Amsterdam, tram, GVB

Openbaar vervoer vervoer grote steden gaat opnieuw staken

Taxichauffeurs in de grote steden opgelet: medewerkers van het openbaar vervoer in de grote steden gaan opnieuw staken. Op dinsdag 7 juni beginnen de werkonderbrekingen in Amsterdam. Die dag zullen er geen trams, metro’s en bussen rijden in de hoofdstad. Op 8 juni ligt het vervoer stil in Den Haag en donderdag 9 juni rijdt er niets in Rotterdam.

Openbaar Vervoer

De vervoerders staken vanwege de grote bezuinigingen op het openbaar vervoer in de grote steden. Zo moeten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verplicht hun openbaar vervoer aanbesteden. Hierdoor zal volgens het kabinet het openbaar vervoer € 120 mln goedkoper uitvallen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) is nog in overleg met de wethouders van de drie steden hoe de aanbesteding vorm moet krijgen. Tot nu toe noemt de minister daarom de stakingen voorbarig. De vakbonden willen echter niet wachten tot het overleg voorbij is.

Bezuiniging

Abvakabo FNV zegt in het FD een redelijk beeld te hebben van de gevolgen. Volgens de vakbond zullen de bezuinigingen in Amsterdam leiden tot 1400 minder banen, al kan stadsvervoerder GVB dit niet bevestigen. Bij het Haagse ov-bedrijf HTM gaat het om 500 plaatsen en bij het Rotterdamse RET om 1000. Ook dit zijn schattingen van de vakbond.

Het is de vierde keer op rij dat stadsvervoerders wegens de aanbestedingen het werk neerleggen. In februari begonnen de stadsvervoerders met een beperkte stop op enkele lijnen in de middag. Sindsdien voeren ze de druk op. Vorige week staakten de drie stadsvervoerders tijdens de ochtendspits.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.