Uber, UberPop, app, taxi, snorder, chauffeur

Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt

De UberPop-chauffeurs die het afgelopen weekend zijn gepakt voor het illegaal aanbieden van taxidiensten hebben volgens de wet een misdrijf gepleegd. Ondanks dat Uber wellicht de boetes betaalt, krijgen de chauffeurs daarom wel persoonlijk een strafblad. Daar kunnen zij flink last van krijgen. Omdat het gaat om een economisch delict, speelt dat een rol bij allerlei integriteitsbeoordelingen, bijvoorbeeld op grond van de Wet Bibob. Dat is relevant bij vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties. Maar ook een VOG voor het verkrijgen van een taxipas kan lastig worden.

Afgelopen weekend heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport in samenwerking met het Openbaar Ministerie vier UberPop-chauffeurs beboet. De boetes kunnen oplopen tot een bedrag van 4200 euro. De chauffeurs kregen er een omdat particulieren en bedrijven die geen vergunning hebben, geen taxidiensten mogen aanbieden in Nederland. Ook Uber zelf is waarschijnlijk strafrechtelijk verwijtbaar bezig.

Wetgeving

Uber zegt de chauffeurs te helpen bij het in beroep gaan tegen de boetes. Dat is nu nog de enige manier om een strafblad te ontlopen. “Uiteindelijk geloven wij dat er op basis van de huidige wetgeving geen geldige grond is om bestuurders hiervoor te beboeten”, zegt Van Leeuwen. “Wij zullen de boetes betalen.” Maar de kans is erg groot dat de rechter de chauffeurs veroordeelt. De WP2000 is immers erg helder over het aanbieden van betaald personenvervoer zonder vergunning; dat is een misdrijf.

Het strafblad dat de UberPop-chauffeurs krijgen kan hen straks persoonlijk flink last opleveren. Bijvoorbeeld als ze een VOG-verklaring nodig hebben, zoals de verklaring omtrent het gedrag inzake rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring aanbesteden (GVA). Maar ook als de chauffeurs besluiten om echt taxichauffeur in loondienst of zzp te worden en daartoe een VOG nodig hebben, kan die geweigerd worden.

Strafbare feiten

De VOG-verklaringen worden afgegeven door de Dienst Justis van het ministerie van Veiligheid & Justitie; het ministerie dat ook verantwoordelijk is voor de Wet controle op rechtspersonen. Naar aanleiding van een aanvraag beoordeelt de Dienst Justis of eventuele strafbare feiten relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Branchevereniging KNV Taxi vindt het terecht dat er eindelijk boetes zijn uitgedeeld door de ILT. “Het is goed dat de overheid haar eigen wetten handhaaft. Net zoals bij de reguliere taxibranche ook het geval is. De wet is helder dat UberPop illegaal is. Ondanks de twijfel die Uber daarover probeert te verspreiden”, zegt KNV Taxi-secretaris Hubert Andela.

Taxiwet

KNV verwacht dan ook geen aanpassing van de taxiwet om diensten als UberPop legaal te maken. “Ook diensten als UberPop moeten gewoon over een taxivergunning beschikken en voldoen aan de eisen om betaald personenvervoer aan te mogen bieden.”

De vier chauffeurs moeten elk een boete betalen van maximaal 4200 euro. Ook hebben ze een dwangsom gekregen. Ze moeten 10.000 euro betalen voor elke keer dat ze opnieuw voor UberPop rijden. Particulieren of bedrijven die geen vergunning hebben, mogen immers geen taxidiensten aanbieden in Nederland. En ondanks dat ze de boete kunnen declareren bij Uber, hebben de chauffeurs nu wel een strafblad. Tenzij ze in beroep gaan en worden vrijgesproken door de rechter.

