politie, arrestatie

Politie Utrecht neemt auto in beslag van UberPop-chauffeur

De politie in Utrecht heeft een proces-verbaal uitgedeeld en vervolgens de auto in beslag genomen van een betrapte UberPop-chauffeur. De politie constateerde dat de man taxivervoer verrichte zonder vergunning. Wel wordt de auto woensdag weer terug gegeven. “Een inbeslagname hoort normaliter niet bij een dergelijke overtreding”, meldt de politiewoordvoerster.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd de UberPop-chauffeur betrapt en staande gehouden door Utrechtse taxichauffeurs op het Jaarbeursplein. Zij hebben vervolgens de politie gebeld.

Wet Personenvervoer

“De politie is er meteen op af gekomen en heeft geconstateerd dat de UberPop-chauffeur de Wet Personenvervoer heeft overtreden”, licht de politie toe. Het gaat om artikel 76 lid 1: Het is verboden taxivervoer te verrichten zonder een daartoe door Onze Minister verleende vergunning.

Het Openbaar Ministerie zal bepalen hoe hoog de boete wordt. Die zal waarschijnlijk 1500 euro bedragen, net zoals de eerdere betrapte UberPop-snorders hebben ontvangen. De chauffeurs kunnen een strafblad tegemoet zien, want snorren is een misdrijf. Ook is er een dwangsom aan hen opgelegd. Ze moeten 10.000 euro betalen als ze nog een keer betrapt worden.

Politie

Er zijn nu boetes uitgedeeld door de politiekorpsen van Rotterdam en Utrecht aan illegale UberPop-snorders. Hoewel de gemeente Amsterdam de bal voor handhaving blijft toespelen naar de ILT, blijkt de burgemeester wel degelijk in staat om UberPop aan te pakken als hij zou willen. De politie staat tijdens het handhaven van de openbare orde en bij uitvoering van de hulpverleningstaak onder het gezag van de burgemeester.

Onderrtussen heeft staatssecretaris Mansveld wel de leden van de Tweede Kamer aangeboden om hen vertrouwelijk bij te praten over de aanpak van UberPop. Dat schrijft ze in een brief als aanvulling op Kamervragen van SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Illegaal taxivervoer

“Niet alle aspecten van de aanpak van illegaal taxivervoer kan ik in de openbaarheid met u delen. Normaal gesproken ben ik transparant over de manier van werken van de ILT en de wijze waarop de inspectie de handhaving uitvoert”, schrijft Mansveld.

“Maar in een zaak als deze, waarin het gaat om illegale praktijken, is discretie over de handhaving instrumenteel voor het succes ervan. Deze discretie is noodzakelijk om te voorkomen dat overtreders teveel kennis krijgen van gebruikte opsporingsmethoden en om te voorkomen dat we daardoor onze eigen handhavers in de weg zitten.”

Aanpak

“Ik kan me echter goed voorstellen dat de Kamer meer wil weten over de wijze waarop de inspectie de illegale praktijken in de taxibranche onderzoekt en aanpakt. Daarom bied ik u een vertrouwelijk gesprek hierover aan met de Inspecteur-generaal”, meldt ze het parlement.

De handhaving van de taxiwetgeving valt onder verantwoordelijkheid van de ILT, voegt Mansveld toe. “De handhaving van de openbare orde, en daar hebben we het over als het gaat om fysieke acties van chauffeurs zoals bijvoorbeeld anderen klemrijden, is in de eerste plaats een zaak van de burgermeesters en de politie in de betrokken gemeenten.”

Openbare orde

Die uitspraak van Mansveld betekent dat wanneer taxichauffeurs willen dat de politie optreedt tegen UberPop-snorders, er eerst een verstoring moet zijn van de openbare orde. Anders moet de taxibranche de inspanningen van ILT afwachten.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

18 reacties op “Politie Utrecht neemt auto in beslag van UberPop-chauffeur”

Duco Douwstra|25.02.15|12:12

Dus een taxi die geen geldig vergunningsbewijs in zijn voertuig heeft,mag WEL in beslag worden genomen? (dat is in het verleden diverse malen gebeurd) Maar bij een Uberpop voertuig zonder geldige papieren zou niet in beslag mogen worden genomen,dat is raar.Nog even,een voorwerp waar een misdrijf mee wordt gepleegt,bijvoorbeeld een pistool, drugs, mes of een auto,moet wettelijk aan het verkeer (zoals dat heet) worden onttrokken,mede om herhaling te voorkomen,dus waarom de heilige Uberpop dan niet

Johan Zevenbergen|25.02.15|12:12

Mooi,
nog een paar honderd snorders te gaan.

Milo Srb|25.02.15|15:12

in Utrecht staan de gemeente politie en taxibranche wat uberpop betreft op 1 lijn en dat werkt dus erg goed zoals blijkt.

Milo Srb|25.02.15|15:55

Ik vraag me af hoelang dat *** van een Mansveld nog mag blijven zitten
aantoonbaar niet capabel. op alle vlakken in haar vakgebied stapelt ze blunders.
Mansveld AFTREDEN !!!!!!

Johan Zevenbergen|25.02.15|22:17

Aha nu snap ik het, 007 is er mee bezig.

