Rechtszaal, verdachte, rechter

Poolse verdachte Tilburgse taximoord bekende spontaan

BREDA – De verdachte die is opgepakt voor de moord op de Tilburgse taxichauffeur Radj Anand heeft voor zijn uitlevering een spontane bekentenis afgelegd op een Pools politiebureau. Vermoedelijk was hij daar voor een heel andere zaak.

Dat werd donderdag bekend tijdens de pro-formazitting in de Bredase rechtbank, zo meldt Omroep Brabant. Op 9 oktober 2010 werd Radj Anand in Kaatsheuvel doodgeschoten na het ververvoeren van vermoedelijk drie Polen.

Taximoord

In januari werd een eerste 24-jarige verdachte opgepakt. In de Bredase rechtbank werd donderdag duidelijk dat deze man was opgeroepen zich te melden bij een Pools politiebureau. Vermoedelijk had die oproep niets met de taximoord te maken.

Eenmaal aangekomen op het bureau legde de Pool spontaan een verklaring af over de dood van Radj Anand. Vervolgens werd hij uitgeleverd aan Nederland.

 Later werden nog twee Poolse verdachten aangehouden. Het ging om mannen van 24 en 42.

Telefoon

In de telefoon van één van de 24-jarige verdachten stond een telefoonnummer opgeslagen waarvan justitie vermoedt dat het van de oudste verdachte is. Het stond opgeslagen onder een woord dat wanneer je het omdraait, de Poolse vertaling is voor moordenaar. Maar dan fout gespeld.

Volgens de oudste verdachte was dit het wachtwoord dat hij gebruikte om in te loggen op een computer bij de maatschappelijke opvang en stond hij daarom zo in de telefoon van zijn medeverdachte vermeld.

Onderzoek

Het onderzoek rondom de taximoord gaat overminderd voort. De rechtbank hoopt op 30 augustus te beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Of die datum gehaald wordt, hangt vooral af van de snelheid waarmee Poolse getuigen gevonden en gehoord kunnen worden.

Taxichauffers herdachten de vermoorde Radj Anand door naar de plek te rijden waar hij werd gevonden. De uitvaart van Anand werd massaal bezocht. Zijn dood leidde tot grote onrust in de taxiwereld en tot een debat over de veiligheid van de chauffeurs.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.