VOG

Saillaint detail is dat de gepakte UberPop-chauffeurs niet meer aan de eisen van UberPop voldoen. Want de gevraagde VOG kunnen ze waarschijnlijk niet meer overleggen. “Bij een misdrijf krijgt de dader altijd een strafblad (Uittreksel Justitiële Documentatie)”, bevestigt advocaat Thomas van Vugt van AMS Advocaten.

“In geval van een dagvaarding met daarop volgende veroordeling, strafbeschikking zonder verzet of betalen van het transactievoorstel, krijg je inderdaad een aantekening op je Justitiële Documentatie. Een strafblad dus. Die aantekening heeft mogelijk gevolgen voor het krijgen van een VOG in de toekomst. Daarnaast is UberPoP mogelijk strafrechtelijk verwijtbaar bezig door strafbare feiten te faciliteren en te profiteren daarvan.”

ILT

De ILT kondigt aan UberPop aan te blijven pakken. “We gaan door met het onderzoek naar Uber en haar snorders. Verdere acties zijn niet uitgesloten. Snorren is een misdrijf”, aldus ILT-woordvoerster Elif Bagci.

Bart Pals

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt”

Kemal Ozen|13.10.14|14:17

Waarom worden de Uber rijders ook niet aangepakt. Die lappen de wet ook aan hun laars om hun klanten zonder taximeter te vervoeren.Als wij dat zouden doen,kregen we daar flinke boete voor.

tonnie|13.10.14|14:49

Dat heeft te maken met de definitie van contractwerk, uber zegt in hun algemene voorwaarden dat het een contract is, dus dan is het zo ….althans volgens uber en hun followers
Dan wil ook weten indien dit klopt, of dat alleen via een app geldt, of dat een email, of mondelinge toezegging ook voldoende is. En kan ik die algemene voorwaarden opmijn raam plakken naast mij tariefsticker

Chand Malik|13.10.14|15:32

Taxi chauffeurs helpen uber eerst groot te worden, daarna stuurt uber naar alle klanten mail over uberpop die 50% goedkoper is, dan nemen klanten alleen nog uberpop en geen normale taxi meer, taxi chauffeurs snijden hunzelf in hun vingers

Rodney Barten|13.10.14|15:59

UberPop is verboden en eindelijk worden er boetes uitgedeeld, ook aanpassing van de wet in het voordeel van Uberpop word waarschijnlijk dus niet gedaan, Einde Uberpop. Nu nog de andere varianten aanpakken.

Amand Keultjes|13.10.14|20:42

Alhoewel het zonneklaar is dat UberPop de taxibranche ernstige schade toebrengt en aangepakt dient te worden, lijkt mij dit een volslagen verkeerde aanpak: Nederland begint steeds meer op Rusland te lijken,
waar iedereen een belachelijk strafblad heeft.
Gewoon de boel bij de bron aanpakken en de stekker uit UberPop in Nederland:
heel vervelend voor onze internetproviders,
maar dat lijkt mij de enige redelijke oplossing.
De regering moet het probleem echt internationaal en bij de bron aanpakken.

Yvonne van der Linden|13.10.14|20:49

de chauffeurs die voor Uberpop rijden zijn zelf zo dom en weten dat zij een strafblad riskeren! de stekker er uit bij Uberpop!!

Martijn Schultz|14.10.14|12:24

Gaat TOP TOP TOP hahaha

Jan Mulder|16.10.14|13:11

En zwarte pieten mag ook niet meer in dit land, Dat dat mens van de VVD de Taxibranche liefst zo snel mogelijk om zeep helpt is duidelijk, en op zich niet zo erg……, maar dat zo eentje het land ook nog moet regeren…..! je houdt je hart vast, nog een paar van die sukkels in den haag die er niets van afweten en de taxiwet is zo veranderd kunnen we de vergunningen wel aan de wilgen hangen, as het nu niet is dan wel over een paar jaar

Jan Mulder|16.10.14|13:12

Ik zeg altijd : dat je dom bent is niet erg, maar loop er niet zo mee te koop.

