taxi, Belgie

Belgische taxichauffeurs dupe van gesjoemel door directie

Tegen een Belgisch taxibedrijf is 12.000 euro boete geëist wegens gesjoemel met de rekeningen van 45 taxichauffeurs en uitbetalingen voor feestdagen en nachtwerk. De chauffeurs werden hierdoor fors benadeeld. De directie van het Mechelse taxibedrijf N-Taxi stonden daarvoor terecht op de rechtbank in Mechelen.

Het taxibedrijf kreeg de afgelopen jaren geregeld sociale controle. Daarbij werden onregelmatigheden vastgesteld, maar de directie kreeg steeds om fouten te herstellen.

Onderzoek

Intussen werd een grondiger onderzoek opgestart waaruit bleek dat N-Taxi voornamelijk inbreuken beging op het vlak van persoonlijke rekeningen van de chauffeurs. Zo zouden betaalde feestdagen en nachtwerk niet correct zijn uitbetaald en kreeg niet iedereen een correcte dienstjarenvergoeding. Volgens de advocaat van het taxibedrijf onstonden de fouten vooral door onwetendheid.

“De taxisector verandert constant. Mijn cliënten deden er alles aan om zich in regel te stellen, maar hun sociaal secretariaat heeft het nagelaten om hen van bepaalde fouten in te lichten. De meeste fouten waren niet intentioneel. Een deel van de tekortkomingen zijn ondertussen zelfs rechtgezet”, meldt hij volgens het Nieuwsblad.

De rechter velt een vonnis op 7 november.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.