Staatssecretaris, Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Mansveld: ‘Aanpakken illegaal UberPop heeft hoge prioriteit’

Staatssecretaris Wilma Mansveld neemt opnieuw afstand van het concept UberPop. Dat bleek tijdens een overleg tussen haar en een bestuurlijke delegatie van Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi. Een overleg waarin behalve de omstreden taxidienst, ook het boordcomputer (BCT)-dossier en de evaluatie van de Taxiwet aan bod kwamen.

De staatssecretaris is van mening dat er door UberPop op dit moment geen ‘level playing field’ voor taxiondernemers is, terwijl dat er wel hoort te zijn. Het aanpakken van illegale activiteiten heeft, zo liet zij verder weten, daarom hoge prioriteit voor haar inspectiedienst. Naast het in stand houden van een level playing field, is veiligheid een andere belangrijke overheidsdoelstelling binnen het taxibeleid.

UberPop

Omdat UberPop, ondanks een verbod van de rechter, gewoon actief blijft, liepen de spanningen binnen de taxisector de afgelopen weken snel op. Ze laat er geen misverstand over bestaan, tijdens het overleg noemt Mansveld UberPop meermalen een illegaal concept.

Handhaving van de wettelijke afspraken en bestrijding van illegaliteit hebben een hoge prioriteit bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat dit daadwerkelijk zo is, blijkt volgens Mansveld uit het feit dat ze aan de Tweede Kamer schreef dat de parlementariërs indien gewenst vertrouwelijk geïnformeerd kunnen worden over de opsporingsactiviteiten.

De eveneens aanwezige inspecteur generaal van ILT, laat weten dat er waarschijnlijk nog nooit zo’n intensieve en gestructureerde aanpak van het illegaal taxivervoer is geweest als op dit moment. Details over de opsporingsmethoden deelt de ILT met de staatssecretaris en de Tweede Kamer, maar kan ze niet aan derden meedelen.

BCT

KNV sprak ook met de staatssecretaris over de extreem hoge kosten waarmee de leden werden geconfronteerd dankzij de komst van de Boordcomputer Taxi (BCT). Mansveld herhaalde wat ze eerder aan de Tweede Kamer schreef: ze wil de softwareontwikkeling bij fabrikanten voor onder andere het updaten door lucht, vergoeden. Daarnaast nodigt de staatssecretaris KNV uit om voorstellen te doen voor de inzet van het resterende BCT budget, zodat het optimaal ten goede zal komen aan de taxibranche.

Taxiwet

Over de evaluatie van de Taxiwet zal rond 1 april een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer gestuurd worden. In die brief zal ook de visie van het kabinet op de nieuwe ontwikkelingen binnen de taxisector staan. Vervolgens hebben alle betrokkenen de kans om op dat statement te reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “Mansveld: ‘Aanpakken illegaal UberPop heeft hoge prioriteit’”

Alexander Rink|05.03.15|17:39

Jah en hoe gaat ze UberPoP laten stoppen? dat staat er niet in. Zolang die app actief blijft hebben wel een ‘level playing field’ naar mijn idee. Wanneer komt ze der achter dat dit alleen vanaf de kern op te lossen. App blokkeren en dan is het snel over. Dit konden ze bij tpb ook zonder pardon…

Heer Bommel|05.03.15|18:01

1/ gerechtelijk bevel
2/ ritje naar Vijzelstraat, Uber hoofdkantoor
3/ Uberpop uit de lucht halen
4/ koffie
5/ rust op straat

Als he begrijpt wat ik bedoel

Duco Douwstra|05.03.15|18:05

De inspecteur generaal van ILT, beweerd dat er waarschijnlijk nog nooit zo’n intensieve en gestructureerde aanpak van het illegaal taxivervoer is geweest.Voorlopig zie ik nul acties, maar extreem intensive aanpak van het legale taxivervoer, ervaren de echte taxichauffeurs al jaren.En echte taxichauffeur die ook bij AH werkt € 4500,– boete. Daar heeft een Uberpop geen last van, maar ILT opschieten het geduld raakt op,we worden nu al veel te lang belachelijke gemaakt en uitgelachen door Uber.

Johan Zevenbergen|05.03.15|18:12

1 april ??????????????
Grapje zeker.

