ILT, Inspectie Leefomgeving en Transport, inval, Uber

ILT houdt opnieuw UberPOP-chauffeur aan in Amsterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie Amsterdam hebben op zaterdagavond 4 juli een chauffeur van de illegale taxidienst UberPOP aangehouden in Amsterdam. Dit is de eerste aanhouding van een POP-chauffeur sinds Uber de UberPOP-dienst alleen nog maar aanbiedt voor een vaste groep klanten.

In juni heeft UberPOP zijn klantenbestand beperkt tot vaste klanten. “Het aanbieden van UberPOP ritten is en blijft illegaal”, licht ILT-woordvoerster Elif Bagci toe. “Zolang het bedrijf en de UberPOP-chauffeurs illegale diensten blijven aanbieden, op welke schaal dan ook, moeten ze rekening houden met acties van de ILT en de politie.”

Strafblad

De chauffeur is een proces-verbaal opgelegd waarmee hij een boete van maximaal 4200 euro en een strafblad riskeert. De afhandeling hiervan is in de handen van het OM. Ook heeft de ILT de chauffeur een last onder dwangsom opgelegd wat inhoudt dat hij bij een herhaling een bedrag van 10.000 euro moet betalen.

Dit is de derde aanhouding van een UberPOP-chauffeur sinds de oplegging van een nieuwe dwangsom tegen het bedrijf in mei. Iedere keer dat een UberPOP-chauffeur wordt betrapt, krijgt Uber een boete van 50.000 euro. In totaal kan dit bedrag oplopen tot 1 miljoen euro.

UberPOP

UberPOP is een dienst van Uber waarbij particulieren zich als taxichauffeur kunnen aanbieden zonder dat ze beschikken over o.a. de vereiste vergunningen. Dit is in strijd met de Wet Personenvervoer 2000. Sinds de lancering van UberPOP heeft de ILT inmiddels 45 UberPOP-chauffeurs aangehouden.

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “ILT houdt opnieuw UberPOP-chauffeur aan in Amsterdam”

Fred Goudriaan|07.07.15|12:33

rondom het wtc amsterdam op de strawinskylaan vooral in de avond uren is uberpop erg actief vooral op vrijdag avond.

M. Martins.|07.07.15|13:05

Niet alleen daar. Ook op het Amstelstation wordt af en aan gereden. De taxichauffeurs hebben het niet eens door en staan lekker grappen te maken met elkaar, niet wetende dat ze amper van het station af komen.

Fietsen in Amsterdam|09.07.15|15:12

Snorder gezien in Amsterdam? Meld illegale taxi’s op onze website! De meldingen worden direct doorgeleid naar de Inspectie Leefomgeving en Transport, zij doen de handhaving op snorders, waaronder Uberpop.

Direct melden kan hier: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/taxi/taxibranche/illegale-taxi/

M. Martins.|09.07.15|19:57

Om er vervolgens weinig tot niets mee te doen.