Mansveld, staatssecretaris, IenM, Infrastructuur

Mansveld wil toelaten hulphond in taxi wettelijk vastleggenMogelijk komt er een wet die taxichauffeurs verplicht om blindengeleidehonden mee te nemen. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dinsdag in de Tweede Kamer. 

Mansveld: “Het gaat me enorm aan het hart. Blijkbaar hebben we niet het fatsoen om mensen met een hond in de taxi toe te laten.”

“Ik heb gemeenten aangespoord de problemen aan te pakken, de Inspectie gevraagd om waar mogelijk strenger te handhaven. Blijkbaar heeft het niet het gewenste effect gehad. Daarom zet ik nu een stap naar voren. En ga kijken hoe we het definitief gaan oplossen. Desnoods via wetgeving”, aldus de staatssecretaris.

Problemen

Ook diverse Kamerleden hebben eerder al de problemen die blinden- en slechtzienden hierdoor ervaren aangekaart. Volgens Mansveld is de maat nu vol. Ze maakt binnenkort bekend welke mogelijkheden er zijn om het meenemen van blindengeleidehonden af te dwingen. Daarna komt ze met een aanpak.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “De staatssecretaris heeft gemeenten ertoe aangespoord om actie te nemen. Als dit niet gebeurt, moet er een zwarte lijst komen van gemeenten die dit niet hebben opgepakt.” PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zegt dat er in Rotterdam is geconcludeerd dat islamitische taxichauffeurs hulphonden weigeren. Volgens hem is het belachelijk dat de honden om “sharia-technische redenen” worden geweigerd.

Mystery Guests

VVD-Kamerlid Betty de Boer vraagt tijdens het Kamerdebat of er wordt door gegaan met het inzetten van mystery guest om illegaal taxivervoer tegen te gaan. Ze wijst daarbij op pilots die zeer succesvol waren. Mansveld zegt toe dat ze de mystery guest wil blijven inzetten. Op verzoek van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland kijkt ze daarbij ook naar de aanpak van snorders die hun diensten op internet aanbieden. Verder onderzoekt ze of mystery guests snorders ook kunnen bellen. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer hierover voor kerst nog informeren.

Mystery Guests zijn inspecteurs van de ILT of politieagenten in burger die bij snorders instappen om zo illegaal taxivervoer tegen betaling te constateren.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Steven Don

5 reacties op “Mansveld wil toelaten hulphond in taxi wettelijk vastleggen”

Jan Geluk|03.10.13|14:17

ik kreeg bekeuring omdat ik even stopte om een plaid op de achterbank te legen voor een blinde geleide hond hoek keizerstraat Hoogstraat te rotterdam, 137,50 om dat er enkel expeditie mag komen. wat blindvriendelijke regering

Hans Hoff|05.10.13|08:57

Lekker belangrijk ook.Alsof er dagelijks honderden blinden met hun geleidehond in een taxi stappen!En hoe zit t dan met de horeca die vaak ook honden weigeren in hun zaak?

Jan Verloren|08.10.13|11:20

zeker dat is heel goed

Taxi Home Den Helder|10.10.13|12:10

lekker als het regent en de visueel gehandicapte besluit daarom een taxi te nemen. weet de regering hoe natte hond blijft ruiken in je splinter nwe wagen en verharen

Jan Geluk|14.11.13|17:08

het ergste is dan ga ik een blinde man met hond halen op de keizerstraat hoek Hoogstraat, word ik opgeschreven en later bekeurd voor 135 euro omdat er enkel expeditie en vuilnis wagens mogen rijden, ik ben uiteraard in beroep gegaan en de rechter vond dat onbelangrijk dat een blinde geholpen moest worden ,dus gewoon betalen. sorry ik begrijp er helemaal niets meer van.

mvg Jan Geluk