Vrouwe Justitia, Justitie, rechtbank

OM bezig met boetes UberPop-chauffeurs, Uber wordt ook aangepakt

De vier UberPop-chauffeurs die onlangs zijn gepakt in Amsterdam, kunnen binnen een paar weken hun boete thuis verwachten. De Officier van Justitie buigt zich volgende week over de zaak, waarna de boetes worden verstuurd. Ook is het Openbaar Ministerie bezig met een strafrechtelijk onderzoek tegen Uber als organisatie. Dat meldt het OM in Amsterdam desgevraagd. Als de chauffeurs de boete betalen, hebben ze een strafblad aan hun broek.

Tegen de vier UberPop-chauffeurs is door het ILT een paar weken geleden een proces verbaal (pv) opgemaakt. Deze pv’s worden begin volgende week naar de officier van justitie gestuurd die de PV’s beoordeelt, meldt het OM.

Boete 1500 euro

“Na registratie en administratieve afhandeling van de pv’s zullen de strafbeschikkingen naar de chauffeurs worden verstuurd. De hoogte van de beschikkingen is 1500 euro. De procedure en het tijdsverloop tussen opstellen pv en strafbeschikking is gebruikelijk”, aldus Wattimena.

Als de chauffeurs de strafbeschikking niet accepteren, dan worden ze gedaagd voor de rechtbank in Amsterdam. Worden ze veroordeeld of accepteren ze de boete, dan krijgen ze een strafblad wegens het aanbieden van illegaall taxivervoer. Dat is een misdrijf in Nederland.

Last onder dwangsom

“Naast de strafbeschikking die de chauffeurs binnenkort ontvangen, hebben ze van de ILT ook een waarschuwingsbrief gekregen. Dit is een ‘last onder dwangsom’. Mocht een chauffeur, in onze termen de verdachte, zich weer schuldig maken aan hetzelfde feit, dan wordt de last onder dwangsom verbeurd”, vertelt OM-woordvoerder Franklin Wattimena.

“Voor Uber als organisatie worden de mogelijkheden onderzocht hoe we die op dezelfde manier kunnen aanpakken, dus bestuursrechtelijk en strafrechtelijk. Het onderzoek hoe de organisatie strafrechtelijk zou kunnen worden aangepakt loopt. ”

Snorders

Wattimena: “De chauffeurs die rijden voor UberPop zijn in de ogen van het OM snorders. Snorders worden op twee manieren aangepakt: een bestuursrechtelijke en strafrechtelijke. Over de strafrechtelijke aanpak gaat het OM. Daar zijn we nu mee bezig.”

Bart Pals

Lees ook: Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt

Auteur: Bart Pals

7 reacties op “OM bezig met boetes UberPop-chauffeurs, Uber wordt ook aangepakt”

Taxibelangen Nederland|31.10.14|11:39

Mijn complimenten Bart, je heb dit probleem en de gevolgen van deze illegale weer heel goed weergegeven. De Volkskrant kwam vandaag met een groot artikel “Taxibedrijven leggen achter elkaar het loodje” En ondertussen worden ze door diezelfde overheid met idiote, kosten verhogende zinloze verplichtingen opgezadeld. Zoals een peperdure boordcomputer in de taxi’s en de busjes.’

Hudson Taxi|31.10.14|12:32

“OM bezig met boetes” Dat is niet meer als stemmingmakerij. Al het overige illegale personenvervoer wordt niets in de weg gelegd en jarenlang gedoogd omdat het niet actueel is. De hypocrisie ten top van het O.M.

Ton van Dalfsen|31.10.14|16:48

@ Hudson taxi, Precies, kijk maar eens naar de hotel shuttles , die zijn echt niet gratis. Ik ken hotels om schiphol die zelfs de gast laten betalen.

Ton van Dalfsen|02.11.14|08:18

Van een collega had ik al gehoord dat bij Uber black al de bonussen zijn afgeschaft. Het volgende wat ze denk ik gaan doen is nog meer commissie berekenen. Dan ga je echt minder dan kostprijs bij ze rijden.

.|02.11.14|13:00

Klop, het draait alleen maar om geld en data. In de US is in sommige plaatsen de commissie al 25% Daarbij moeten ze tegen steeds lager tarieven rijden want de taxi moet kapot. Gaat hier ook gebeuren en toch blijven taxichauffeurs hen helpen. Eigen graf graven, hebben ze niet door.

M. Martins.|18.11.14|18:38

En nog steeds rijden ze rond. Bijna een half jaar met slechts 4 boetes.

M. Martins.|19.11.14|14:55

Vrijdag kort geding van Uber tegen ILenT. Grappenmakers.