staking, openbaar vervoer, bus, buschauffeur

Woensdag staakt vervoersbedrijf HTM Den Haag

DEN HAAG – Haagse taxichauffeurs opgelet: personeel van de HTM voert woensdag 20 april actie tegen de bezuinigingen en de aangekondigde aanbesteding van het stadsvervoer. Tussen 9 en 14 uur rijden er daardoor helemaal geen trams, RandstadRail en bussen, zo meldt HTM.

De werkonderbreking is onderdeel van een landelijke actie van de vakbonden. Op donderdag 7 april was er actie in het openbaar vervoer Amsterdam en op 12 april in Rotterdam.

Bezuinigingen

De bezuinigingen die de HTM treffen kunnen in het ergste geval vijfhonderd personeelsleden hun baan kosten. Naar schatting moet tussen de twee- en driehonderd man dan gedwongen vertrekken. Het grote aantal ontslagen zou onder meer het gevolg zijn van het schrappen van een flink aantal bussen in de avonduren en het deels opheffen van tramtrajecten zoals lijn 10 in Voorburg.

HTM Personenvervoer NV is een zelfstandige onderneming in openbaar vervoer, waarvan de gemeente Den Haag honderd procent van de aandelen bezit. Met bussen, trams, lightrail en besloten vervoert het bedrijf jaarlijks 137 miljoen reizigers. Bij HTM werken zo’n 2400 mensen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.