.|17.10.14|01:14

Dezelfde VVD die de taxibranche in 2000 al om zeep hielp. Zijn ze alweer vergeten dat die wet alleen maar gespuis heeft aangetrokken. En op Tv maar verbaasd zijn.

Albert Lasschuit|17.10.14|04:49

mevr jorritsma vvd na een gesprek met het toenmalig hoofd van de kamer van koophandel te amsterdam besloot de taxibranche aan te pakken, de reden zwartgeld en handel in vergunningen hetgeen in de taxiwet 2000 resulteerde: mij heeft altijd verbaasd het stemgedrag, in de koffiehuizen hoorde ik voor 90%, ik stem vvd want ik ben ondernemer, zelden zulks kritiekloos kudde stemgedrag meegemaakt. de vvd is er voor de multinationals, pas op voor wiebes grote kans dat de bpm word afgepakt!
grt albert

.|17.10.14|13:50

Taxichauffeurs worden net zo hard aangepakt als Uberchauffeurs.

.|24.10.14|12:39

Uber heeft lak aan de overheid en inspectie. Ze gaan starten met pop in Rotterdam.

Taxibelangen Nederland|25.10.14|18:33

In Las Vegas zijn Uber chauffeurs enkele uren na de start door Taxitoezicht van de weg gehaald. https://docs.google.com/document/d/1yRekmDsTle0Cwa7VjJQ-aveuSY-9gWRUpxzc9WyKLBI/edit?usp=sharing

.|27.10.14|19:39

Kijk, daar kan het wel. Hier komen ze niet verder dan 4 boetes in 4 maanden tijd.

Ömer-Faruk Ates|30.10.14|21:03

Als uber verboden is in nederland. Dan is er enige oplossing. Via satelliet moet uber geblokkeerd worden. En via App Store en Google play moet de ip adres geblokeerd worden. Dat is de oplossing.

.|31.10.14|14:25

Uber is en wordt niet verboden. Alleen het pop gedeelte.

Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt | TaxiPro
Uber, UberPop, app, taxi, snorder, chauffeur

Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt

De UberPop-chauffeurs die het afgelopen weekend zijn gepakt voor het illegaal aanbieden van taxidiensten hebben volgens de wet een misdrijf gepleegd. Ondanks dat Uber wellicht de boetes betaalt, krijgen de chauffeurs daarom wel persoonlijk een strafblad. Daar kunnen zij flink last van krijgen. Omdat het gaat om een economisch delict, speelt dat een rol bij allerlei integriteitsbeoordelingen, bijvoorbeeld op grond van de Wet Bibob. Dat is relevant bij vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties. Maar ook een VOG voor het verkrijgen van een taxipas kan lastig worden.

Afgelopen weekend heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport in samenwerking met het Openbaar Ministerie vier UberPop-chauffeurs beboet. De boetes kunnen oplopen tot een bedrag van 4200 euro. De chauffeurs kregen er een omdat particulieren en bedrijven die geen vergunning hebben, geen taxidiensten mogen aanbieden in Nederland. Ook Uber zelf is waarschijnlijk strafrechtelijk verwijtbaar bezig.

Wetgeving

Uber zegt de chauffeurs te helpen bij het in beroep gaan tegen de boetes. Dat is nu nog de enige manier om een strafblad te ontlopen. “Uiteindelijk geloven wij dat er op basis van de huidige wetgeving geen geldige grond is om bestuurders hiervoor te beboeten”, zegt Van Leeuwen. “Wij zullen de boetes betalen.” Maar de kans is erg groot dat de rechter de chauffeurs veroordeelt. De WP2000 is immers erg helder over het aanbieden van betaald personenvervoer zonder vergunning; dat is een misdrijf.

Het strafblad dat de UberPop-chauffeurs krijgen kan hen straks persoonlijk flink last opleveren. Bijvoorbeeld als ze een VOG-verklaring nodig hebben, zoals de verklaring omtrent het gedrag inzake rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring aanbesteden (GVA). Maar ook als de chauffeurs besluiten om echt taxichauffeur in loondienst of zzp te worden en daartoe een VOG nodig hebben, kan die geweigerd worden.

