taxi, Sitek, rechtbank

Commentaar: Ook publiek is verantwoordelijk voor fatale klap

De straf van twee jaar voor de Amsterdamse taxichauffeur die verantwoordelijk is voor de dood van Sitek geeft een duidelijk signaal af. Volgens de rechters is het ongehoord om in zo’n dienstverlenend beroep de confrontatie aan te gaan met geweld. De chauffeur wordt terecht verantwoordelijk gehouden voor alle gevolgen van zijn daad.

Volgens de familie van het slachtoffer is een straf van twee jaar echter niet genoeg. Zij eisen straffen alsof het zou gaan om moord. Een begrijpelijke reactie, hen is een dierbare ontnomen. Ondanks dat de actie van taxichauffeur B. niet goed valt te praten, was het echter nooit zijn bedoeling Sitek zwaar te verwonden, laat staan te doden.

Nachtchauffeurs zijn vaak geen lieverdjes. Wat echter vergeten wordt is dat dit veroorzaakt is door de klanten zelf. Probeer je als vredelievende pacifistische beleefde chauffeur maar eens staande te houden tegen alle dronken, doorgesnoven en niet betalende klanten. Iedereen begrijpt dat een nachtchauffeur stevig in zijn schoenen moet staan. En soms ontkomt een chauffeur er uit verdediging gewoon niet aan een klap uit te delen. Hij is zelf vaak genoeg slachtoffer.

Dat is hier niet het geval, zo hebben de rechters geoordeeld. Hier is duidelijk geen sprake van noodweer. Maar dat neemt niet weg dat een gevangenisstraf van twee jaar meer dan voldoende is. In een zaak als deze zijn er alleen verliezers. Niet alleen het slachtoffer, zijn nabestaanden of de taxichauffeur, maar de hele branche. Straks eist het publiek dat er alleen nog maar pacifistische beleefde chauffeurs rondrijden. Omdat ze die dan makkelijk in een dronken bui het leven zuur kunnen maken.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.