hersenen

Taxichauffeurs hebben grotere achterkant van hippocampus

De achterzijde van de hippocampus (deel van de hersenen) van taxichauffeurs is groter dan die van mensen met een ander beroep. Dat blijkt uit onderzoek in Londen. Die groeit vooral tijdens de opleiding. Op zich niet vreemd: dit deel van het brein helpt ons om dingen te leren en om te navigeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat niet iedereen even geschikt is om het vak taxichauffeur te beheersen, zo meldt Scientias.

Taxichauffeur

Wetenschappers bestudeerden drie groepen mensen gedurende vier jaar. Eén groep bestond uit taxichauffeurs die in opleiding waren (en dus alle Londense straten met hun kenmerken aan het leren waren). De andere groep was ook in training geweest, maar had het uiteindelijk niet gehaald. En dan was er nog een derde groep die bestond uit mensen die geen taxi bestuurden.

Toen de eerste groep aan de training begon, was hun brein goed te vergelijken met het brein van de andere groepen. Maar tijdens de training groeide de hippocampus van de taxichauffeurs in opleiding. Bij de taxichauffeurs die hun opleiding niet haalden groeide de hippocampus niet tijdens de training.

The Knowledge

Londense taxichauffeurs moeten The Knowledge beheersen voor ze aan het werk mogen. Deze beruchte test bestaat onder andere uit het leren van honderden routes in een straal van ongeveer 10 kilometer rond Charing Cross, in het centrum van Londen. Daarbij komen ze tienduizenden straatnamen en herkenningspunten tegen. Het leren van The Knowledge kan tot wel 4 jaar duren, en het onderzoek duurde dus ook zo lang.

Het onderzoek bewijst twee dingen: het is het werk van taxichauffeurs dat het brein verandert. Maar het bewijst ook dat zo’n verandering niet voor iedereen is weggelegd. Blijkbaar moet taxirijden toch een beetje aangeboren zijn: een echte taxichauffeur heeft een flexibeler brein dan anderen, aldus Scientias.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxichauffeurs hebben grotere achterkant van hippocampus”

Chauf Adam|10.12.11|18:10

Dit is oud nieuws. Was al ruim een jaar geleden op Discovery Channel.. Maar toch leuk ,,