Strafbare feiten

De VOG-verklaringen worden afgegeven door de Dienst Justis van het ministerie van Veiligheid & Justitie; het ministerie dat ook verantwoordelijk is voor de Wet controle op rechtspersonen. Naar aanleiding van een aanvraag beoordeelt de Dienst Justis of eventuele strafbare feiten relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Branchevereniging KNV Taxi vindt het terecht dat er eindelijk boetes zijn uitgedeeld door de ILT. “Het is goed dat de overheid haar eigen wetten handhaaft. Net zoals bij de reguliere taxibranche ook het geval is. De wet is helder dat UberPop illegaal is. Ondanks de twijfel die Uber daarover probeert te verspreiden”, zegt KNV Taxi-secretaris Hubert Andela.

Taxiwet

KNV verwacht dan ook geen aanpassing van de taxiwet om diensten als UberPop legaal te maken. “Ook diensten als UberPop moeten gewoon over een taxivergunning beschikken en voldoen aan de eisen om betaald personenvervoer aan te mogen bieden.”

De vier chauffeurs moeten elk een boete betalen van maximaal 4200 euro. Ook hebben ze een dwangsom gekregen. Ze moeten 10.000 euro betalen voor elke keer dat ze opnieuw voor UberPop rijden. Particulieren of bedrijven die geen vergunning hebben, mogen immers geen taxidiensten aanbieden in Nederland. En ondanks dat ze de boete kunnen declareren bij Uber, hebben de chauffeurs nu wel een strafblad. Tenzij ze in beroep gaan en worden vrijgesproken door de rechter.

VOG

Saillaint detail is dat de gepakte UberPop-chauffeurs niet meer aan de eisen van UberPop voldoen. Want de gevraagde VOG kunnen ze waarschijnlijk niet meer overleggen. “Bij een misdrijf krijgt de dader altijd een strafblad (Uittreksel Justitiële Documentatie)”, bevestigt advocaat Thomas van Vugt van AMS Advocaten.

“In geval van een dagvaarding met daarop volgende veroordeling, strafbeschikking zonder verzet of betalen van het transactievoorstel, krijg je inderdaad een aantekening op je Justitiële Documentatie. Een strafblad dus. Die aantekening heeft mogelijk gevolgen voor het krijgen van een VOG in de toekomst. Daarnaast is UberPoP mogelijk strafrechtelijk verwijtbaar bezig door strafbare feiten te faciliteren en te profiteren daarvan.”

ILT

De ILT kondigt aan UberPop aan te blijven pakken. “We gaan door met het onderzoek naar Uber en haar snorders. Verdere acties zijn niet uitgesloten. Snorren is een misdrijf”, aldus ILT-woordvoerster Elif Bagci.

Bart Pals

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt”

Kemal Ozen|13.10.14|14:17

Waarom worden de Uber rijders ook niet aangepakt. Die lappen de wet ook aan hun laars om hun klanten zonder taximeter te vervoeren.Als wij dat zouden doen,kregen we daar flinke boete voor.

tonnie|13.10.14|14:49

Dat heeft te maken met de definitie van contractwerk, uber zegt in hun algemene voorwaarden dat het een contract is, dus dan is het zo ….althans volgens uber en hun followers
Dan wil ook weten indien dit klopt, of dat alleen via een app geldt, of dat een email, of mondelinge toezegging ook voldoende is. En kan ik die algemene voorwaarden opmijn raam plakken naast mij tariefsticker

Chand Malik|13.10.14|15:32

Taxi chauffeurs helpen uber eerst groot te worden, daarna stuurt uber naar alle klanten mail over uberpop die 50% goedkoper is, dan nemen klanten alleen nog uberpop en geen normale taxi meer, taxi chauffeurs snijden hunzelf in hun vingers

Rodney Barten|13.10.14|15:59

UberPop is verboden en eindelijk worden er boetes uitgedeeld, ook aanpassing van de wet in het voordeel van Uberpop word waarschijnlijk dus niet gedaan, Einde Uberpop. Nu nog de andere varianten aanpakken.

