tcm, taxi, amsterdam, tto

Amsterdam trekt TTO-vergunning TCM in wegens Bibob

tcm, taxi, amsterdam, tto

De gemeente Amsterdam heeft de TTO-vergunning van taxicentrale TCM ingetrokken. Volgens de gemeente zou er na een advies van bureau Bibob een ‘ernstig gevaar zijn’ dat TCM de vergunning gebruikt voor criminele activiteiten. TCM ontkent dat en zegt zelfs dat er volgens Bibob niets aan de hand was. De chauffeurs mogen nog vier weken de Amsterdamse opstapmarkt bedienen, dan moeten ze onderdak hebben gevonden bij een andere TTO.

Het landelijk bureau Bibob verricht onderzoek naar eventuele criminele banden van ondernemers die vergunningen aanvragen. De gemeente wil geen uitspraken doen over de inhoud van het Bibob-advies en de aard van de overtredingen of misdrijven uit het verleden.

Taxichauffeurs

De gemeente heeft de 166 chauffeurs van het bedrijf geïnformeerd. Zij krijgen de mogelijkheid om zich binnen vier weken bij een andere centrale aan te sluiten. Het onderzoek had alleen betrekking op de leiding, benadrukt de gemeente.

Maar volgens TCM is er sprake van een persoonlijke vete. “Tussen de gemeente Taxi Team en TCM was er een woordwisseling ontstaan waardoor de gemeente ouwe koeien uit de sloot heeft zitten halen. Hierdoor is de band tussen ons en de gemeente  verslechterd”, reageert TCM-woordvoerder Malik.

Bibop

“De gemeente had Bibop ingeschakeld om ons te laten screenen en het bleek dat wij als bedrijf niks verkeerd hebben gedaan, behalve dat onze aangesloten chauffeurs verkeersregels hebben overtreden. Op 27 mei is de gemeente door Bibop ingelicht over het feit dat er niet veel aan de hand is. Op 29 mei heeft TCM Taxi centrale de TTO-vergunning ontvangen. Het feit dat de gemeente ons TTO nu intrekt is belachelijk voor woorden en voor ons onbegrijpelijk”, zegt Malik.

De gemeente stelt echter in een reactie dat de uitleg van TCM niet klopt. ‘Het gaat niet om chauffeurs, het gaat om leidinggevenden,’ aldus de Amsterdamse woordvoerster.

Toegelaten Taxi Organisatie

TCM kreeg in mei vorig jaar een vergunning als een zogeheten Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Dat is een taxicentrale die aan allerlei kwaliteitseisen moet voldoen. Alleen chauffeurs die zijn aangesloten bij zo’n taxicentrale, mogen op standplaatsen staan of passagiers meenemen van straat. De chauffeurs krijgen een Amsterdamse taxipas.

Bij het verstrekken van de vergunning werd de leiding van TCM onderworpen aan een Bibob-onderzoek. De directie kreeg half januari te horen over de intrekking, maar ging daartegen in bezwaar. De rechter schoof dat bezwaar deze week aan de kant. Uit het Bibob-onderzoek zou blijken dat een bestuurder van de taxicentrale in het verleden belastingwetten heeft overtreden.

Taxichauffeurs

Ondertussen zijn de 166 aangesloten taxichauffeurs de dupe. Totdat zij aansluiting bij een nieuwe TTO hebben gevonden, mogen zij nog wel vier weken lang de Amsterdamse opstapmarkt bedienen. De gemeente belooft hun aanvragen voorrang te geven en kosteloos te behandelen.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Amsterdam trekt TTO-vergunning TCM in wegens Bibob”

Hasan Bicklar|22.02.14|17:36

Dus als je in het verleden fouten hebt gedaan en jij bent bestraft voor je daden (anders kon de bibob niet weten over je verleden), en jij beslist om een nieuwe begin te maken en gewoon eerlijk geld te verdienen, dan mag dat niet meer. Jij wordt dus een keer in de rechtbank veroordeeld, en bovenop krijg je nog eens een levenslange sanctie opgelegd door een instantie die alleen uitgaat van “Vermoedens”.
Ik zou zeggen terug naar de criminele wereld, want eerlijk geld mag je niet meer verdienen.

Hans de Koning|22.02.14|18:48

Ben benieuwd wat er dan voor overtredingen zijn begaan. Te laat aangifte gedaan of een compleet zwarte boekhouding, dat is nogal een verschil. Verder moet ik Hasan gedeeltelijk gelijk geven, het natuurlijk vreemd dat je 2 gestraft wordt, maar anderzijds is het vreemd dat wanneer je bijvoorbeeld bent veroordeeld voor faillisements- of btwfraude, je weer gewoon een nieuw bedrijf kunt starten. Ergens houdt het aantal herkansingen een keer op. Maar zonder details -> geen oordeel mogelijk.

Duco Douwstra|24.02.14|00:36

Zijn de 166 chauffeurs nu ook hun geld kwijt?In mei een TTO vergunning geven en dan nu zonder duidelijke uitleg of goede oplossing voor de 166 chauffeurs intrekken.Kan er geen tussenoplossing bedacht worden, nieuw bestuur of zo, was er zoveel haast bij.Wel een geluk dat de aansluitingskosten niet bij de Kiwa zijn ondergebracht, die zou de aanvraag niet gratis doen, maar dubbele kosten rekenen.