Uber, app, taxi

Stad Brussel gaat Uber op alle fronten streng aanpakken

De stad Brussel gaat streng optreden tegen Uber op diverse terreinen. De Brusselse wethouder van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) heeft namens het Brussels Gewest de bedrijven Apple en Google verzocht om de app van Uber te verwijderen uit de app store. Want de technologiebedrijven maken zich medeplichtig aan illegale handelspraktijken, vindt hij. Ook heeft hij bij het parket een strafklacht ingediend tegen de praktijken van Uber in Brussel. En de Computer Crime Unit verzocht om de website van Uber te blokkeren. En er worden volop mystery guests ingezet om de chauffeurs te pakken.

“In essentie ontplooit het bedrijf illegale handelspraktijken via het internet. Er is geen reden waarom de overheid daar niet tegen zou optreden en tegen andere onwettigheden wel”, vindt De Smet. Het Amerikaanse Uber wordt verweten de veiligheidsvoorschriften, fiscale verplichtingen en sociale bescherming die in de taxisector gelden te ontduiken.

Geldende regels

“Nieuwe initiatieven als Uber zijn welkom in de stad als ze zich een beetje schikken naar de geldende regels”, legt de wethouder uit in De Morgen. “Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders. We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of het bedrijf wetten overtreedt, welke dat zijn, en wie daar strafrechtelijk voor aansprakelijk is.”

De Smet vindt wel dat de regels in de Brussels taxisector op sommige punten gemoderniseerd kunnen worden. “Maar er zijn regels en daar moet iedereen zich in een rechtstaat aan houden, ook Uber. Zij leggen echter hun wil op, en dat kan echt niet.”

Mystery guests

Ook zullen de controleurs van de stad Brussel zich sterk gaan richten op Uber met mystery guests. In samenwerking met politioneel bevoegde controleurs kunnen ze wagens in beslag laten nemen waarmee een overtreding van de taxiregels wordt vastgesteld. Dat is overigens al diverse malen gebeurd. Al probeert Uber het de stad zo moeilijk mogelijk te maken om hun chauffeurs te controleren.

“We doen dat nu al met deurwaarders. Uber kent inmiddels evenwel de kredietkaarten waarmee de deurwaarders ritten betalen en blokkeert nu al bij voorbaat bestellingen die met die kaarten worden aangevraagd. Zo ver gaat de provocatie”, zegt de Brusselse wethouder in het dagblad.

Lees ook: Opnieuw vier auto’s van UberPop Brussel in beslag genomen

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Stad Brussel gaat Uber op alle fronten streng aanpakken”

Rodney Barten|15.12.14|12:53

Zo kan het dus ook…

Pierre van Aert|15.12.14|13:20

Die Amerikanen hadden toch beter moeten weten. Eerst de daarvoor verantwoordelijke politici feteren op etentjes en overlegvergaderingen met gezelschap, gratis prive-ritjes en dergelijke en daarna pas je echte bedoelingen in de praktijk brengen.
Zo werkt dat.

Hans de Koning|16.12.14|01:22

Psst. Belgen: prepaid credit cards bestaan ook. Goed dat ze er daar iets aan proberen te doen. Hier hebben ze er 7 van de honderden beboet. Dat schiet niet op.

M. Martins.|16.12.14|11:27

Volgens mij zijn er maar 4 beboet.

Duco Douwstra|17.12.14|00:16

In België weten ze tenminste hoe ze Uberpop aan moeten pakken. Gelijk de auto in beslag nemen, en dan even kijken of Uber een nieuwe auto voor je koopt.

M. Martins.|17.12.14|00:35

Ja, daar zijn politici niet zo slap als visser en consorten.

Ton ter Haar|17.12.14|08:51

De rechter heeft Uber zelf op de vingers getikt voor het faciliteren van uberpop.
Dus waarom gaat de Ilent of politie niet naar de zuidas om de ritgegevens op te eisen.
Dan hoef je niemand op heterdaad te betrappen. Politieke onwil?

Ton van Dalfsen|17.12.14|11:35

Zuidas zitten ze niet meer. Ze zitten nu in de Vijzelstraat oude Abnamro pand tussen prinsengracht en Keizersgracht

Ton ter Haar|17.12.14|13:50

ook goed :)