Amand Keultjes|13.10.14|20:42

Alhoewel het zonneklaar is dat UberPop de taxibranche ernstige schade toebrengt en aangepakt dient te worden, lijkt mij dit een volslagen verkeerde aanpak: Nederland begint steeds meer op Rusland te lijken,
waar iedereen een belachelijk strafblad heeft.
Gewoon de boel bij de bron aanpakken en de stekker uit UberPop in Nederland:
heel vervelend voor onze internetproviders,
maar dat lijkt mij de enige redelijke oplossing.
De regering moet het probleem echt internationaal en bij de bron aanpakken.

Yvonne van der Linden|13.10.14|20:49

de chauffeurs die voor Uberpop rijden zijn zelf zo dom en weten dat zij een strafblad riskeren! de stekker er uit bij Uberpop!!

Martijn Schultz|14.10.14|12:24

Gaat TOP TOP TOP hahaha

Jan Mulder|16.10.14|13:11

En zwarte pieten mag ook niet meer in dit land, Dat dat mens van de VVD de Taxibranche liefst zo snel mogelijk om zeep helpt is duidelijk, en op zich niet zo erg……, maar dat zo eentje het land ook nog moet regeren…..! je houdt je hart vast, nog een paar van die sukkels in den haag die er niets van afweten en de taxiwet is zo veranderd kunnen we de vergunningen wel aan de wilgen hangen, as het nu niet is dan wel over een paar jaar

Jan Mulder|16.10.14|13:12

Ik zeg altijd : dat je dom bent is niet erg, maar loop er niet zo mee te koop.

.|17.10.14|01:14

Dezelfde VVD die de taxibranche in 2000 al om zeep hielp. Zijn ze alweer vergeten dat die wet alleen maar gespuis heeft aangetrokken. En op Tv maar verbaasd zijn.

Albert Lasschuit|17.10.14|04:49

mevr jorritsma vvd na een gesprek met het toenmalig hoofd van de kamer van koophandel te amsterdam besloot de taxibranche aan te pakken, de reden zwartgeld en handel in vergunningen hetgeen in de taxiwet 2000 resulteerde: mij heeft altijd verbaasd het stemgedrag, in de koffiehuizen hoorde ik voor 90%, ik stem vvd want ik ben ondernemer, zelden zulks kritiekloos kudde stemgedrag meegemaakt. de vvd is er voor de multinationals, pas op voor wiebes grote kans dat de bpm word afgepakt!
grt albert

.|17.10.14|13:50

Taxichauffeurs worden net zo hard aangepakt als Uberchauffeurs.

.|24.10.14|12:39

Uber heeft lak aan de overheid en inspectie. Ze gaan starten met pop in Rotterdam.

Taxibelangen Nederland|25.10.14|18:33

In Las Vegas zijn Uber chauffeurs enkele uren na de start door Taxitoezicht van de weg gehaald. https://docs.google.com/document/d/1yRekmDsTle0Cwa7VjJQ-aveuSY-9gWRUpxzc9WyKLBI/edit?usp=sharing

.|27.10.14|19:39

Kijk, daar kan het wel. Hier komen ze niet verder dan 4 boetes in 4 maanden tijd.

Ömer-Faruk Ates|30.10.14|21:03

Als uber verboden is in nederland. Dan is er enige oplossing. Via satelliet moet uber geblokkeerd worden. En via App Store en Google play moet de ip adres geblokeerd worden. Dat is de oplossing.

.|31.10.14|14:25

Uber is en wordt niet verboden. Alleen het pop gedeelte.