Schiphol standplaats

ILT betrapt snorders op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving & Transport heeft bij controles op Schiphol meerdere taxichauffeurs op overtredingen betrapt. In één geval maakte een chauffeur zich schuldig aan rijden op de vergunning van een ander, wat hem op een proces-verbaal kwam te staan. Ook werd een snorder opgepakt die al eerder in de fout was gegaan.

Er is momenteel veel te doen om het taxivervoer op Schiphol. De laatste jaren zijn er veel problemen met taxironselaars. Zij mogen geen taxivervoer aanbieden op de officiële standplaats op Schiphol Plaza, maar proberen wel klanten op te pikken op de luchthaven. Die ritten voeren ze dan uit vanuit de parkeergarages. De taxibedrijven die betalen om vanaf de standplaats te mogen werken, vinden de concurrentie met taxironselaars onwenselijk en oneerlijk. Momenteel is het wachten op de uitkomst van een kort geding tussen de ronselaars en de gemeente Haarlemmermeer, die de ronselaars stevig wil aanpakken.

Oneerlijke concurrentie

De mededeling over de controles op Schiphol hang waarschijnlijk samen met dit rumoer. “Met de controles wil de ILT onder meer de veiligheid van passagiers en de verkeersveiligheid bevorderen en oneerlijke concurrentie tegengaan”, zo schrijft de inspectiedienst. De controles worden uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee.

Tegen de chauffeur die werd betrapt op illegaal taxivervoer is proces-verbaal opgemaakt. Hij pachtte de taxivergunning van een ander maar reed voor zichzelf, en dat is verboden als je niet bij die ander in loondienst bent. ILT doet nader onderzoek naar de constructie. De overtreding kwam de chauffeur bovendien op een last onder dwangsom van 10.000 euro te staan. Hij moet dat bedrag betalen als hij opnieuw in de fout gaat.

Dwangsom van 12.000 euro

Voor een andere chauffeur die eerder in de week werd betrapt, is het al zo ver. Het betreft een snorder die al eerder op het verzorgen van illegaal taxivervoer werd betrapt. Hij moet nog een dwangsom van 12.000 euro betalen. Bovendien kreeg hij voor zijn jongste vergrijp een nieuwe last onder dwangsom opgelegd, ditmaal van 10.000 euro.

In totaal controleerde ILT afgelopen weekend achttien taxi’s op Schiphol. Daarbij werden ook twee chauffeurs betrapt op het overtreden van de arbeids- en rusttijden. Zij kregen ieder een boete opgelegd die kan oplopen tot 1.000 euro.

Snorder in Loosbroek

Overigens is Schiphol niet de enige plaats waar de afgelopen week iemand werd betrapt op het verzorgen van illegaal taxivervoer. De politie van Oss deelt mee een vrouwelijke chauffeur in de plaats Loosbroek de wacht te hebben aangezegd. “Vannacht omstreeks 02.00 uur zagen surveillerende agenten een personenbus rijden op de Dorpsstraat in Loosbroek. Tijdens de controle bleken er meerder personen in de bus te zitten en hadden de agenten het vermoeden dat de 28-jarige bestuurster aan het snorren was. Tijdens het onderzoek bleek dit te kloppen. Hierop is de personenbus in beslag genomen en zijn de personen gehoord. De Inspectie Leefomgeving en Transport wordt door ons in kennis gesteld”, aldus de politie.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “ILT betrapt snorders op Schiphol”

Taxi Volendam|07.02.17|12:32

Wat wordt er onder een snorder verstaan ?
Een persoon die met gele kenteken platen Taxivervoer verricht, of zij die met de benodigde taxivergunning “werk aanwerven” = ronselen?
Misschien beiden ?
Het wordt er niet duidelijker op door de huidige berichtgeving in de landelijke media.
Zolang er geen rechterlijke uitspraak is over het ronselen, is het onwenselijk een bepaalde groep bij voorbaat te veroordelen.
Uber is b.v. ook een ronselaar, werkt alleen via internet.