Amsterdam, tram, GVB, openbaar vervoer

Acties openbaar vervoer beginnen in Amsterdam

AMSTERDAM – Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB begint maandag als eerste van de drie grote steden met actievoeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

In de hoofdstad rijden minder trams, bussen en metro’s. Na Amsterdam volgt dinsdag Den Haag en woensdag is het de beurt aan Rotterdam.

GVB

Het GVB zet tram 14 en 25 stil en schrapt een flink aantal buslijnen. Ook de veerponten naar het IJplein en de NDSM-werf in Amsterdam-Noord varen niet in de spits. De overige trams, bussen en metro’s rijden minder vaak.

Door de acties willen de vakbonden de reiziger de gevolgen van de voorgenomen besparingen laten merken.

Bezuinigen

De regering wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Hierdoor zouden veel tram- en buslijnen komen te vervallen en worden routes korter.

Rond negen uur begint voor het Centraal Station in Amsterdam een manifestatie. Onder anderen fractieleiders in de Tweede Kamer Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) zijn erbij om hun steun te betuigen.

Verkeer

De acties in het openbaar vervoer in Amsterdam hebben maandag geen invloed op de verkeersdrukte rond de hoofdstad. Volgens een woordvoerder van de ANWB stonden er rond acht uur bij Amsterdam de gebruikelijke files, die niet langer waren dan normaal. Of de taxi’s extra omzet kunnen boeken, is nog onbekend.

In de komende dagen zijn  Den Haag en Rotterdam doelwit van acties zijn in het openbaar vervoer.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.