Uber, directeur, Niek van Leeuwen, advocaat, rechtszaak, rechter, rechtszaal, snorder

Uber steekt opnieuw middelvinger op naar overheid, UberPop naar Utrecht

Uber steekt opnieuw haar middelvinger op naar de Nederlandse overheid en heeft lak aan de wet. Het afgelopen weekend zijn er vijf UberPop-chauffeurs aangehouden. Op dinsdag maakt het miljardenbedrijf triomfantelijk bekend de illegale snorder-dienst UberPop naar de stad Utrecht uit te breiden.

Bij de dienst UberPop verrichten particulieren illegaal taxivervoer. Ze beschikken immers niet over een vergunning. Daarom zijn er afgelopen weekend vijf UberPop-chauffeurs aangehouden door de Inspectie; één in Rotterdam en vier in Amsterdam.

Strafblad

De chauffeurs hebben een proces-verbaal gekregen en kunnen een strafblad tegemoet zien. Personenvervoer tegen betaling verrichten zonder verguninning is immers een misdrijf, zo zegt de Wet Personenevervoer.  Bij herhaling moeten de particulieren een dwangsom van € 10.000 betalen.

Omdat Uber als bedrijf profiteert van deze illegale snorders, Uber vangt immers 20% commissie, is de reeds opgelegd dwangsom aan Uber verbeurd verklaard. Uber moet 10.000 per gepakte chauffeur betalen, wat neerkomt op 50.000 euro. Die komt bovenop de eerder opgelegde dwangsom van 10.000 euro.

Utrecht

Maar Uber laat zien lak te hebben aan de Nederlandse wet. Enkele dagen na de actie van de Inspectie maakt het bedrijf bekend ook de dienst UberPop naar Utrecht uit te breiden. Net zoals eerder vlak na de uitspraak van de rechter dat UberPop illegaal is, Uber van de daken schreeuwde gewoon door te gaan met de illegale dienst. En de boetes voor lief te nemen.

Het ministerie van Infrastructuur is verantwoordelijk voor de prestaties van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Tot nu toe zijn er in zeven maanden tijd slechts negen UberPop-chauffeurs gepakt door de ILT. Terwijl er dagelijks honderden van deze illegale chauffeurs actief zijn.

Protest

Diverse taxichauffeurs hebben opgeroepen om woensdag een protestactie te houden op het Malieveld in Den Haag tegen de illegale praktijken van UberPop. Ze willen dat de overheid veel strenger optreedt tegen deze illegale dienst. Het protest begint om 14:00 uur.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

18 reacties op “Uber steekt opnieuw middelvinger op naar overheid, UberPop naar Utrecht”

Hans Landman|17.02.15|10:15

Het zis pure noodzaak zijn voor Uber. De investeringsmaatschappijen die miljarden in Uber hebben gestoken verwachten een rendement dat aansluit op deze miljarden investeringen. Uber is niet naar nederland gekomen voor het rendement van 20% op zeg 1000 Uber Black ritten of Uber de Luxe ritten per dag. Daar halen ze hun targets niet mee. Het echte doel is om 10.000’den Uberpop ritten te gaan uitvoeren per week. Volume is essentieel om de targets te halen die ze hebben beloofd aan hun investeerders

Hans Landman|17.02.15|10:20

En dat ze om dat doel te halen elke wet en regelgeving aan hun laars moeten lappen dat nemen ze voor lief. Met de boetes die hier in Nederland gelden voor overtredingen van wetgeving is in het buisiness model al rekening gehouden. Ze hebben de analyse goed gemaakt dat onze overheid zich gewoon geen raad weet met dit soort nieuwkomers, de Europese regels voor toetreding in de markt en vrije marktwerking vaag zijn en in zo’n situatie keiharde handhaving niet aan de orde zal zijn.

Ton ter Haar|17.02.15|10:22

Je kunt een bedrijf dat illegale diensten aanbied binnenvallen, en via hun eigen servergegevens elke overtreding beboeten.
Maar je kunt natuurlijk in plaats daarvan uitrukken naar Stadskanaal en een snorder aanpakken, of taxichauffeurs proberen een boete aan te smeren omdat hun BCT in de zonneklep verwerkt is.

keuzes keuzes

Rodney Barten|17.02.15|11:23

Ik begrijp niet waarom onze overheid de UberPop app niet uit de lucht haalt?

Jan Pastoor|17.02.15|12:01

Rap opzouten met die manzveld,,,,,wat eeen teringzooitje

Marion van Dijk|17.02.15|14:02

Er is al zoveel over gezegd en er gebeurt te weinig vanuit onze laffe overheid. Ik verheug me maar op 1 ding en dat zijn de smoeltjes van de poppers als na een boekjaar de blauwe enveloppe in de bus valt en ze achteraf een strafblad hebben. Werken voor een schijntje en straks nog vet aan de belastingdienst betalen. Denk niet dat Uber ze daar voor gewaarschuwd heeft. Het jammere is dat er maar 1 wijzer van geworden is.

