TCA, Taxi Centrale Amsterdam, taxi, taxichauffeur, RAI

Amsterdamse taxicentrales weinig last van niet-TTO-chauffeurs

De Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) in Amsterdam zijn tevreden over de eerste twee maanden waarin zij het alleenrecht hebben op de opstapmarkt in hun stad. Er bestaat vrijwel geen overlast van niet-TTO-chauffeurs op de standplaatsen. Taxi Centrale Amsterdam, de grootste organisatie van de stad, zag het aantal ritten met 10 procent toenemen. Ook TaxiDirect meldt een toename van het taxiwerk.

Sinds 1 juni moeten alle taxi’s in Amsterdam lid zijn van een van de TTO’s. Dit om het grote aantal vrije rijders dat zich niet aan de regels houdt in de hoofdstad tegen te gaan. Tot juni reden er naar schatting vierduizend taxi’s door de stad. In de eerste twee maanden dat de regel van kracht is, zien de elf organisaties door het verdwijnen van de concurrenten een fikse stijging van het aantal ritten.

Taxi Centrale Amsterdam

Zo zag Taxi Centrale Amsterdam, de grootste organisatie van de stad, het aantal ritten met 10 procent toenemen. De 1500 aangesloten chauffeurs reden vijfduizend ritten meer per week dan in dezelfde periode vorig jaar. “Nu rijden er per dagdeel zo’n vijf- tot zevenhonderd taxi’s. Dat waren er tussen de duizend en vijftienhonderd”, zegt Sanne Takman van TCA.

“We hebben nu meer instappers en op de taxistandplaatsen is het veel rustiger”, gaat ze verder. De grote toename van het aantal ritten verbaast haar. “We hadden uiteraard rekening gehouden met dit scenario, maar of de vrije rijders ook echt weg zouden blijven was maar de vraag.”

Te veel ontheffingen

Ook Mohammed Taudi van Taxidirect is tevreden met de maatregel. “Zeker in de eerste paar weken hadden we veel meer werk”, zegt hij. Inmiddels loopt het aantal ritten weer wat terug doordat er door de gemeente steeds meer ontheffingen worden gegeven. Iets dat Taudi zorgen baart. “Amsterdam begint alweer vol te raken. Nu is het nog te doen, maar als er niets verandert, ben ik bang dat we binnen een maand of vijf terug zijn op het oude niveau van voor de maatregel. Ik hoop van harte dat de gemeente stopt met het hoge aantal ontheffingen.”

De TCA is hierover wat optimistischer. Takman schat dat het aantal taxi’s in Amsterdam inmiddels rond de 3000 ligt. Dat zijn er zo’n duizend minder dan voor de maatregel. “Ik denk niet dat we snel weer op dat oude niveau zullen zitten. En zelfs als dat wel gebeurt, zijn we er op vooruit gegaan. Nu moeten alle chauffeurs zich aan strenge wetten en regels houden. Dat was voorheen wel anders.”

Twaalf TTO’s

Op dit moment zijn er twaalf TTO’s in Amsterdam. Aemstel Taxi is er als laatste bijgekomen. De aanvragen van vier andere organisaties zijn nog in behandeling bij de gemeente.

Roy van der Lee

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.