Adil Butt|26.02.15|02:49

Duco wij hebben gister woensdag avond in Rotterdam pop chauffeur klemgereden politie is bij geweest en heeft gezegd dat wij niks kunnen doen want wij hebben geen toestemming van overheid en juridisch kan het ook niet aan pakken zo te zien onze politie is machteloos vraag aan jou door rechter is illegaal verklaard waarom kan politie niks doen duco wat moeten wij nou doen graag reactie of sms jij heb mijn nummer dank je wel

Adil Butt|26.02.15|02:54

Mansveld moet weg ze ziet heel veel geld rollen ergens vandaan ik denk dat zij zelf deze weg aan uber verteld heeft dat hij zo moet aan het werk gaan anders kan het niet joh dat uber alles uit ze zelf weet hoe en wat en ook politie toestemming gegeven om niks te doen.zorgzaam en waakzaam politie

Tjerk Vinckx|26.02.15|04:06

Staatssecretaris Mansveld is de -kop van jut- maar uiteindelijk niet degene waar we tegen aan moeten pissen.
Inspecteur-Generaal ILT Jenny Thunnissen, voorheen Inspecteur-Generaal vd Belastingdienst waar zij in 2008 kon opsodemieteren na een totale chaos te hebben achtergelaten met als uitspraak (2002)- we hebben een product en ook al wilt u het niet hebben, u zult het krijgen (dacht zij toen al aan de BCT)en haar ambtgenoot Minister.Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (KIWA) daar moet u zijn !!

Tjerk Vinckx|26.02.15|04:32

Tip: Google naam Jenny Thunnissen.

-Banana-Fraude-Nederland.
De Corrupte Inspectie van beroeps PvdA Bestuur-Gangsterin Jenny Thunnissen.

Welterusten ……..

Duco Douwstra|26.02.15|09:14

Beste Tjerk,je hebt wel gelijk maar niet zo schelden :-}} En Adil,ik heb straks een gesprek met de pro taxi politie Utrecht en ga daar uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.Komen wij daar niet uit dan moet een strafadvocaat uit gaan zoeken wat de wettelijke mogelijkheden zijn.Zelf gaan procederen is geen optie,kost teveel geld en tijd.Maar dat de politie niet op kan treden tegen georganiseerde snorders,die tijdens vervoer van passagiers onverzekerd rijden snap ik niet.Er gaat vandaag via STN een

Duco Douwstra|26.02.15|09:25

brandbrief naar de staatssecretaris,Kamerleden en IenM. STN legt daarin uit dat het niet langer zo door kan gaan. Uber die via de media en in de praktijk een dikke middelvinger opsteekt naar de ILT, politiek en de taxibranche recht in het gezicht uitlacht en belachelijk maakt. Tot nu toe alle complimenten naar alle taxichauffeurs, die binnen de wet hun burgerplicht hebben gedaan,door de Uberpop auto’s stil te zetten die onverzekerd aan het verkeer wilden deelnemen.We blijven de druk opvoeren.

Paul Dijkhuizen|26.02.15|12:16

@ Mw. Mansveld – Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. De aangehoudene moet wel “onverwijld” aan de politie worden overgedragen. Om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, mag de aanhouder dwang uitoefenen, bijvoorbeeld door hem tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig is om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

Oma Gonnie Bredewoud|26.02.15|14:18

uberpop ja die maakt alles kapot voor een andere taxi bedrijf
dat kan en mag niet gebeuren

Taxi Arnhem|26.02.15|20:55

Een oneerlijke concurrentie en illegaal!
Er zijn nog een paar honderd snorders te gaan. Mooi zo!!!
http://www.taxi-startax-arnhem.nl/

Marion van Dijk|27.02.15|17:40

Adil But ik vind je een schatje met hart voor de zaak maar ik denk dat het verstandiger is dat als er gesproken moet worden met instanties dat dat toch door iemand gedaan wordt die het iets helderder kan vertolken. En dat bedoel ik echt niet lullig maar dat is wat de opinie wil. Verder met zijn allen schouders eronder. en inderdaad als de overheid niets doet toch de ombudsman inschakelen maar dat is dan iets voor Duco.

Emile Lonnee|03.03.15|16:16

Aan de overheid de taak om ook Uber Pop legaal te maken.
Wel dienen er cursussen te komen om de Uber Pop chauffeurs verantwoord te kunnen laten werken met klanten.
Het lijkt mij dat de Uber dienst gelijk de belasting in de ritprijs mee moet berekenen.
Wel moet dan de verplichte taxi meter en chauffeurspas etc ook niet meer nodig zijn voor de reguliere taxi diensten.

Adil Butt|05.03.15|02:01

Ja Marion van dijk dank je wel.wij zijn nette chauffeurs en willen altijd binnen de wit blijven.en hebben alles stap voor stap gedaan kijk maar nou om je heen alles is in beweging nu willen ze praten dat was hier voor niet.en wat jij zegt gelijk heb je maar om zo ver te brengen hadden wij dat nodig wat wij laaste dagen gedaan heb.ik ben blij dat jij wel positief denkt hou maar zo

Adil Butt|05.03.15|02:08

He sorry binnen de wet bedoel ik wij gaan geen wit roken hier zo