Hudson Taxi|05.03.15|19:57

Mansveld: Softwareontwikkeling bij fabrikanten voor onder andere het updaten door lucht, vergoeden????
Wanneer een bct niet geschikt is voor online updaten kan dit voorstel technisch niet en zul je een nieuwe bct moeten aanschaffen ???
Hoeveel € zullen fabrikanten taxiondernemers voor dit voorstel van Mansveld in rekening gaan brengen.
De extreem hoge kosten verminderen voor Taxiondernemers was toch de vraag van KNV.
Niet nog meer kosten voor een nog steeds achterhaalde BCT maar minder s.v.p.

Rik de Swart|05.03.15|20:25

ik lees zojuist een bericht dat een bedrijf in Chicago een start-up is begonnen met Get.a.nurse. Voel je ‘m al aankomen? Als dit zo doorgaat mag straks ook iedereen met een EHBO-koffertje zichzelf dokter noemen.

By the way; wel een stoer jongensverhaal dat Uber, je bent 38jaar, en hebt in 5 jaar tijd 5,4 Miljard dollar verdiend, na mijn weten is dat nog nooit voorgekomen in de geschiedenis. Dus Mansveld je kunt gerust serieuzere boetes gaan geven, ipv €50.000 wat ze als mooie reclame zien.

Johan Zevenbergen|05.03.15|20:35

Mansveld. > KNV
Voorstellen voor het overige bct budget:
1: heel gauw terugstorten, om de taxi weer in oude staat te herstellen.
2: aanpakken snorders door het hele land
3: verwijderen slagbomen bij taxi standplaatsen in grote steden en Schiphol
4: aanpakken ANWB automaatje
5: aanpakken door overheid gesubsidieerde vervoer,s projecten.
6: aanpakken gemeentes en provincies voor gesubsidieerde vervoer,s projecten
7: aanpakken mazen in de taxi wet.
8: verbeteren kwaliteit
9: kartel vorming

Duco Douwstra|06.03.15|00:33

Mansveld herhaalde wat ze eerder aan de Tweede Kamer schreef:ze wil de softwareontwikkeling bij fabrikanten voor het niet updaten door lucht, vergoeden. HOEZO VERGOEDEN? Het zijn juist de fabrikanten en RDW die aan het niet online mogen updaten schandalig verdient hebben.De ondernemers hebben veel moeten betalen,met naar update werkplaats rijden,tijdverlies en betalen om softwarefouten te herstellen,waardoor de BCT niet meer gecertificeerd is,na een update,er zijn wijzigingen aangebracht

Adil Butt|06.03.15|01:22

Hhhhhh echt he mansveld denkt dat met zo en uitsprak te doen onze acties kan stoppen dat zij chauffeurs zoet kan houden.ik stop met niks ga gewoon door met alles uberpop app moet uit de lucht en aanpak van illegale snoders.nou mag mansveld zijn dienst bewezen hoe ze dat gaat doen.

Johan Zevenbergen|06.03.15|11:05

@adil.
Het is geheim hoe ze dat gaat aanpakken, en zelfs zo geheim dat niemand het weet.

Heer Bommel|06.03.15|12:36

Citaat uit interview op radio Rijnmond met Adil Butt

http://www.rijnmond.nl/nieuws/20-01-2015/rotterdamse-taxichauffeurs-rijden-niet-meer-voor-uber

Adil Butt: 2:22 Een oplossing was dat wij willen taxi zo goedkoop maken voor klanten, dat zij de klanten voor Uberpop aan Uberblack geven ‘Ons voorstel aan Marco van Uber was dan gaan wij met Uberblack voor 50% rijden dan is Uberpop helemaal niet nodig’

Mooi te horen hoe Adil B zo opkomt voor zijn collegas

Als je begrijpt wat ik bedoel

Heer Bommel|06.03.15|13:53

Indien een beroepsgroep, bijvoorbeeld ___1___ zijn/haar taken niet naar behoren uitvoert, naar de mening van ___2___ dan is het redelijkerwijs geoorloofd voor daartoe niet-bevoegde of -opgeleide personen om deze taken op zich te nemen

Invullen bij 1: Politie, Taxichauffeurs

Invullen bij 2: Het Publiek, Taxichauffeurs

Als je begrijpt wat ik bedoel

Johan Zevenbergen|06.03.15|14:01

Heer Bommel,
Geld bij 1 ook Wilma?

