taxichauffeur, taxi, geweld

Overheid laat de taxichauffeur vaak aan zijn lot over

COMMENTAAR – De Tilburgse taxibranche is in rep en roer na de gewelddadige dood van hun collega. Ze vraagt terecht aandacht voor het geweld tegen taxichauffeurs. Iedere week zijn tientallen taxirijders in Nederland het slachtoffer van bedreiging, geweld en overvallen.

Indien een buschauffeur of treinconducteur wordt gemolesteerd komt de overheid meteen in actie. Een enkel incident met een ambulancebroeder of brandweerman en het hele land is verontwaardigd. Terecht natuurlijk, maar waar blijven die gevoelens als het om een taxichauffeur gaat? Er waren onlangs maar liefst vier overvallen in korte tijd in Arnhem nodig voordat de politie daar pas echt actie ondernam.

Het aanzien van de taxichauffeur dient in Nederland fors verbeterd te worden. Nog teveel wordt het werk geassocieerd met het ondergaan van scheldkanonnades en geweld. Onterecht! Een chauffeur dient gewoon veilig zijn vak uit te kunnen oefenen zonder continu te hoeven vrezen voor molestatie.

Het wordt tijd dat ook de overheid inziet dat er maatregelen getroffen dienen te worden. De oorzaak van de dood van de Tilburgse taxichauffeur is nog onduidelijk. Maar feit is wel dat geweld tegen taxibestuurders veel te vaak voorkomt.

Een overleg tussen chauffeurs en de gemeente Tilburg zal niet direct iets veranderen aan het imago van de branche. Maar de politie kan natuurlijk wel de boel beter in de gaten houden tijdens de drukke uitgaansuren.

Zodra duidelijk is dat de overheid hard optreedt tegen geweld tegen taxichauffeurs, zal dat meteen een positieve invloed hebben op hoe het publiek de taxibranche respecteert. Want chauffeurs worden nu nog te veel aan hun lot overgelaten door de overheid, waardoor kwaadwillenden vrij spel denken te hebben.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Overheid laat de taxichauffeur vaak aan zijn lot over”

Geert|12.10.10|17:26

De politie moet die ongein harder aanpakken! Als er iemand bij de standplaats tegen mijn auto schopt omdat ik hem niet mee wil nemen (bv veel te dronken), staat de politie met de handen in de zij erop te kijken. Als zij maar geen klappen krijgen, vinden ze.

edwin|14.10.10|11:42

De politie moet inderdaad elk geweld zoals het bedreigen van chauffeurs kei hard aanpakken.
De laatste 5 weken 7 gevallen in het weekend dat dronken lui deuken in taxiauto en bussen schoppen omdat wij een andere besproken groep meenemen ipv de jongens zelf.
Daarbij 2 x bedreigen waarbij de chauffeur moest vluchten in zijn bus. 1 x vrouwelijk chauffeur die 5 weken in de gips is geschopt omdat ze de klant in stom dronken toestand uit de auto hielp.
Laatste weekend deuk in nieuwe skoda omdat er een groep vrienden met elkaar op de vuist gingen. Getukigen in overvloed maar de jongens zijn niet eens opgepakt. de chauffeur hebben 1 1/2 uur gewacht op de politie die dan komt vertellen dat dit geen strafrechtelijke zaak is…. Twee weken geleden kermis Handel : zijraam uit de taxibus geslagen. wel betaald gekregen dat wel gelukkig deze keer..

snel|28.11.10|11:38

heb ook een keer 112 politie gebeld, omdat er 4 autistische kinderen uit mijn bus weg liepen, ik bracht 1 kindje bij de deur, omdat de moeder te beroerd is om even een blik op mij te richten.
zodat ik weet dat het kind is opgevangen door de ouder.het was in zaandam,ik bel krijg te horen bel je baas maar,die zit in purmerend ,toppie hoor ,deze rit deed ik even tussen door ,ik was pas in dienst.
ik wil hier maar mee zeggen dat een gewone taxi , met dronken mensen te maken heeft.
speciaal leerlingen vervoer,heeft de politie geen idee van wat er allemaal gebeurd in een taxibus.
wil je graag afvallen, moet je taxichauffeur worden, hoef je niets voor te doen, je kan alles blijven eten. groetjes ada