ontstond onenigheid over de ritprijs, dat leidde tot geweld, zij het veel minder hevig dan in het geval met Rob Sitek.

Volgens B.’s advocaat Geert-Jan Knoops is niet komen vast te staan waaraan Sitek is overleden. Door de vuistslag viel het slachtoffer achterover, waardoor hij schedelletsel opliep. Knoops wees erop dat de patholoog-anatoom heeft gerapporteerd dat de klap “zeer waarschijnlijk” de doodsoorzaak is geweest. Daarmee laat hij ruimte voor andere mogelijkheden, aldus de raadsman. Wat wel vaststaat, meent Knoops, is dat B. de gevolgen van zijn uithaal niet heeft kunnen overzien. “De vraag is dus of je mijn cliënt die gevolgen kunt toerekenen.”

(ANP)

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.