Immie SB|06.03.15|16:56

@Johan Zevenbergen

Ja zo erg geheim dat ze het zelf niet weten…..

Immie SB|06.03.15|16:58

Het is eigenlijk heel simpel, maar iedereen kijkt de kat uit de boom. Taxichauffeurs worden nu onder druk gezet, gedwongen om te bewegen, gedwongen om naar innovaties te werken, gedwongen om zelf veranderingen door te voeren. Alles met als resultaat om de taxi toegankelijker en betaalbaarder te maken dan het nu is… Daarom doet niemand niks. En als wij niks doen dan vrees ik dat UberPOP gelegaliseerd wordt. Ik noem de BCT geen BCT drama, maar hoe gek het ook klinkt onze redding tegen UberPOP…

Rodney Barten|06.03.15|20:46

@ Immie: Er zijn nog meer wettelijke verplichtingen die ons beschermen en waar voorlopig echt niet aan getoornd gaat worden: KvK nummer, BTW Nummer, P-Nummer, Chaufeurspas…ben ik nog wat vergeten:)

Heer Bommel|08.03.15|16:37

Ik had laatst op het kasteel, jawel Bommelstein, last van wespen. Een ‘mannetje’ wist raad en kwam iedere dag langs om voor 5 dukaten per stuk de wespen te vangen, soms wel 2 op een dag.

Dit ging lange tijd zo door

Totdat mijn jonge vriend Tom P. het idee had op te sporen waar het nest was en waar de nieuwe wespen uit het ei kwamen.

Hij blies (mijn) sigarenrook over het nest en deed er een jute zak overheen, voerde deze weg en daarna geen wesp meer gezien

Als je begrijpt wat ik bedoel

Johan Zevenbergen|09.03.15|16:41

Heer Bommel
Dit lijkt mij zeer vertrouwelijke rook die uit u kasteel komt.

Marion van Dijk|18.03.15|15:49

IN Duitsland is vanaf vandaag uberpop en uber verboden op een straffe van 250 duizend euro per overtreding. Dat zijn boetes mevrouw Mansfeld. Waarom kan dat hier niet?

Mansveld: ‘Aanpakken illegaal UberPop heeft hoge prioriteit’ | TaxiPro
Staatssecretaris, Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Mansveld: ‘Aanpakken illegaal UberPop heeft hoge prioriteit’

Staatssecretaris Wilma Mansveld neemt opnieuw afstand van het concept UberPop. Dat bleek tijdens een overleg tussen haar en een bestuurlijke delegatie van Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi. Een overleg waarin behalve de omstreden taxidienst, ook het boordcomputer (BCT)-dossier en de evaluatie van de Taxiwet aan bod kwamen.

De staatssecretaris is van mening dat er door UberPop op dit moment geen ‘level playing field’ voor taxiondernemers is, terwijl dat er wel hoort te zijn. Het aanpakken van illegale activiteiten heeft, zo liet zij verder weten, daarom hoge prioriteit voor haar inspectiedienst. Naast het in stand houden van een level playing field, is veiligheid een andere belangrijke overheidsdoelstelling binnen het taxibeleid.

UberPop

Omdat UberPop, ondanks een verbod van de rechter, gewoon actief blijft, liepen de spanningen binnen de taxisector de afgelopen weken snel op. Ze laat er geen misverstand over bestaan, tijdens het overleg noemt Mansveld UberPop meermalen een illegaal concept.

Handhaving van de wettelijke afspraken en bestrijding van illegaliteit hebben een hoge prioriteit bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat dit daadwerkelijk zo is, blijkt volgens Mansveld uit het feit dat ze aan de Tweede Kamer schreef dat de parlementariërs indien gewenst vertrouwelijk geïnformeerd kunnen worden over de opsporingsactiviteiten.

De eveneens aanwezige inspecteur generaal van ILT, laat weten dat er waarschijnlijk nog nooit zo’n intensieve en gestructureerde aanpak van het illegaal taxivervoer is geweest als op dit moment. Details over de opsporingsmethoden deelt de ILT met de staatssecretaris en de Tweede Kamer, maar kan ze niet aan derden meedelen.

