taxibord, daklicht, taxi

Haagse taxibranche ‘licht positief’ over toezeggingen nieuwe taxiregels

Het Haagse Taxiplatform (HTP) is ‘licht positief’ over de toezeggingen die de Haagse wethouder Peter Smit heeft gedaan over de nieuwe TTO-regels. Die beloofde woensdag tijdens de commissievergadering om de TTO-verplichting in een groot deel van Den Haag te laten gelden. Verder wordt een gespreide betaling van de tarieven mogelijk gemaakt. En zegde de wethouder toe politie in te zetten voor handhaving. “Als de wethouder deze beloftes nakomt, zijn wij redelijk tevreden”, licht Bas Vos, voorzitter HTP toe.

De wethouder zal de oorspronkelijke plannen aanpassen en deze 17 september in de gemeenteraad indienen. Ze moeten op 1 april 2014 ingaan. Een Haagse TTO-groep bestaat dan uit minimaal 30 chauffeurs en 15 voertuigen. Per organisatie kost dat ruim vijfduizend euro. Daarbovenop moet nog eens 235 euro per chauffeur betaald worden. Eerst was er nog veel weerstand op de plannen.

Taxiregels

“Het is de nadrukkelijke wens van de chauffeurs om de nieuwe taxiregels in heel Den Haag en Scheveningen van kracht te laten zijn, zodat we de slechtwillende chauffeurs kunnen weren. Bovendien heeft de gemeente veel te weinig mankracht voor de handhaving van de nieuwe regels beschikbaar. Dan gaat het systeem van de TTO’s niet werken”, aldus Vos. Maar met de geboden toezeggingen, kunnen de Haagse chauffeurs wel leven.

Met de oorspronkelijke plannen is Vos bang dat de problemen zich naar andere delen van de stad zouden veplaatsen. De TTO-verplichting zou alleen in het centrum, de internationale zone, Scheveningen en bij de stations Den Haag Centraal en Holland Spoor gelden. “Dan zullen slechte chauffeurs in onze stad hun rondjes blijven rijden”, weet Vos. Nu wil de wethouder de regels laten gelden in heel Den Haag, behalve Leidschenveen-Ypenburg en Wateringse Veld.

Handhaving

Ook de toezegging dat de politie wordt ingezet voor de handhaving, stemt Vos hoopvol. “De eerste periode moet je heel streng en uitgebreid controleren, want zodra zo’n handhaver zich omdraait komen die jongens die niet worden toegelaten alsnog. Dat terwijl de andere chauffeurs veel geld hebben betaald voor zo’n vergunning.”

Die betaling hoeft straks niet meer ineens. Die kan verspreid worden over de 5 jaar dat een vergunning geldig is, zo heeft de wethouder aangegeven. “Verder heeft de wethouder nu toegezegd de landelijk aangenomen motie De Mos, uit mijn tijd als Tweede Kamerlid, ook in Den Haag door te voeren; Mystery Guest in taxi’s”, vertelt raadslid Richard de Mos. “Er zit dus redelijk schot in de zaak, mede dankzij samenwerking die ik met taxibranche heb gehad.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Haagse taxibranche ‘licht positief’ over toezeggingen nieuwe taxiregels”

John Janos|10.09.13|08:31

Kan iemand het mij uitleggen? Voor het houden van workshops voor macrame, het hebben van een handtassenshop, een bitterballencafetaria uitbaten etc. mag dit zonder kennis of papieren. Maar voor het rijden met een taxi moet je naast je doctorstitel ook nog voldoen aan ik weet niet wat…