controle, taxi, marechausse, politie, taxichauffeur

Meeste taxi’s in orde bij grote taxicontrole in Amsterdam

Tijdens een grote taxicontrole in Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag 22 september op zondag 23 september op zes verschillende plekken in totaal 125 taxi’s gecontroleerd op de naleving van vergunningen, wet- en regelgeving en de staat van de auto. Hierbij waren de meeste taxi’s in orde. Negen chauffeurs mochten na controle niet meer verder.

De redenen hiervoor liepen uiteen van ongekeurde taxameters, rijden met een ongeldige of zonder vergunning, verlopen APK, te gladde banden, het overtreden van de rijtijdenwet en het rijden zonder rijbewijs. De onaangekondigde handhavingsactie werd uitgevoerd door Stadstoezicht, de Inspectie Leefmilieu en Transport en de Belastingdienst.

Rittenstaat

Diverse andere chauffeurs kwamen weg met een waarschuwing omdat hun rittenadministratie niet volledig was ingevuld. Tegen een onbekend aantal wordt aanvullend onderzoek ingesteld door de Belastingdienst.

Burgemeester Van der Laan heeft de handhaving van taxi’s sinds eind 2011 geïntensiveerd in aanloop naar de Amsterdamse Taxxxipas, die vanaf mei 2013 verplicht zal zijn voor elke taxichauffeur die op de standplaatsen wil staan. Dit heeft geleid tot 83 geconstateerde overtredingen in het eerste half jaar van 2012, 51 ingetrokken vergunningen voor taxistandplaatsen (van meestal 2 maanden) en 11 schriftelijke waarschuwingen. Eerdere onaangekondigde controles vonden dit jaar plaats in januari, februari en maart.

Nieuwe regels

De handhaving zal zich vanaf mei 2013 behalve op wangedrag vooral ook richten op het weren van taxi’s die zich niet hebben aangesloten bij een Toegelaten Taxiorganisatie (TTO). Om de nieuwe regels streng te controleren, heeft de gemeente afspraken gemaakt met de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Inspectie Transport en Leefomgeving.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.