BCT

KNV sprak ook met de staatssecretaris over de extreem hoge kosten waarmee de leden werden geconfronteerd dankzij de komst van de Boordcomputer Taxi (BCT). Mansveld herhaalde wat ze eerder aan de Tweede Kamer schreef: ze wil de softwareontwikkeling bij fabrikanten voor onder andere het updaten door lucht, vergoeden. Daarnaast nodigt de staatssecretaris KNV uit om voorstellen te doen voor de inzet van het resterende BCT budget, zodat het optimaal ten goede zal komen aan de taxibranche.

Taxiwet

Over de evaluatie van de Taxiwet zal rond 1 april een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer gestuurd worden. In die brief zal ook de visie van het kabinet op de nieuwe ontwikkelingen binnen de taxisector staan. Vervolgens hebben alle betrokkenen de kans om op dat statement te reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “Mansveld: ‘Aanpakken illegaal UberPop heeft hoge prioriteit’”

Alexander Rink|05.03.15|17:39

Jah en hoe gaat ze UberPoP laten stoppen? dat staat er niet in. Zolang die app actief blijft hebben wel een ‘level playing field’ naar mijn idee. Wanneer komt ze der achter dat dit alleen vanaf de kern op te lossen. App blokkeren en dan is het snel over. Dit konden ze bij tpb ook zonder pardon…

Heer Bommel|05.03.15|18:01

1/ gerechtelijk bevel
2/ ritje naar Vijzelstraat, Uber hoofdkantoor
3/ Uberpop uit de lucht halen
4/ koffie
5/ rust op straat

Als he begrijpt wat ik bedoel

Duco Douwstra|05.03.15|18:05

De inspecteur generaal van ILT, beweerd dat er waarschijnlijk nog nooit zo’n intensieve en gestructureerde aanpak van het illegaal taxivervoer is geweest.Voorlopig zie ik nul acties, maar extreem intensive aanpak van het legale taxivervoer, ervaren de echte taxichauffeurs al jaren.En echte taxichauffeur die ook bij AH werkt € 4500,– boete. Daar heeft een Uberpop geen last van, maar ILT opschieten het geduld raakt op,we worden nu al veel te lang belachelijke gemaakt en uitgelachen door Uber.

Johan Zevenbergen|05.03.15|18:12

1 april ??????????????
Grapje zeker.

Hudson Taxi|05.03.15|19:57

Mansveld: Softwareontwikkeling bij fabrikanten voor onder andere het updaten door lucht, vergoeden????
Wanneer een bct niet geschikt is voor online updaten kan dit voorstel technisch niet en zul je een nieuwe bct moeten aanschaffen ???
Hoeveel € zullen fabrikanten taxiondernemers voor dit voorstel van Mansveld in rekening gaan brengen.
De extreem hoge kosten verminderen voor Taxiondernemers was toch de vraag van KNV.
Niet nog meer kosten voor een nog steeds achterhaalde BCT maar minder s.v.p.

Rik de Swart|05.03.15|20:25

ik lees zojuist een bericht dat een bedrijf in Chicago een start-up is begonnen met Get.a.nurse. Voel je ‘m al aankomen? Als dit zo doorgaat mag straks ook iedereen met een EHBO-koffertje zichzelf dokter noemen.

By the way; wel een stoer jongensverhaal dat Uber, je bent 38jaar, en hebt in 5 jaar tijd 5,4 Miljard dollar verdiend, na mijn weten is dat nog nooit voorgekomen in de geschiedenis. Dus Mansveld je kunt gerust serieuzere boetes gaan geven, ipv €50.000 wat ze als mooie reclame zien.

Johan Zevenbergen|05.03.15|20:35

Mansveld. > KNV
Voorstellen voor het overige bct budget:
1: heel gauw terugstorten, om de taxi weer in oude staat te herstellen.
2: aanpakken snorders door het hele land
3: verwijderen slagbomen bij taxi standplaatsen in grote steden en Schiphol
4: aanpakken ANWB automaatje
5: aanpakken door overheid gesubsidieerde vervoer,s projecten.
6: aanpakken gemeentes en provincies voor gesubsidieerde vervoer,s projecten
7: aanpakken mazen in de taxi wet.
8: verbeteren kwaliteit
9: kartel vorming

