Helma, assistentiehond

‘Vaak door taxi geweigerd om assistentiehond’

Bron: campagne Meedoen met een beperking

Ook taxichauffeurs in de opstapmarkt kunnen bijdragen aan een betere participatie van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aan de samenleving, bijvoorbeeld door assistentiehonden in hun taxi’s toe te laten. Dat is één van de boodschappen van de nieuwe landelijke campagne ‘Meedoen met een handicap’.

Staatssecretaris Martin van Rijn gaf recent het startschot van de campagne ‘Meedoen met een handicap’ op de Horecava. Ondernemers en overige beursbezoekers konden op een hindernisbaan aan den lijve ondervinden hoe het is om ‘beperkt’ te worden. Van Rijn: “Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Naar een winkel of café gaan kan voor hen door een hoge drempel, het ontbreken van liften of een geweigerde assistentiehond knap lastig zijn. Deze campagne roept ons op het eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken. En dan zie je ook dat kleine aanpassingen soms een groot verschil maken.”

Eén van de mensen met een handicap die in het kader van de campagne aan het woord komen, is Helma Verhoeven. Zij is hartpatiënt en heeft zware epilepsie in combinatie met een bindweefselaandoening. Daarom heeft ze een assistentiehond. “Maar je ziet mijn beperking niet aan de buitenkant en dat levert regelmatig problemen op,” zegt ze.

Hond niet in taxi

“Taxichauffeurs die gewoon doorrijden, omdat ze mijn hond blijkbaar niet willen meenemen, terwijl hij voor mij een noodzakelijk levend hulpmiddel is. Krijg ik een epileptische aanval, dan weet Banios – zo heet hij – precies wat hij moet doen. Mijn hond is voor mij zeker zo belangrijk is als mijn rolstoel. Maar niemand zal zeggen: mevrouw, met uw rolstoel kunt u bij ons niet in de taxi, en dat gebeurt me doorlopend met Banios. Mensen moeten beseffen dat er een groot verschil is tussen een huishond en een assistentiehond.”

Voor Verhoeven is het belangrijk dat mensen met een beperking dezelfde behandeling krijgen als ieder ander. “Daar hoort bij dat we, met en zonder assistentiehond, toegang krijgen waar andere mensen dat ook hebben. Ik maak me daar al jaren sterk voor en gelukkig is er sinds een half jaar een wet aangenomen dat assistentiehonden niet meer geweigerd mogen worden in bijvoorbeeld taxi’s.”

Nog geen sancties

De wet waar Verhoeven over spreekt is een amendement op het VN-verdrag voor personen met een handicap. Deze bepaling schrijft voor dat mensen met vergezeld van een assistentiehond moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Zij hebben die hond immers met een goede reden, en het weigeren van de hond staat gelijk aan het weigeren van de persoon. Het weigeren van een assistentiehond is alleen toegestaan als dit een onevenredige belasting vormt of als de weigering nodig is om de veiligheid of gezondheid te waarborgen.

“Een smetje op die wet is dat er nog geen sancties op staan als je je er niet aan houdt, met als gevolg dat ik nog net zoveel geweigerd word als voorheen”, stelt Helma Verhoeven vast. “Maar ik blijf positief en geniet van elke seconde. Elke dag die ik nog heb, is een cadeautje. En het mooiste cadeau dat ik zou kunnen krijgen is, dat de wet ook daadwerkelijk zou worden nageleefd, zodat een beperking niemand meer hoeft te beperken in zijn gaan en staan.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

12 reacties op “‘Vaak door taxi geweigerd om assistentiehond’”

Petrus PK Kerstens|21.01.17|23:10

Leuk zo’n langharige hond ! Maakt u de auto ook zelf even schoon mevrouw.

Respect voor andere geloven is ook ver te zoeken, ikke ikke en ikke

Josef Sikora|23.01.17|14:03

wat een stompzinnige reactie; weigert u ook mensen met modderschoenen, lang en vettig haar, of andere hinderlijke zaken, die uw auto misschien vies kunnen maken??? en wat bedoelt u met “andere geloven”? u hoeft die hond geen pootje te geven, te zoenen, te koken of op te eten

Petrus PK Kerstens|24.01.17|19:19

Iemand met overduidelijke modderschoenen komt er bij mij echt niet in, doet u die schoenen buiten de auto maar uit en hier heeft u een plastic tas waar ze in kunnen.
Voor moslims is een hond een onrein dier, respecteer dat. Het zorgt bovendien voor onveilige situaties voor de chauffeur als die een hond toch meeneemt. Een hond ruikt de angst voor hem en gaat zich anders gedragen. Gereformeerden in Krabbendijke kijken op zondag ook geen televisie.

