Eric Wiebes, wethouder, Amsterdam, staatssecretaris Financiën. Foto: ANP

Amsterdamse taxi-wethouder Wiebes wordt staatssecretaris

De Amsterdamse taxi-wethouder Eric Wiebes (VVD) wordt definitief de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Koning Willem-Alexander heeft hem dinsdag benoemd, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Hij volgt de vorige week afgetreden Frans Weekers op. Het is nog niet bekend wie de nieuwe taxiwethouder wordt in Amsterdam.

Dinsdagochtend sprak Wiebes op het Binnenhof met premier Mark Rutte. Wiebes was in Amsterdam verantwoordelijk voor het taxibeleid. Onder andere het TTO-project viel onder zijn verantwoordelijkheid. Eerder was hij ook topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken.

TTO-verordening

Wiebes had een groot vertrouwen in de effectiviteit van de nieuwe TTO-verordening. “We hebben de taxibranche actief betrokken bij het nieuwe beleid en ook in de uitvoering gaan we fors samenwerken met de TTO’s, met name op de standplaatsen.”

“Het is algemeen bekend dat een klein groepje chauffeurs de kwaliteit enorm onderuit heeft gehaald. Die groep kenden we toen niet als gemeente. Nu hebben we een relatie met alle TTO’s die hun chauffeurs weer kennen. Slechte chauffeurs moeten inzien dat er voor hen niets meer te verdienen valt.”

Handhaving

De wethouder beloofde daartoe strenge handhaving. Overigens kwamen de TTO-chauffeurs daar nog onlangs tegen in het geweer, omdat de strenge controles zicht ook richtten op de TTO’s.

Lees ook: Amsterdam belooft strenge handhaving om TTO-chauffeurs te beschermen

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.