Duco Douwstra|06.03.15|00:33

Mansveld herhaalde wat ze eerder aan de Tweede Kamer schreef:ze wil de softwareontwikkeling bij fabrikanten voor het niet updaten door lucht, vergoeden. HOEZO VERGOEDEN? Het zijn juist de fabrikanten en RDW die aan het niet online mogen updaten schandalig verdient hebben.De ondernemers hebben veel moeten betalen,met naar update werkplaats rijden,tijdverlies en betalen om softwarefouten te herstellen,waardoor de BCT niet meer gecertificeerd is,na een update,er zijn wijzigingen aangebracht

Adil Butt|06.03.15|01:22

Hhhhhh echt he mansveld denkt dat met zo en uitsprak te doen onze acties kan stoppen dat zij chauffeurs zoet kan houden.ik stop met niks ga gewoon door met alles uberpop app moet uit de lucht en aanpak van illegale snoders.nou mag mansveld zijn dienst bewezen hoe ze dat gaat doen.

Johan Zevenbergen|06.03.15|11:05

@adil.
Het is geheim hoe ze dat gaat aanpakken, en zelfs zo geheim dat niemand het weet.

Heer Bommel|06.03.15|12:36

Citaat uit interview op radio Rijnmond met Adil Butt

http://www.rijnmond.nl/nieuws/20-01-2015/rotterdamse-taxichauffeurs-rijden-niet-meer-voor-uber

Adil Butt: 2:22 Een oplossing was dat wij willen taxi zo goedkoop maken voor klanten, dat zij de klanten voor Uberpop aan Uberblack geven ‘Ons voorstel aan Marco van Uber was dan gaan wij met Uberblack voor 50% rijden dan is Uberpop helemaal niet nodig’

Mooi te horen hoe Adil B zo opkomt voor zijn collegas

Als je begrijpt wat ik bedoel

Heer Bommel|06.03.15|13:53

Indien een beroepsgroep, bijvoorbeeld ___1___ zijn/haar taken niet naar behoren uitvoert, naar de mening van ___2___ dan is het redelijkerwijs geoorloofd voor daartoe niet-bevoegde of -opgeleide personen om deze taken op zich te nemen

Invullen bij 1: Politie, Taxichauffeurs

Invullen bij 2: Het Publiek, Taxichauffeurs

Als je begrijpt wat ik bedoel

Johan Zevenbergen|06.03.15|14:01

Heer Bommel,
Geld bij 1 ook Wilma?

Immie SB|06.03.15|16:56

@Johan Zevenbergen

Ja zo erg geheim dat ze het zelf niet weten…..

Immie SB|06.03.15|16:58

Het is eigenlijk heel simpel, maar iedereen kijkt de kat uit de boom. Taxichauffeurs worden nu onder druk gezet, gedwongen om te bewegen, gedwongen om naar innovaties te werken, gedwongen om zelf veranderingen door te voeren. Alles met als resultaat om de taxi toegankelijker en betaalbaarder te maken dan het nu is… Daarom doet niemand niks. En als wij niks doen dan vrees ik dat UberPOP gelegaliseerd wordt. Ik noem de BCT geen BCT drama, maar hoe gek het ook klinkt onze redding tegen UberPOP…

Rodney Barten|06.03.15|20:46

@ Immie: Er zijn nog meer wettelijke verplichtingen die ons beschermen en waar voorlopig echt niet aan getoornd gaat worden: KvK nummer, BTW Nummer, P-Nummer, Chaufeurspas…ben ik nog wat vergeten:)

Heer Bommel|08.03.15|16:37

Ik had laatst op het kasteel, jawel Bommelstein, last van wespen. Een ‘mannetje’ wist raad en kwam iedere dag langs om voor 5 dukaten per stuk de wespen te vangen, soms wel 2 op een dag.

Dit ging lange tijd zo door

Totdat mijn jonge vriend Tom P. het idee had op te sporen waar het nest was en waar de nieuwe wespen uit het ei kwamen.

Hij blies (mijn) sigarenrook over het nest en deed er een jute zak overheen, voerde deze weg en daarna geen wesp meer gezien

Als je begrijpt wat ik bedoel

Johan Zevenbergen|09.03.15|16:41

Heer Bommel
Dit lijkt mij zeer vertrouwelijke rook die uit u kasteel komt.

Marion van Dijk|18.03.15|15:49

IN Duitsland is vanaf vandaag uberpop en uber verboden op een straffe van 250 duizend euro per overtreding. Dat zijn boetes mevrouw Mansfeld. Waarom kan dat hier niet?