Grijpink, TCA, oud-directeur

Drugsproces tegen oud TCA-directeur Grijpink van start

ALKMAAR – De rechtszaak tegen de voormalige Amsterdamse taxibaas Dick Grijpink en zestien anderen is woensdag van start gegaan in de rechtbank in Alkmaar. Hij staat terecht voor wiethandel, diefstal en deelname aan een criminele organisatie.

De 51-jarige Grijpink zou betrokken zijn geweest bij wietkwekerijen in Uithoorn en Heerhugowaard en wordt samen met een man uit Almere door justitie gezien als leider van de drugsbende. De overige verdachten zouden wietknippers en witwassers zijn. Grijpink kwam in juni vrij na drie maanden in voorlopige hechtenis te hebben gezeten.

TCA

In de zomer van 2006 werd Grijpink afgezet als directeur van de Taxicentrale Amsterdam (TCA). Hij moest samen met twee andere directieleden van TCA vertrekken wegens structureel wanbeleid.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar verzette zich in de drugszaak tegen Dick Grijpink (61), voormalig baas van de Taxicentrale Amsterdam (TCA), tegen extra verhoren van rechercheurs die het onderzoek tegen hem hebben geleid, zo bleek op dag één. De rechtbank in Alkmaar gaf vervolgens wel opdracht tot het verhoren van de 31 extra getuigen.

Verhoorwijze

Advocaat Brendan Newton wil de rechercheurs laten ondervragen omdat volgens hem getuigen Grijpink los van elkaar en van het ene op het andere moment van figurant tot onderdirecteur van een drugsorganisatie hebben gebombardeerd. De raadsman denkt dat een bepaalde verhoorwijze hiertoe heeft geleid.

Officier van justitie Katja van Bijsterveldt zegt dat de politie op geen enkele manier heeft aangestuurd op een zwaardere belasting van Grijpink.

Verdachten

In de drugszaak staan in totaal 25 verdachten terecht. Grijpink staat samen met de 42-jarige Frank Jan G. uit Almere te boek als kopstuk van de organisatie, al meldde het OM af te willen zien van een gezamenlijke behandeling van hun zaken. Dat zou ‘een verkeerd beeld geven’ naar de verdachten en naar de media, aldus officier Van Bijsterveldt.

Almeerder G. heeft de zwaarste aanklachten aan zijn broek hangen. Hij heeft van alle verdachten ook het langst in voorarrest gezeten. Hij wordt verdacht van grootschalige hennepteelt op meerdere plaatsen in Nederland, illegale stroomaftap, het leiding geven aan een criminele organisatie en witwasserij. Verder moet hij zich verantwoorden voor de mishandeling en bedreiging van een agent van de parketpolitie tijdens een eerdere zitting in Alkmaar.

Rechtszaak

De inhoudelijke behandeling van de grote drugszaak begint half maart en duurt tot eind april. G. staat 21 en 22 maart terecht, Grijpink verschijnt 24 maart voor de rechter. Grijpink werd opgepakt nadat vorig jaar maart een grote hennepkwekerij in Heerhugowaard was opgerold.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Drugsproces tegen oud TCA-directeur Grijpink van start”

Laurents|09.12.10|11:42

Dit is niet de enigste directeur van een grote taxicentrale die zelf wel uit maak wat er gebeurd, deze mensen zijn moeilijk weg te krijgen,daar ze allemaal vriendjes om zich heen scharen. daarna ruiken ze het grote geld.