Bart van den Berg|17.02.15|15:01

Nu we have en goed hebben geïnvesteerd om ons aan de wetten te houden, tolereren we geen prijsstunters. Begrijpelijk. En, we willen dat de gehekelde wet- en regelgeving op de kapers wordt toegepast. Dubbele moraal, gevoed door angst voor inkomstenderving. Rug recht, doorgaan en de koppen bij elkaar voor een reële prijs/prestatieverhouding. Geen energie verliezen aan een wereldspeler met machtsaspiraties, of aanbesteders. Niet voor jezelf alleen gaan, maar samen. Elkaar wat gunnen.

Chand Malik|17.02.15|17:18

WOENSDAG 18 FEBRUARI 2015 OM 14:00 UUR GROTE LANDELIJKE DEMONSTRATIE VAN TAXICHAUFFEURS UIT ROTTERDAM, DEN HAAG, UTRECHT EN AMSTERDAM OP HET MALIEVELD IN DEN HAAG TEGEN DE ILLEGALE PRAKTIJKEN VAN UBER GENAAMD “UBERPOP”.

KOM ALLEN !!

DIT IS DE KANS OM UW STEM TE LATEN HOREN!!

Adil Butt|17.02.15|17:23

Nou dames en heren ik heb zo ver gebracht dus geen bla bla hier op taxipro morgen denhaag Maliveld demonstratie tegen uber laat zien dat jullie niet hier allen bla bla doen kom daar heen en sluit met mij aan duco gaat ook daar zijn laat eenheid zien als jullie dat niet waar kan maken aub voortan niet hier zitten huilen ik wens jullie fijne avond dus morgen 18 feb 14.00 uur denhaag Maliveld ik zie jullie daar

Chand Malik|17.02.15|17:30

Uber probeert achter de schermen uberpop te laten legaliseren
De taxi branche moet echt in actie komen tegen zo een legalisering
Ik weet niet wat die Hubert Andela van knv taxi doet
Hij wilt dat we nu zelfs geen actie voeren
Andela is ook meegegaan met dinge zoals print plicht en te vroeg bct invoeren zonder genoeg keuze etc
Nu doet knv niks tegen uberpop terwijl er in het 2e kamer bespreken wordt hoe ze het kunnen legaliseren
Misschien heeft meneer ook een zak gekregen van uber

Duco Douwstra|17.02.15|17:56

Ik zal morgen namens Taxibelangen Nederland ook naar Den Haag komen om daar een petitie te overhandigen. Hoewel ik nog geen Kamerlid bereid heb gevonden om deze aan te nemen. Maar met een aantal taxi’s naar de Binnenhof en het daar overhandigen (hoewel de politie dat heeft verboden) Maar Uberpop is ook verboden dus dat sluit mooi op elkaar aan.ik roep Mansveld op om daadwerkelijk op te treden, omdat zij anders de branche dwingt om zelf tegen het onrecht op te treden.Genoeg is genoeg actie nu.

Ton ter Haar|17.02.15|19:09

Je kunt Farshad Bashir van de SP vragen, het probleem is dat het kamer reces is

Rodney Barten|17.02.15|19:16

Ik en mijn collega zijn ook van de partij, weer 2 taxi´s erbij!!

Marion van Dijk|18.02.15|11:59

Heb begrepen dat er niet naar het binnenhof mochten want dan zou de politie jullie keurmerk/tto afpakken. Durven ze wel weer tegen de legale chauffeurs? maar ja kan je altijd nog popper worden. Nemen ze bij burgers die staken het zwemdiploma af? Wat een laf dreigement. Maar wat heeft het zin om op het malieveld te gaan staan waar niemand last van heeft, waarom niet bij de ILT voor de deur of snelweg langzaamaan actie dat wordt opgemerkt. Ik wens ondanks mijn bedenkingen jullie heel veel succes.

Marion van Dijk|18.02.15|19:49

Net het nieuws gezien en dan weer zo een deskundige aan het woord die verschil niet weet tussen pop, black en luxe. Wat een drama. En ILT heeft zich weer van juiste kant laten zien. Één raad jongens om iets over te houden. Na iedere rit die je rijdt zogenaamd 50 procent korting invoeren. Legaal en oncontroleerbaar. Zo geen belasting eind van het jaar omzet is dan minimaal en toch wat overhouden in je portomonee. Dit is wat dit land wil. List en bedrog.

JP Dokter|18.02.15|19:55

ik roep iedere zelfstandige chauffeur op om zijn BCMP uit te zetten en gewoon zwart te gaan rijden. ILT is een maffiose onderneming en laten zij maar eens bewijzen. Als dit nu niet aangepakt wordt, is volgend jaar de hele taxi branche failliet. Ik wordt zo schijt ziek van deze pluche zitters

Rodney Barten|18.02.15|20:01

Het was gezellig in Den Haag en ik wil graag de organisatoren bedanken voor hun inzet!! Geweldig…de volgende keer kom ik weer!

Jeroen van den Bosch|19.02.15|15:13

Positieve ontwikkeling
Dames en heren politici, er is een app in de maak die het besturen van een land zo simpel en goedkoop maakt, dat jullie kunnen worden vervangen door werkeloze taxichauffeurs, die met behoudt van een uitkering ons land minstens net zo goed kunnen besturen. Zal wel moeten want het geld is op.