taxi, bestellen, app, smarthone, iPhone, Uber, Amsterdam

Voertuigen van taxidienst Uber Brussel in beslag genomen

De gemeente Brussel heeft twee voertuigen in beslag genomen die reden voor de dienst Uber. De taxidienst was een vervoersservice gestart waarbij particulieren vervoer tegen betaling verrichten: Uber Pop. En dat mag dus niet volgens de Belgische overheid, want Uber beschikt niet over een geldige taxivergunning. Volgens Uber worden er geen regels overtreden, maar ‘gaat het om een dienst tussen particulieren’.

In een blogpost laat Uber weten contact gehad te hebben met de overheid, ze kregen toen het advies te wachten met lancering van de service. Eerst moest Uber bekijken of ze de regels konden laten aanpassen. Maar dat duurde hen te lang.

Auto’s in beslag genomen

Uber Brussel bevestigt dat er twee auto’s in beslag zijn genomen in opdracht van de Brusselse wethouder van Transport. De minister eist ook dat Uber, dat in gebreke gesteld wordt, zijn dienst met onmiddellijke ingang zou stopzetten, omdat de voertuigen en de chauffeurs niet voldeden aan de Brusselse wetgeving.

Maar de dienst is niet onder de indruk van de wethouder. Om Uber Pop verder te promoten mogen alle gebruikers in Brusse een week lang gratis reizen (maximaal vijf ritten van 20 euro). Uber laat in de Belgische media weten de chauffeurs juridisch bij te staan. Er zal ongetwijfeld een proefproces gevoerd gaan worden om te kijken of deze snorderdienst is toegestaan binnen de huidige wetgeving.

Uber Pop

De kosten van Uber Pop worden berekend op basis van de afgelegde afstand en de duur van de rit: 0,35 € per minuut en 0,80 € per km. De minimumprijs van een rit is enkel 4 €, evenals de annuleringskosten. Er waren tijdens de lancering twaalf particuliere chauffeurs zonder taxivergunning actief.

Lees ook: Uber lanceert vervoersdienst tussen particulieren: Uber Pop

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.