taxistandplaats, schiphol

VVD, PvdA en SP willen einde aan ronselaars Schiphol

Foto: Bart Pals / PMG

Staatssecretaris Dijksma moet met de gemeente Haarlemmermeer gaan praten over een wijziging van de regels die het taxironselaars onmogelijk moet maken hun werk op Schiphol te doen. Dat bepleiten Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA). Eric Smaling van de SP wil graag weten hoe het staat met de wetswijziging waarvan Dijksma eerder aangaf er voor open te staan.

Recent is er weer de nodige media-aandacht geweest voor de praktijken van taxi-ronselaars op luchthaven Schiphol. Daar mogen drie vervoerders officieel hun diensten aanbieden, iets waar reizigers ook actief op worden gewezen. Maar met behulp van een simpel geel of oranje hesje doen ronselaars zich voor als officiƫle taxichauffeurs, en veel toeristen trappen daar toch in.

Het probleem gaat verder dan alleen broodroof ten koste van de taxibedrijven die aangewezen zijn om passagiers van Schiphol naar hun bestemming te brengen. De ronselaars zouden zich niet zelden agressief gedragen tegen potentiƫle klanten, handhavers en andere taxichauffeurs. Eenmaal in de auto worden er geregeld buitensporige tarieven voor de illegale ritjes gerekend.

Officiƫle standplaats

Het meest schrijnende voorbeeld is nog altijd de Japanner die voor een ritje naar het Okura Hotel bijna 1.000 euro moest aftikken. Door bijvoorbeeld de naam van een vervoerder waar zij niet aan verbonden zijn op hun bonnen te zetten, zadelen de ronselaars andere bedrijven met de door hen veroorzaakte problemen en klachten op.

Dat deze praktijken plaatsvinden is niet nieuw; dat er maar geen einde aan komt is dat wel. Het aantal klachten lijkt zelfs toe te nemen. Het is door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening al sinds 1 januari van dit jaar verboden om klanten te werven op andere plekken dan de officiƫle taxistandplaats op Schiphol Plaza. Controle van en handhaving op ronselpraktijken lijken niet het gewenste effect te sorteren.

Afgelopen juni gaf Dijksma in antwoord op vragen van Kamerlid Eric Smaling nog aan geen reden te zien om in te grijpen. Het aantal klachten over ronselaars was weliswaar toegenomen, maar de staatssecretaris was blij dat Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer, de politie en de ILT de handen ineen hadden geslagen om de ronselaars aan te pakken. Nu gaf zij in een recente uitzending van PowNed aan open te staan voor een wetswijziging, als dat helpt bij het oplossen van de problematiek.

Om tafel met taxisector

Smaling wil graag weten hoe en wanneer zoā€™n wetswijziging zijn beslag zou krijgen, en welke wetsartikelen in haar ogen aanpassing behoeven. Verder is hij benieuwd hoe de gesprekken verlopen met de gemeente Haarlemmermeer. Deze gesprekken zijn er op gericht de APV opnieuw te wijzigen en zo het illegale taxivervoer op Schiphol de kop in de drukken.

Hoogland en De Boer zitten op dezelfde lijn: zij willen dat Dijksma deze gesprekken voert en zijn benieuwd hoe de wet precies zou moeten worden aangepast. Daarnaast moet ze van deze twee Kamerleden om tafel met de taxisector, gemeente, beveiliging van Schiphol en particuliere beveiligers om de onderlinge samenwerking te verbeteren, zo meldt De Telegraaf.

Op 12 en 13 oktober vindt in Expo Houten het vakevenement Taxi Expo 2016 plaats. Op 12 oktober staat op dezelfde locatie het Nationaal Congres Contractvervoer 2016 plaats. Kijk op de site voor meer informatie over beurs, workshops, congres, testritten en de mogelijkheid om je aan te melden.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “VVD, PvdA en SP willen einde aan ronselaars Schiphol”

Duco Douwstra|28.09.16|18:28

De slapjanussen van ILT,Politie en de gemeente Haarlemmermeer hebben de handen ineen geslagen om aan de 3e wereldlanden praktijken eindelijk een einde te maken.Je schaamt je werkelijk dood,zoals de passagiers uit de hele wereld door een stel vaak ongure ronselaars worden ontvangen op Schiphol.En wat is er zo moeilijk voor die klunzen om het ronselen totaal te verbieden.Maar misschien moet er eerst een dode vallen,tientallen klanten voor grote bedragen oplichten is kennelijk niet ernstig genoeg

Peter Scherf|29.09.16|12:40

Ik begrijp hier ook helemaal niets van, Pak die rooie en gele hesjes op, gooi ze een paar uur in een celletje, neem de hesjes in beslag.
Weet zeker dat het snel afgelopen is.