Josef Sikora|25.01.17|21:23

Een hulphond mag NOOIT geweigerd worden; een wettelijke eis; indien u niet aan de vereisten van uw vak kan voldoen, wat doet heeft u dan in de taxibranche te zoeken?

r van melle

ben zelf taxi ondernemer wat voor moeite is het om na een rit even langs een wasstraat
te rijden en even de stofzuiger door de auto te halen is maar 10min werk
als dat je te veel is dan zou ik maar een andere werkzoeken men vraagt ook niet om ziek
te worden zodat je afhangkelijk word van een hulp hond het kan ook u treffen en dan zeggen
ze u mag niet mee sorry in mijn taxi is een hulp hond meer dan welkom en dan ach wat is nou
10 min extra werk klant blij ik blij een tevreden gevoel

Peter van Dijk|26.01.17|18:18

Petrus PK Kerstens
Ondanks het feit dat er nog geen concrete regelgeving in de Nederlandse wet is opgenomen, staat het je niet vrij om een blindengeleide of hulphond te weigeren. Nederland heeft namelijk op 14 juli 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Dit betekent dat op die datum het VN-verdrag is geaccepteerd door Nederland en in werking is getreden. Vanaf deze datum kunnen mensen met een handicap daarom aanspraak maken op dit verdrag.

Peter van Dijk|26.01.17|18:25

Met andere woorden je bent gewoon strafbaar. maar wat ik erger vind is dat je iemand beperkt in zijn mogelijkheden.
Even duidelijk ja ik ben ook taxichauffeur en rijd al 25 jaar vrolijk rond met hulphonden en ja soms baal ik ook van die haren, maar even langs de stofzuiger en ik ben weer prima inzetbaar. De mensen die gebruik MOETEN maken van een hulphond zouden graag net zo snel van hun beperking af willen als dat ik de auto weer schoon heb. respect voor een geloof heeft hier niets mee te maken

Rob van den Hoven|27.01.17|10:58

Een Blindegeleide en/of Assistentiehond mag je niet weigeren.
Is ook geen probleem want hij / zij heeft hem/haar nodig.
Maar…ik heb ooit een rit met een Golden Retriever gehad.
Bij het verlaten van mijn Taxi zat mij voertuig onder de hondenharen terwijl ik business moest gaan rijden. Geen tijd om de taxi uit te zuigen.
Op de 1e plaats ben ik zelf als chauffeur allergies voor lange hondenharen maar óók veel klanten en longpatiënten met zuurstof kunnen er niet tegen.Dús dit blijft een probleem !

Petrus PK Kerstens|28.01.17|00:06

Het staat wel in de wet dat weigeren van een SOHO- of blindegeleide hond verboden is, maar een blindegeleide hond is makkelijk ter herkennen aan de blinde met een witte stok met 2 of 3 rode vakken, maar een sanctie voor het weigeren bestaat niet !
Maar waar herken je een assistentiehond aan ? Iedereen kan zijn hond wel een assistentiehond noemen.
Vergeet ook niet, dat een heel groot deel van onze collega’s moslim zijn, misschien wel het grootste deel.

Josef Sikora|28.01.17|09:23

Beste Petrus; 2 dingen:
1. Een hulphond en blindengeleidehond heeft altijd een tuigje om; zie https://hulphond.nl/ en https://www.geleidehond.nl/
2. De meerderheid van de taxichauffeurs zijn GEEN moslim; misschien wel dat spul wat bij stations e.d. staan, die onze beroepsgroep veelal een slechte naam bezorgen

A G|29.01.17|17:07

Het simpel een assistentie hond te herkennen.Heeft nl altijd een werkhesje aan en eigenaar een pasje met foto. Dus dat is een flut excuus Petrus P.K Kersten. Echt zo een hulp hond krijge je niet zomaar hoor.Zit een lange training en selectie aan vast.

Henk de Geest|02.02.17|00:51

Als een groot deel van uw collega’s moslim zijn bezorgen zij ons vak wel een slechte naam, als zij zich dan taxichauffeur noemen moeten zij zich dan maar diep schamen. Zij horen zich ook aan de regels te houden net als de niet moslim chauffeurs, maar zij verzieken de boel.