Ambulance 2

Taakstraf taxichauffeur voor veroorzaken ongeval met motorrijder

Deze en andere versies niet meer gebruiken, herkomst onbekend

Een taxichauffeur die door nalatig rijgedrag een aanrijding met een motorrijder veroorzaakte, krijgt daarvoor een taakstraf van 150 uur opgelegd. De ontzegging van de rijbevoegdheid voor negen maanden is voorwaardelijk, zodat hij zijn werk als taxichauffeur kan blijven. De motorrijder raakte zwaar gewond bij het ongeluk.

Het ongeval vond plaats op 17 juni 2015; de uitspraak volgde begin februari van dit jaar. Op de dag in kwestie stond de man in zijn hoedanigheid als taxichauffeur stil op de laad- en loskade ter hoogte van het Park Hotel, op de Stadhouderskade in Amsterdam. Het was op dat moment donker. De chauffeur reed met de voorzijde van zijn auto de rijbaan op. Het was zijn bedoeling om te keren. Bij die actie wilde hij over de doorgetrokken streep tussen beide rijbanen rijden.

Maar bij die manoeuvre heeft de chauffeur onvoldoende op het verkeer om hem heen gelet. Daardoor zag hij een motorrijder, die juist vanuit de Hobbemastraat over de Stadhouderskade reed, over het hoofd. Op het moment dat de manoeuvre werd ingezet, bevond de motor zich al naast de taxi. Daardoor was de taxichauffeur niet meer in staat om af te remmen of de motorrijder te ontwijken.

Gebroken ribben

Bij de botsing die volgde, liep de bestuurder van de motor zwaar lichamelijk letsel op. Hij had enkele gebroken ribben en zijn schouder was uit de kom. Als gevolg van het ongeluk bracht de man ruim een week in het ziekenhuis door. Vervolgens kon hij enige tijd niet werken of andere dagelijkse bezigheden uitvoeren. Het is bovendien nog maar de vraag welke blijvende consequenties de verwondingen hebben, en of hij bijvoorbeeld wel zijn beroep kan blijven uitoefenen.

Dat de man gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond als gevolg waarvan de motorrijder gewond raakte, is niet ontkend. De strafbaarheid van zijn handelingen staat dan ook voor alle betrokkenen vast. De vraag die de verdediging ter sprake bracht is of er sprake is van gevaarlijk rijgedrag in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Dat gaat het namelijk om een aannemelijke mate van schuld, en daarbij om de gedragingen van de verdachte, de aard en de ernst daarvan en de omstandigheden van het geheel.

Motorrijder niet gezien

De taxichauffeur heeft de motorrijder niet gezien. Hij kan zich niet herinneren dat hij niet over zijn linkerschouder heeft gekeken, een handeling die hij normaal gesproken altijd verricht. Bij de zitting, afgelopen januari, verklaarde hij dat hij automatisch over zijn schouder had gekeken, maar na het ongeluk had hij juist aan de politie verklaard dit niet te hebben gedaan. Hij zou alleen hebben gecheckt of de rijbaan vrij was door in zijn buitenspiegels te kijken. De chauffeur heeft de motorrijder niet gezien, hoewel deze reed met de koplamp aan.

De rechtbank oordeelt dat het rijgedrag van de taxichauffeur moet worden aangemerkt als ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’, zodat er sprake is van schuld in de zin van de Wegenverkeerswet. De man is een ervaren taxichauffeur die de overzichtelijke verkeerssituatie waarin hij zich op dat moment bevond beter had moeten overzien. Dat deed hij echter niet, waarbij hij ook nog eens een verboden manoeuvre uitvoeren. De rechtbank spreekt dan ook van een ernstige verkeersovertreding.

Rijbewijs nodig als taxichauffeur

Omdat de schuld en strafbaarheid niet in het geding zijn, kon er een straf worden opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 150 uur en vervangende hechtenis van 75 dagen indien die taakstraf niet kon naar behoren werd uitgevoerd. Daarnaast werd een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist voor een periode van negen maanden, met een proeftijd van twee jaar. In het bepalen van die eis heeft de officier van justitie meegewogen dat de man zijn rijbewijs nodig heeft om als taxichauffeur te kunnen werken. Om die reden is een voorwaardelijke ontzegging van de riijbevoegdheid geëist, wat is gecompenseerd met een verhoging van de taakstraf.

De verdediging heeft ook gevraagd bij de strafoplegging en strafmaat rekening te houden met het feit dat de man al veertien jaar voor zijn werk achter het stuur zit, waarvan de laatste tien jaar als taxichauffeur, zonder ooit een ongeluk te veroorzaken. Dit gegeven is door de rechtbank meegewogen, evenals het gegeven dat de taxichauffeur geschrokken is van het door hem veroorzaakte ongeluk. