taxi, standplaats, CS Utrecht, Taxikeur

Utrecht voert keurmerkverplichting in bij extra standplaatsen

Om te voorkomen dat Amsterdamse taxichauffeurs die niet bij een Amsterdamse TTO horen naar Utrecht uitwijken, wijst de gemeente van deze stad versneld vier plekken in het stadscentrum aan waar alleen taxichauffeurs met een keurmerk mogen staan. Deze chauffeurs dienen in het bezit te zijn van het Keurmerkschap van TaxiKeur Utrecht.

In overleg met de politie heeft de gemeente besloten om de belangrijkste taxistandplaatsen in de stad vanaf 6 mei alleen toegankelijk te maken voor keurmerktaxi’s, meldt RTV Utrecht. De politie en gemeentelijke toezichthouders zullen controleren.

Busbaanvergunning

Elke taxichauffeur in het bezit van een geldig rijbewijs, in het bezit van een volledige chauffeurspas voor straattaxivervoer en in het bezit van een busbaanvergunning van de gemeente Utrecht kan zich aanmelden voor het TaxiKeur Utrecht. Voorwaarde voor het Keurmerkschap van TaxiKeur Utrecht is dat de chauffeur voldoet aan de Keurmerknorm en hij de Regeling TaxiKeur Utrecht (RTKU) onderschrijft.

Op een aantal standplaatse is het nu al zo dat taxi’s maken hier gebruik van slagbomen en het systeem dat voor de invoering van het nieuwe keurmerk Taxikeur Utrecht is aangelegd. Om op deze taxistandplaats te komen, hebben taxichauffeurs een tag nodig.

Toelatingsgesprekken

De STKU controleert de instroom van chauffeurs middels toelatingsgesprekken. De STKU controleert de naleving middels registratieteams op halteplaats en mystery guest bezoeken. Tevens doet de STKU periodiek kwaliteitsonderzoek onder klanten en beheert zij de klachtenregeling.

De keurmerkchauffeurs dienen hun dagelijkse werk doen volgens een aantal richtlijnen: de chauffeur draagt zorg voor een goede eerste indruk, de chauffeur draagt zorg voor een schone en veilige taxi, de chauffeur heeft een goede straten kennis van Utrecht, de chauffeur is klantvriendelijk, klantgericht en servicegericht. De chauffeur draagt zorg voor professioneel rij- en verkeersgedrag, draagt zorg voor de gordelplicht en het rookverbod in de taxi en draagt zorg voor de klachtenprocedure van de STKU.

Taxibranche

De kwaliteitsstandaard is een initiatief van de Utrechtse taxibranche. De taxichauffeurs hebben zelf aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de kwaliteitseisen van de Keurmerknorm. Het college van de gemeente Utrecht heeft die Keurmerknorm erkend. STKU is onafhankelijke keurmeester

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.