Amsterdam, Leidseplein, taxistandplaats

Invoering nieuwe taxiregels in Amsterdam

De nieuwe taxiregels voor de opstapmarkt in Amsterdam gelden vanaf 8 november 2012. Taxibedrijven en chauffeurs krijgen vanaf deze datum een overgangstermijn van een half jaar om aan alle regels te voldoen. Die regels moeten de vrije rijders uit de markt gaan weren en het serviceniveau naar de klanten toe opkrikken. 

De nieuwe taxiregels gelden voor alle taxichauffeurs die gebruik willen maken van de standplaatsen in Amsterdam of een klant op straat willen oppikken (opstapmarkt). Dat geldt ook voor taxichauffeurs die nu een belanghebbendenvergunning hebben voor de standplaats bij het Centraal Station of actief zijn bij het Leidseplein.

Taxicentrale

Er mogen alleen nog taxi’s rijden die zijn aangesloten bij een centrale met tenminste honderd auto’s. Dit is gedaan om de zogenoemde vrije rijders, die uit andere steden een centje bij komen verdienen tijdens de piekuren en vaak niet de beste bestuurders zijn, uit te bannen.

De taxi’s moeten onder meer zijn voorzien van gps met fiks geheugen, want de chauffeurs moeten kunnen aantonen waar ze het afgelopen halfjaar hebben gereden. Bovendien moeten chauffeurs of bedrijven de vergunning weer inleveren als de rijders te vaak verkeersovertredingen maken, onnodig omrijden of korte ritten weigeren.

De nieuwe regels gelden niet voor contractvervoer en taxi’s die telefonisch besteld kunnen worden (belmarkt).

Controles vanaf 8 mei 2013

Vanaf mei 2013 moeten alle taxichauffeurs die actief zijn op de opstapmarkt een Taxxxivergunning hebben en aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxiorganisatie (TTO). De gemeente controleert vanaf mei 2013 of taxichauffeurs zich aan de nieuwe regels houden.

De huidige taxi-ontheffeing voor rijden op de bus- en trambaan blijft bestaan tot 8 mei 2013. Taxiorganisaties die actief zijn op de belmarkt of in het contractvervoer moeten nog steeds een losse taxiontheffing voor de tram- en busbaan aanvragen.

Lees ook: Amsterdamse gemeenteraad akkoord met invoering TTO-regels

 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.