Eberhard van der Laan, burgemeester, Amsterdam

Amsterdam waarschuwde Uber al in januari dat UberPop illegaal is

De gemeente Amsterdam heeft op 31 januari 2014 Uber al gewaarschuwd dat een introductie van de dienst UberPop illegaal is. En dat de chauffeurs door de ILT als snorders behandeld zullen worden. “De lancering van het initiatief is verder niet afgestemd met de gemeente Amsterdam en heeft het college verrast”, schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. Hij staat open voor innovaties, maar dan moeten ze wel de wet- en regelgeving naleven.

Het college volgt de lijn van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (ILT) en concludeert dat de taxidienst  UberPOP niet binnen de huidige regels valt.

Uber

“Er is in het afgelopen jaar incidenteel overleg geweest tussen de gemeente Amsterdam en Uber over hun eerdere activiteiten UberBlack en UberLux. Die vallen overigens niet onder de Amsterdamse Taxiverordening, die toeziet op de opstapmarkt”, zegt Van der Laan. “De diensten UberBlack en UberLux betreffen de belmarkt.”

Hoewel er tot nu toe nog geen boetes zijn uitgedeeld aan de UberPop-chauffeurs, zou dat als het aan de burgemeester ligt wel snel moeten gebeuren. “Handhaving op het aanbieden van illegaal taxivervoer ofwel het werk van snorders, is primair een taak van ILT. Daarbij is er een nauwe samenwerking met gemeente en politie.”

Snorders

“Handhaving op diensten als UberPOP valt daar onder, omdat chauffeurs die zich aanbieden via deze dienst volgens de ILT snorders zijn. De handhaving op illegaal taxivervoer wordt door de ILT volgens de reeds ingezette lijn doorgezet. Bij handhaving op snorders is er een nauwe samenwerking tussen ILT, politie en gemeente (met name Dienst Stadstoezicht en DWI in verband met mogelijke uitkeringsfraude)”, aldus de burgemeester.

Door de beperkte omvang van UberPop verwacht de burgemeester overigens geen overlast op taxistandplaatsen, als particulieren willen instappen bij de snorders. “Het college verwacht gezien het beperkte aantal rijders van UberPOP (Uber spreekt over een pilot van 20 chauffeurs die rijden voor een beperkt aantal bekende klanten) en de aangekondigde handhaving door ILT op UberPOP weinig tot geen overlast van deze chauffeurs.”

WP2000

Overigens vindt het gemeentebestuur dat ook Uber zelf illegaal bezig is met het aanbieden van UberPop. Hij vindt niet dat de dienst nu al in de praktijk mag speculeren op een eventuele verandering van de regels. “De ILT stelt desgevraagd dat UberPOP kan leiden tot illegaal taxivervoer als chauffeurs die zich via deze dienst aanbieden niet voldoen aan de regels van WP2000.”

“Handhaving op (het aanbieden) van illegaal taxivervoer is primair een taak van de ILT. Snorders die bij de ILT tegen de lamp lopen, riskeren een Last onder dwangsom (LOD) en/of een proces verbaal. Ook Uber is in overtreding. Innovatieve ontwikkelingen, zoals de taxidiensten van Uber, worden meegenomen in de evaluatie van de Taxiwet zoals opgenomen in de WP2000. Die evaluatie vindt dit najaar plaats. Of die leidt tot veranderingen in de wet- en regelgeving moet blijken uit de evaluatie zelf.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Amsterdam waarschuwde Uber al in januari dat UberPop illegaal is”

Peter Ruiter|11.09.14|10:44

Ah, de gemeente vindt dat ook Uber illegaal bezig is. Nou, wat let ze dan om ten kantore de deur eens in te schoppen en dat hele zooitje in de boeien te slaan.
Die gasten draaien al ruim een maand zonder zorgen en met een grote bek naar alle instanties. Tijd om eens wat lef en daadkracht te Tonen zoals de gemeente dat ook doet met de individuele legale taxichauffeurs op straat!!!

t_x04|11.09.14|10:59

Precies!

Hans de Koning|11.09.14|18:34

En, hoeveel van die snorders zijn al gepakt? Doe dat maar eens, en zet het met chocoladeletters in de krant aub.

t_x04|11.09.14|23:09

Geen. Alleen een briefje met alsjeblieft niet meer doen.

Chand Malik|12.09.14|05:46

ik zie reclame over uber pop zelfs voorbij komen op facebook ze proberen daar ook mensen te werven die in hun vrije tijd extra willen verdienen
het lijkt erop dat de ILT helemaal niks doet tegen uber pop
ILT is alleen goed in officiële taxi bedrijven bedreigen en beboeten

Taxibelangen Nederland|13.09.14|20:49

Taxibedrijven in Nederland hebben helemaal niets tegen Uber, zolang Uber ritten doorgeeft aan taxi’s die aan alle strenge eisen voldoen. Maar als Uberpop een doorgeefluik is van ritjes aan snorders, dan werken zij mee aan strafbare feiten en dat is verboden. Het doet mij genoegen hoe de politiek zich in alle bochten wringt hoe ze dit probleem op moeten lossen. Uber is een troetelbedrijf van de politiek.
https://drive.google.com/file/d/0B3YU89__J9d9di1nTjRCeTBoQUE/edit?usp=sharing

Gerard Peter|14.09.14|09:35

Die v/d Laan………

Gerard Peter|14.09.14|09:37

Die moet je ook de laan uittrappen….

Jos Dinkelaar|16.09.14|19:39

Ook dit is een schandaal:
e kaarten zijn ook niet gratis… Het is wel prima voor Amsterdam de IDFA, en de eigen snorder dienst van en naar Schiphol /Hotel moet ook eens vervangen worden door echt taxi personeel voor personen vervoer in de plaats van de huurauto’s met vrijwilligers…., dat zijn gewoon snorder diensten van de IDFA !!
Die notabene gebruik maken van de TAXI ingang….op Schiphol.