taxistandplaats, schiphol

Boetes voor taxironselaars uitgesteld wegens kort geding

Foto: Bart Pals / PMG

Eigenlijk zouden taxironselaars op Schiphol vanaf maandag worden bestreden met geldboetes. Maar een groep taxichauffeurs heeft een kort geding aangespannen tegen de maatregel. Dat dient op donderdag, en tot die tijd verandert de situatie op Schiphol niet.

Het kort geding is de zoveelste stap in de langdurige strijd tussen luchthaven Schiphol en de in diens ogen illegaal opererende taxichauffeurs. Vooralsnog blijft er echter sprake van een grijs gebied, en het is helemaal niet zeker dat Schiphol zijn gelijk haalt in deze kwestie.

Officieel zijn enkele taxibedrijven aangewezen om op de standplaats op Schiphol Plaza hun diensten aan te bieden. Daar betalen zij een vergoeding voor. Andere taxichauffeurs mogen alleen mensen afzetten op de luchthaven. Maar er is een flinke groep die niet voor de aangewezen bedrijven rijdt, en toch taxiritten vanaf Schiphol aanbieden. Volgens de regels van Schiphol is dit illegaal. Daarom staan zij als ‘taxironselaars’ te boek. Maar in feite zijn het, over het algemeen, gewoon chauffeurs met een taxivergunning.

Weer aangepast

De gemeente Haarlemmermeer doet al langer pogingen om de ronselaars van de luchthaven te weren. Feit is dat deze maatregelen geen van allen hebben gewerkt. Een aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening werd midden 2015 tenietgedaan door een uitspraak van de rechter. Die gaf aan dat iedereen met een taxivergunning passagiers mag oppikken vanaf de openbare weg op de luchthaven.

Sindsdien gaat het over en weer, maar is de situatie niet noemenswaardig veranderd. Schiphol en Haarlemmermeer vonden het na de uitspraak van de rechter een zooitje op het Plaza. En dus werd de verordening weer aangepast teneinde de chauffeurs het werken op de luchthaven onmogelijk te maken. Dat lukte in de loop van 2016 in elk geval niet. Elke paar maanden werd er in de media weer aandacht besteed aan de situatie.

Taxidiensten verbieden

Eind vorig jaar stelde staatssecretaris Sharon Dijksma dat alleen de gemeente Haarlemmermeer de problemen kon en mocht oplossen, met ondersteuning van haar ministerie op juridisch gebied. Dat leidde vlak voor kerst tot de aankondiging dat de gemeente een rigoureuze, tijdelijke maatregel nam om de problemen de kop in te drukken. Door de APV opnieuw aan te passen kon de gemeente Haarlemmermeer nu bepaalde taxidiensten in specifieke gebieden in zijn geheel verbieden als er sprake is van schendingen van de openbare orde. Terwijl deze maatregel van kracht werd, kon de gemeente aan meer permanente oplossingen werken.

Na de jaarwisseling werd duidelijk dat het verbod geldt voor Schiphol Plaza en het Jan Dellaertplein. Meerdere overtredingen kunnen, na geldboetes van 350 en 1.500 euro en het innemen van de auto, zelfs leiden tot een gebiedsverbod. Als men zich dan toch in het gebied begeeft, is dat een strafbaar feit. Als de overlast als gevolg van de huidige maatregel afneemt, kan het gebied waarin het verbod op het aanbieden van taxidiensten geldt, worden verkleind. Andersom is het ook mogelijk dat dit gebied wordt uitgebreid als de situatie daar aanleiding toe geeft.

Kort geding

Het plan was om deze maatregel op maandag 30 januari van kracht te laten worden. Maar omdat een groep chauffeurs een kort geding heeft aangespannen, wordt de invoering van het verbod nog even uitgesteld. En gezien de eerdere uitspraak van de rechter dat iedereen met een taxivergunning taxivervoer mag aanbieden op de openbare weg van de luchthaven, is het niet vanzelfsprekend dat de chauffeurs geen gelijk krijgen van de rechter. Ongeacht de uitkomst is het zeer waarschijnlijk dat hierna nog meer juridische procedures volgen, want de kans dat de partijen elkaars gelijk gaan respecteren lijkt na de lange voorgeschiedenis zeer klein.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Boetes voor taxironselaars uitgesteld wegens kort geding”

Ruud Springintveld|31.01.17|09:23

Ik mag aannemen dat ze dan wel de echte ronselaars gaan aan pakken, en niet de bedrijven die gewoon netjes hun eigen klanten ophalen op Schiphol hier de dupe van worden. Gezien de goede altijd al onder de kwade moeten lijden. Het zou toch van de zotte zijn dat je als particulieren gewoon mensen op mag halen op Schiphol en als taxi niet.