taxibord, taxi, daklicht

Proef met taxi’s in de binnenstad Harderwijk

De gemeente Harderwijk laat vanaf 1 oktober taxi’s toe in het uitgaansgebied van de binnenstad. Het gaat om een proef van een half jaar voor een beperkt aantal taxi’s. De proef is onderdeel van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. In dit project werken de politie, horeca, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek samen om de veiligheid te vergroten en de overlast in het uitgaansgebied te verminderen.

De beperkte beschikbaarheid van taxi’s ervaren de deelnemers aan dit project als een knelpunt. Ook de bereikbaarheid van het uitgaansgebied in de binnenstad voor taxi’s en bezoekers kan volgens hen verbeterd worden.

Taxi-ondernemers

Ruim elf jaar geleden is samen met de taxiondernemers, politie en gemeente een keuze gemaakt om de taxi’s uit de binnenstad te weren. De reden was dat de taxi’s in de binnenstad overlast veroorzaakten. Er reden in die tijd tijdens een uitgaansnacht ongeveer 26 taxi’s van verschillende taxibedrijven. Op dit moment rijden er amper 6 taxi’s van twee Harderwijkse taxibedrijven tijdens een uitgaansnacht, dit zijn de firma’s Hamtax en Taxi Bochove.

Om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren wil de gemeente meewerken aan een proef om taxi’s toe te laten in de binnenstad. Tijdens de proefperiode worden de taxi’s van de twee bovenvermelde Harderwijkse taxibedrijven toegelaten. De proefperiode duurt tot 1 april 2014. Daarna vindt er een evaluatie plaats. De verkeerspiramides in de binnenstad blijven normaal functioneren.

Proefperiode

Als tijdens de proefperiode blijkt dat de oude situatie van elf jaar geleden zich herhaalt dan zal de proef worden beëindigd.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.