politie, arrestatie

Medewerker van Uber in Amsterdam gearresteerd bij inval ILT

De Inspectie ILT heeft donderdagochtend opnieuw een inval gedaan bij Uber in Amsterdam. Tijdens de actie aan de Vijzelstraat in Amsterdam is één medewerker van Uber aangehouden. Het gaat om een 36-jarige inwoner van Haarlem, meldt het Openbaar Ministerie. Naar verluidt is het de Operationeel Manager van Uber Nederland. “Hij wilde geen medewerking verlenen bij het overdragen van opgevraagde informatie”, vertelt Elif Bagci, woordvoerster ILT. De inspectie kreeg bij de actie ondersteuning van de politie.

Het Openbaar Ministerie zal beslissen over strafvervolging van de Uber-medewerker. Hij heeft artikel 184 van het wetboek van strafrecht overtreden, dat is een misdrijf. Hierop staat een boete en maximaal drie maanden celstraf.

Misdrijf

De actie is een vervolg op die van vorige week donderdag. Toen viel ILT binnen bij Uber om informatie te verzamelen en zo de illegale dienst UberPop aan te kunnen pakken. Bij deze dienst verrichten particulieren taxivervoer zonder taxivergunning, dat is een misdrijf in Nederland.

Bij de actie was toen toen de volledige administratie aanwezig. Die is gevorderd door de ILT, waardoor de tweede bezoek noodzakelijk was. Of alle benodigde stukken nu in handen van de ILT zijn, kan de dienst nog niet zeggen. “De in beslag genomen informatie wordt nog onderzocht.”

27 gepakt

Ondertussen staat de teller van gepakte UberPop-chauffeurs op 27, laat de ILT weten. 18 van deze snorders zijn gepakt in Amsterdam, 8 in Rotterdam en 1 in Utrecht.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Medewerker van Uber in Amsterdam gearresteerd bij inval ILT”

Johan Zevenbergen|02.04.15|11:13

Nu de rest van de Nederlandse snorder en ( verplichte ) vrijwilligers nog.

Hans de Koning|02.04.15|16:22

Lijkt me zinvol om de belastingdienst en uitkeringsinstanties ook een kijkje te geven in die papierwinkel. Hoeveel van die snorders geeft zijn inkomsten netjes op?

En Uber maar roepen dat ze de info niet wiilen geven omdat die privacygevoelig zou zijn: ze spelen wel alles door aan google, zodat ze straks eerder weten dat je een taxi/snorder nodig hebt dan jijzelf!

Pierre van Aert|02.04.15|23:20

Tsja, als zo’n medewerker zegt, dat hij die informatie niet geeft, dan wordt hij gewoon gearresteerd wegens belemmering van een onderzoek.

Ben benieuwd hoe dan later de aanklacht wordt. Zou zomaar : leiding even aan een criminele organisatie zijn.