taxi, camera

Taxibedrijven wapenen zich steeds meer tegen overvallers

AMSTERDAM – Taxibedrijven nemen steeds vaker maatreglen om chauffeurs te beschermen tegen gewelddadige overvallen. Recent werd een Tilburgse chauffeur vermoord. In Arnhem en Groningen hebben taxibedrijven last van een golf van gewapende overvallen.

Chauffeurs van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) krijgen vanaf medio november speciale camera’s op het dak die berovingen buiten de auto kunnen registreren. Op de taxidaken komen daarnaast waarschuwingsborden die bij onraad oplichten met de tekst ‘Help!’.

Camera’s

RTC verplicht zijn chauffeurs sinds 2003 al om camera’s binnen de wagen te plaatsen. Om overvallers te ontmoedigen taxi’s te beroven krijgen alle RTC-auto’s over twee maanden pinbetalingsautomaten.

Taxicentrale TCA in Amsterdam gaat volgend jaar ook alle 1200 taxi’s uitrusten met apparatuur om met een pinpas te betalen. Het systeem gaat in het voorjaar van 2011 in werking. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van chauffeurs te vergroten.

Stil Alarm

Veel taxi’s, waaronder die van TCA, zijn al wel voorzien van een stil alarm waarmee chauffeurs via de taxicentrale de politie kunnen alarmeren. Ook ziet de centrale precies waar de taxi zich bevindt en in de buurt aanwezige collega’s krijgen het noodsignaal te horen. Maar volgens taxichauffeurs komt hulp in zo’n geval vaak te laat.

Taxichauffeurs krijgen geen subsidie van de overheid om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Lees ook: Veiligheid in de taxi betaalt zich ook uit naar de klant

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.