VVD, PvdA en SP willen einde aan ronselaars Schiphol | TaxiPro
taxistandplaats, schiphol

VVD, PvdA en SP willen einde aan ronselaars Schiphol

Foto: Bart Pals / PMG

Staatssecretaris Dijksma moet met de gemeente Haarlemmermeer gaan praten over een wijziging van de regels die het taxironselaars onmogelijk moet maken hun werk op Schiphol te doen. Dat bepleiten Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA). Eric Smaling van de SP wil graag weten hoe het staat met de wetswijziging waarvan Dijksma eerder aangaf er voor open te staan.

Recent is er weer de nodige media-aandacht geweest voor de praktijken van taxi-ronselaars op luchthaven Schiphol. Daar mogen drie vervoerders officieel hun diensten aanbieden, iets waar reizigers ook actief op worden gewezen. Maar met behulp van een simpel geel of oranje hesje doen ronselaars zich voor als officiƫle taxichauffeurs, en veel toeristen trappen daar toch in.

Het probleem gaat verder dan alleen broodroof ten koste van de taxibedrijven die aangewezen zijn om passagiers van Schiphol naar hun bestemming te brengen. De ronselaars zouden zich niet zelden agressief gedragen tegen potentiƫle klanten, handhavers en andere taxichauffeurs. Eenmaal in de auto worden er geregeld buitensporige tarieven voor de illegale ritjes gerekend.

Officiƫle standplaats

Het meest schrijnende voorbeeld is nog altijd de Japanner die voor een ritje naar het Okura Hotel bijna 1.000 euro moest aftikken. Door bijvoorbeeld de naam van een vervoerder waar zij niet aan verbonden zijn op hun bonnen te zetten, zadelen de ronselaars andere bedrijven met de door hen veroorzaakte problemen en klachten op.

Dat deze praktijken plaatsvinden is niet nieuw; dat er maar geen einde aan komt is dat wel. Het aantal klachten lijkt zelfs toe te nemen. Het is door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening al sinds 1 januari van dit jaar verboden om klanten te werven op andere plekken dan de officiƫle taxistandplaats op Schiphol Plaza. Controle van en handhaving op ronselpraktijken lijken niet het gewenste effect te sorteren.

Afgelopen juni gaf Dijksma in antwoord op vragen van Kamerlid Eric Smaling nog aan geen reden te zien om in te grijpen. Het aantal klachten over ronselaars was weliswaar toegenomen, maar de staatssecretaris was blij dat Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer, de politie en de ILT de handen ineen hadden geslagen om de ronselaars aan te pakken. Nu gaf zij in een recente uitzending van PowNed aan open te staan voor een wetswijziging, als dat helpt bij het oplossen van de problematiek.

Om tafel met taxisector

Smaling wil graag weten hoe en wanneer zoā€™n wetswijziging zijn beslag zou krijgen, en welke wetsartikelen in haar ogen aanpassing behoeven. Verder is hij benieuwd hoe de gesprekken verlopen met de gemeente Haarlemmermeer. Deze gesprekken zijn er op gericht de APV opnieuw te wijzigen en zo het illegale taxivervoer op Schiphol de kop in de drukken.

Hoogland en De Boer zitten op dezelfde lijn: zij willen dat Dijksma deze gesprekken voert en zijn benieuwd hoe de wet precies zou moeten worden aangepast. Daarnaast moet ze van deze twee Kamerleden om tafel met de taxisector, gemeente, beveiliging van Schiphol en particuliere beveiligers om de onderlinge samenwerking te verbeteren, zo meldt De Telegraaf.

Op 12 en 13 oktober vindt in Expo Houten het vakevenement Taxi Expo 2016 plaats. Op 12 oktober staat op dezelfde locatie het Nationaal Congres Contractvervoer 2016 plaats. Kijk op de site voor meer informatie over beurs, workshops, congres, testritten en de mogelijkheid om je aan te melden.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “VVD, PvdA en SP willen einde aan ronselaars Schiphol”

Duco Douwstra|28.09.16|18:28

De slapjanussen van ILT,Politie en de gemeente Haarlemmermeer hebben de handen ineen geslagen om aan de 3e wereldlanden praktijken eindelijk een einde te maken.Je schaamt je werkelijk dood,zoals de passagiers uit de hele wereld door een stel vaak ongure ronselaars worden ontvangen op Schiphol.En wat is er zo moeilijk voor die klunzen om het ronselen totaal te verbieden.Maar misschien moet er eerst een dode vallen,tientallen klanten voor grote bedragen oplichten is kennelijk niet ernstig genoeg

Peter Scherf|29.09.16|12:40

Ik begrijp hier ook helemaal niets van, Pak die rooie en gele hesjes op, gooi ze een paar uur in een celletje, neem de hesjes in beslag.
Weet zeker dat het snel afgelopen is.