taxi, bestellen, app, smarthone, iPhone, Uber, Amsterdam

Opnieuw vier auto’s van UberPop Brussel in beslag genomen

Opnieuw zijn vier auto’s van particuliere Uber-chauffeurs in Brussel in beslag genomen. Woensdag en donderdag werden telkens twee particuliere auto’s van deze Uber-snorders aan de ketting gelegd. De dienst UberPop is betaald personenvervoer uitgevoerd door particulieren en dus illegaal. Sinds de lancering van UberPop zijn er in totaal elf wagens in beslag genomen in de Belgische hoofdstad.

De dienst is illegaal verklaard door de Brusselse overheid. Chauffeurs riskeren een forse boete. Maar volgens een woordvoerder van de stad wordt de dienst nog steeds aangeboden.

Taxiwetgeving

“Uber pleegt inbreuk op de taxiwetgeving. Het bedrijf heeft ingebrekestellingen en een veroordeling ontvangen. We moeten de voertuigen in flagrante overtreding in beslag nemen. Het is vaak rond hotels dat de private wagens geïdentificeerd kunnen worden”, aldus de woordvoerder in De Morgen.

De dienst UberPop, waarbij particulieren met eigen aut’s personenvervoer tegen betalen uitvoeren, ligt wereldwijd in diverse steden onder vuur. Deze dienst is illegaal, omdat er vervoer tegen betaling wordt verricht. Dat mag alleen via legale taxi’s, zoals in Nederland. Hier vallen Uber-taxi’s gewoon onder de Wet Personenvervoer.

Boete

Zo kregen onlangs ruim 30 Australische UberX-chauffeurs een boete van 1732 Australische dollar (1150 euro) omdat ze illegale taxidiensten uitgevoerd hebben. Ook in Berlijn is deze dienst illegaal verklaard.

Met UberPop kunnen particuliere autobezitters bijverdienen door taxiritten te rijden. In Nederland heet dat: een snorder. De rechtszaak tegen Uber werd aangespannen door taxibedrijven, die in UberPop een oneerlijke concurrent zagen. De tarieven lagen fors lager dan die van reguliere taxi’s, die bovendien moeten betalen voor hun vergunning en om te kunnen voldoen aan alle voorwaarden die gelden voor taxi’s.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.