taxibord, taxi, daklicht

Toelaten van taxi’s in uitgaansgebied heeft positief effect

taxibord, taxi, daklicht

Het toelaten van taxi’s in het stadscentrum heeft een positief effect. Het is klantvriendelijk en de taxi’s kunnen ervoor zorgen dat lastig, vaak dronken publiek snel vertrekt uit het uitgaansgebied. Dat blijkt uit een proef in de gemeente Harderwijk. Daarom is besloten de proef om te zetten in permanent beleid. Alle betrokken zijn positief en willen ermee doorgaan, aldus de gemeente. Er is daarom besloten om de proef om te zetten in permanent beleid.

De gemeente besloot ruim elf jaar geleden om taxi’s niet meer toe te laten in de Harderwijkse binnenstad. Dat kwam vooral omdat taxi’s toen overlast veroorzaakten. Tijdens uitgaansnachten reden er soms wel 26 voertuigen door het centrum om de stappers naar huis te vervoeren. Dat was niet de bedoeling, vonden gemeente en politie.

Taxi’s

In het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan is vorig jaar besloten om de taxibedrijven een tweede kans te geven. Taxi’s toestaan in het uitgaansgebied heeft namelijk ook zo z’n voordelen, betoogden de horeca-ondernemers.

Uit een recente evaluatie is gebleken dat de taxi’s het afgelopen jaar niet voor overlast hebben gezorgd. Alle partijen, ondernemers, bewoners, politie en gemeente, zijn blij. Taxi’s blijven daarom welkom in het uitgaanscentrum, aldus de Stentor.

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Toelaten van taxi’s in uitgaansgebied heeft positief effect”

Petrus PK Kerstens|21.11.14|10:27

Nou, daar zitten wij als taxichauffeurs ook op te wachten, lastige en dronken stappers.
Dan is een standplaats, die permanent onder toezicht van de politie en camera’s staat een veel beter alternatief. Dat voorkomt ook gevechten tussen klanten die denken meer recht te hebben op een taxi dan een ander.

Ton van Dalfsen|21.11.14|11:11

@ Petrus, Gemeente Harderwijk heeft de proef gedraaid en is dus positief. Waarom dus daar niet ?

Petrus PK Kerstens|21.11.14|16:54

Er staat niet dat er een proef is gedraaid, er staat dat er ge-evalueerd is.
Ik snap best dat de cafehouders de lastige en dronken stappers zo snel mogelijk kwijt wil zijn, maar ik heb liever dat ze eerst het cafe afbreken en dat de politie ze dan oppakt, dan haal ik ze de volgende ochtend wel op bij het politiebureau. Nu moet de taxichauffeur de taak van de politie min of meer overnemen. Na 10 jaar straattaxi op vrijdag en zaterdagnacht weet ik wel waar ik over praat.

M. Martins.|21.11.14|16:54

Lol, eerst de taxi’s uit uitgaansgebied jagen om er vervolgens achter te komen dat het best wel handig is dat bezoekers zo snel mogelijk afgevoerd worden. Schiet mij maar lek.

Rodney Barten|21.11.14|17:47

@ Petrus: Er staat wel degelijk dat er proef is gedraaid, verder ben ik het helemaal met je opmerking eens!

Ton van Dalfsen|21.11.14|17:56

@ Petrus, Je moet het wel goed lezen, Er staat in: Daarom is besloten de proef om te zetten in permanent beleid.

Petrus PK Kerstens|22.11.14|00:13

Sorry niet goed gelezen.
De gemeente heeft natuurlijk graag dat de lastige dronken stappers overgenomen worden door de taxichauffeurs, als het politietoezicht maar niet verminderd wordt. Vaan genoeg meegemaakt dat klanten uit de taxi getrokken worden, omdat iemand meent sneller naar huis te moeten.

J.s. van Bochove|27.11.14|09:14

er is een proef gedraaid vanaf 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2014. 11 jaar geleden moesten wij de stad uit vanwege het groeiende aantal inwoners binnen de stadskern.
wij gaven toen teveel overlast, wij eruit en schreeuwende meestal dronken mensen vrij over de straat en een toename van vernielingen. nu 11 jaar later geen 26 Taxi`s in de binnenstad maar gemiddeld een 6 tot 8 taxi`s. de overlast en vernielingen weer gereduceerd door duidelijke afspraken te maken en wij weer een beetje omzet erbij.

Paul Dijkhuizen|27.11.14|14:40

Ik voel aankomen dat de gemeente Harderwijk straks alleen nog enkele taxi’s het uitgaansgebied in gaat laten… Alleen de taxi’s met een bepaald vignet (die zij kunnen krijgen tegen een jaarlijks vergoeding aan de gemeente), of die lid zijn van een bepaalde TTO misschien (waarvoor de aanvraag, natuurlijk tegen betaling, kan worden gedaan bij de gemeente)?

Henk Schilperoort|18.12.14|11:32

En in Gouda worden de taxi’s juist uit het centrum geweerd. Want, zeggen buurtbewoners, taxichauffeurs maken herrie door hard te praten, muziek keihard aan te zetten, met deuren te slaan en het steeds starten van de motoren om aan te sluiten. Dat dronken cafebezoekers al gillend en schreeuwend met elkaar over straat hossen, elkaar kort slaan en bloembakken vernielen, daar hebben politie en bewoners geen last van? Maar de taxichauffeur mag wel rondjes rijden!