New York, Town Car, taxi

Amerikaanse taxidienst Uber van start in Amsterdam

De Amerikaanse startup Uber is actief in Amsterdam. Dat laat het bedrijf op Twitter weten. In de Verenigde Staten is de dienst een soort ‘town car’, in plaats van een traditionele ‘yellow cab’. Het biedt in plaats van een taxi, een ‘privé-chauffeur met auto’ aan. Tarieven liggen volgens de website boven het wettelijk maximum.

De dienst Uber lijkt inmiddels in de hoofdstad van start gegaan te zijn voor een kleine groep gebruikers. Via de speciale Android en iOS-app kunnen klanten een chauffeur in de buurt oproepen.

Wettelijk maximumtarief

Goedkoop is de dienst niet voor consumenten. Starttarief bedraagt 6 euro, kilometertarief 2,34 euro, minuuttarief 0,75 euro. Bovendien is de minimale ritprijs 12 euro. Vaste prijzen zijn ook mogelijk. Amsterdam – Schiphol is bijvoorbeeld 50 euro.

Het is straattaxi’s niet toegestaan meer te rekenen dan het wettelijk maximumtarief. Tenzij het geen openbare dienst is en de rit is voorbehouden aan een geregistreerde groep gebruikers, net zoals bij NS Zonetaxi het geval is. Er wordt door Uber achteraf met bijvoorbeeld creditcard afgerekend.

Lancering

Het concept is is sinds de lancering in januari 2011 al te vinden in 10 grote Amerikaanse steden. Daarnaast is Uber ook in Canada actief. In Europa had Londen deze zomer de primeur. In de startup is bijna 50 miljoen dollar gestoken door investeerders, waaronder Goldman Sachs.

Uber profileert zich als een bedrijf dat privéchauffeurs op aanvraag in een luxe auto aanbiedt. In de VS is het bedrijf echter meerdere malen aangeklaagd voor het aanbieden van taxi’s zonder vergunning, door zowel lokale overheden als andere taxibedrijven.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Amerikaanse taxidienst Uber van start in Amsterdam”

Raymond Betlem|29.10.12|11:27

Ik snap miet dat nederland dit toe laat taxi bedrijven van buiten nederland hier laten rijden pffff ze pakken de snorders aan omdat dat broodroof is maar dan gaan ze wel zoiets toe laten is in mijn ogen precies het zefde alleen dan met toezixht van regering en gemeente het moet niet gekker worden in nederland

Defra Taxi Arnhem|29.10.12|12:18

Ik snap het niet helemaal, Uber komt met ‘town-cars’ naar Nederland? En dan staat er dat je met Uber kunt zien waar de taxi’s in de buurt zijn om deze te reserveren met mobiele applicatie.
Is het dan een fysieke dienst met luxe-auto’s met privéchauffeurs of is het alleen een zoveelste app om taxi’s te bestellen?

Bergerhof Taxi Tours|29.10.12|15:39

Albert Heijn bezit ook de halve supermarkt, markt in de Verenigde Staten, dus waarom kunnen zij hier niet hun bedrijf opstarten?

Kemal Ozen|01.11.12|12:59

Ja Laat ze maar komen al die vormen van taxis in Amsterdam, je word ermee overspoeld: fietstaxi,koetstaxi, watertaxi,scootertaxi,motortaxi,TukTuk, enz enz En niet te vergeten de snorders. Nu komen ze met een zogenaamd Amerikaans taxidienst!! Wij gaan toch ook geen TCA oprichten in USA. Laat ze lekker in hun eigen land ondernemen. Verleen ze geen vergunningen!!!! Hoe moeten wij ( de normale straattaxi’s) dit alles op een normale manier overleven???
Ik ben tegen alle vormen van concurrentie!!!

Paul Dijkhuizen|05.11.12|11:01

Ook gewone straattaxi’s mogen boven het maximale tarief rekenen, mogen ook zelf zonetarief aanbieden, zone’s en tarieven zijn dan vrij. Gebruikers hoeven hiervoor geen lid te worden of geregistreerd te worden… Dus niet nét zoals de NS-zone taxi… Alle taxibedrijven mogen dit doen! Enige restrictie; indien men zonetaxi aanbiedt is men verplicht om ook het normale tarief aan te bieden, dit geld OOK voor de NS-zonetaxi, maar of die dat ook doen?