blindengeleidenhond

‘Vergunning afpakken bij weigeren blindengeleidehonden’


Rotterdamse taxichauffeurs die weigeren blindengeleidehonden in de auto mee te nemen, moeten in het uiterste geval hun vergunning kwijtraken. Dat vindt de Rotterdamse fractie van de ChristenUnie/SGP. “Het gebeurt nog te vaak dat chauffeurs blinden gewoon laten staan.”


Het weigeren van blindengeleidehonden ‘an sich’ vindt de partij niet zo’n probleem. “Als dan maar wel een andere chauffeur voor de passagier wordt gezocht”, stelt het Rotterdamse CU/SGP-lid Mark de Boer. “We kunnen ons voorstellen dat iemand geen honden in zijn auto wil vanwege een allergie, of vanwege religieuze overtuigingen. Maar zoek dan even een collega die de blinde klant wel mee kan nemen.”

Klachten

De fractie hoort regelmatig van de belangenvereniging voor blinden dat de honden niet mee mogen in Rotterdamse taxi’s. “Ook een van onze partijleden is blind en merkt elk jaar wel een paar keer dat zijn hond wordt geweigerd”, vervolgt De Boer. Overigens gaat het volgens de partij uitsluitend om spontane ritten. Over het vervoer op bestelling heeft de CU/SGP geen klachten ontvangen.

Momenteel is in Rotterdam sprake van een ‘gentlemen’s agreement’ tussen de politiek en de taxibranche over het meenemen van blindengeleidehonden. De partij wil de branche eerst het voordeel van de twijfel geven en wil wachten met het invoeren van harde sancties.

Hardnekkig

“Maar als chauffeurs hardnekkig blijven weigeren en geen andere taxi regelen, moet er ingegrepen worden”, vindt De Boer. Elk jaar moet de gemeenteraad de taxiverordening vaststellen. Wellicht dat de partij in de toekomst om maatregelen vraagt: eerst een boete en bij herhaaldelijk weigeren het afnemen van de vergunning.

Dat een blinde lastig melding kan maken als hij het kenteken niet kan zien, erkent de partij. “Maar daar valt wel een mouw aan te passen”, vindt De Boer. “Bijvoorbeeld als een omstander het heeft gezien of een andere taxichauffeur het voorval ziet.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

11 reacties op “‘Vergunning afpakken bij weigeren blindengeleidehonden’
”

Adriaan Vermond|14.09.13|06:45

Volgens mij staat er in de opleiding voor Taxichauffeurs dat je blinde of ge;eide honden niet meg weigeren doe je dat wel ben je strafbaar dud oppakken deze gasten en geen medeleven hebben

A Vermond opleider

Yvonne Botterhuis|14.09.13|09:55

De chauffeur die dit gedaan heeft weet dat hij de hond niet mag weigeren. Hij is immers in het bezit van het Rotterdamse Keurmerk. Een chauffeur in Amsterdam kan hier ook zijn ‘speciale’ vergunning op kwijtraken.
Ik ben zo trots op de chauffeur die achter hem stond die de zaak volledig heeft opgelost voor mevrouw. Zo kan het dus ook. Het is jammer dat deze chauffeur wederom een groot aantal chauffeurs is diskrediet brengt.

Pierre van Aert|14.09.13|12:59

Zo simpel is het natuurlijk allemaal niet. Ik vind het begrijpelijk dat een moslim-collega een blindengeleidehond weigert. Dan maakt het ook nog verschil of het een eigen rijder of een collega in loondienst is.
En wat te doen, als de klant met zijn hond gezellig in de regen en in de modder aan het wandelen is geweest ? Mogen de extra schoonmaakkosten dan ook gerekend worden ? En geldt dat ook, als de hond erg veel lange haren achterlaat ?

Duco Douwstra|16.09.13|19:21

Oke we gaan de proef op de som nemen, ik ga met een hond naar dezelfde “moslim” chauffeur of andere weigeraar en vraag of hij mij met mijn hond naar Groningen wil brengen. Als hij dat ook weigert, dan hoeft zijn chauffeurspas niet ingenomen te worden. En beste Pierre blondengeleide honden zijn in de regel niet langharig en zeer goed verzorgt. Een taxichauffeur behoort zich ten alle tijde dienstbaar op te stellen, vooral tegenover gehandicapten,anders is hij niet geschikt voor zijn vak.

Hans de Koning|16.09.13|23:47

Censuur op Taxipro… Als ik zeg dat wanneer iemand geen blindegeleidehond mee wil nemen hij maar taxi moet gaan rijden waar dat normaal en geaccepteerd gedrag is, of anders maar helemaal geen taxi moet rijden, dan wordt mijn reaktie verwijderd. Last van politiekcorrectitis?

Pierre van Aert|17.09.13|16:40

Beste Duco, juist op de foto hierboven staat een langharige Golden Retriver, bovendien rijden wij zelf diverse langharige blindengeleide honden.
Het zou de klant ook sieren, als hij met nat weer in het bos gaat wandelen, dat hij dan zelf een deken meeneemt voor zijn hond.

Taxi Combi|19.09.13|10:26

Als we nou met zijn allen bepaalde regels afspreken, dan spreken we toch ook automatisch af dat we ons hier aanhouden. Dus afspraak geen blinde geleidehond weigeren, dan iedereen ook blinde geleide hond meenemen, dus niet omdat je een ander geloof hebt deze weigeren. Als een chauffeur hier moeite mee heeft dan moet hij maar ander werk doen. Of we spreken met zijn alle weer andere regels af.

Conny Mersie|19.09.13|16:56

Ik doe al 10 jaar taxivervoer en heb nog nooit een geleide hond smerig gehad.De blinde geleiden honden worden uitstekend verzorgd en die mensen zijn heel zuinig op hun honden. En een nat doekje in de auto zoveel moeite is dat toch niet voor mijn collega`s. Wat ik geleerd heb is dat de honden worden geleerd om voorin bij de eigenaar te zitten. Jammer dat er collega`s zijn die deze mensen weigeren het zijn lieve mensen en hele vriendelijke honden.

Benno van Osenbruggen|20.09.13|04:18

Geachte Collega’s
Nu beginnen we weer met dezelfde discussie dat je mag weigeren op geloof kleur of soort ,wanneer houdt dit eens op en wordt er gewoon opgetreden je kent als het goed is als chauffeur de regels en weet wat de consequenties zijn van zijn beroep.
Maar het probleem is vaak met minder valide mensen dat het geen mega ritten zijn en dat is het grote probleem en als je er wat van zegt ben je weer een racist en moet je je eigen er niet mee bemoeien.
En als het gemeld wordt doen ze niks

Pierre van Aert|20.09.13|10:54

@ Benno

Dat wil nog niet zeggen, dat je er geen rekening mee hoeft te houden. Wij zijn met 260 chauffeurs in dienst een van de grotere taxiondernemingen.
Als het even kan stuurt de centrale geen moslim-chauffeur naar een klant met een blindengeleidehond.
Ook blindengeleidehonden ruiken de angst van de moslim-chauffeur, dan kan de hond wel goed opgeleid/opgevoed zijn, het geeft altijd een extra risico-factor. Er spelen echt wel meer factoren een rol in deze situaties.

Pierre van Aert|20.09.13|10:56

Ook houden wij er rekening mee, als een moslima er de voorkeur aan geeft om achterin te gaan zitten bij deeltaxi-ritten. Gewoon respect tonen voor elkaars geloof.

Zoals wij er ook rekening mee houden, dat er cafe’s zijn die geen buitenlandse chauffeur voor de deur willen hebben.