taxi, Brussel, België

Brusselse taxivergunning voortaan na 10 jaar verhandelbaar

De stad Brussel heeft een akkoord bereikt over hervorming van het systeem van taxivergunningen. Voortaan mogen de vergunningen onder bepaalde voorwaarden legaal verkocht worden. In het hoofdstedelijk gewest zijn maar 1.300 taxi’s toegelaten. De vergunningen zijn dus erg gewild en worden verhandeld voor hoge prijzen. Net zoals vroeger in Nederland het geval was, voordat de markt volledig werd vrijgegeven.

De licenties worden nu verdeeld volgens een wet uit 1995. Het recht om een taxi te besturen is gebonden aan een persoon, is ondeelbaar en niet overdraagbaar. In de realiteit gaat het er echter anders aan toe, licenties worden soms verhandeld aan hoge prijzen.

Licentiebeleid

Minister van Vervoer Brigitte Grouwels wil meer transparantie in het licentiebeleid. Volgens de nieuwe regels zou een licentie pas na tien jaar overdraagbaar zijn. Die transactie wordt bovendien aan het toezicht van een commissie onderworpen. De prijs van een licentie mag wel worden onderhandeld tussen koper en verkoper.

De tekst moet nog verschillende stadia doorlopen. Hij dient te worden voorgelegd aan de Economische en Sociale Raad en de Raad van State. Daarna kan hij naar het parlement, meldt HLN.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.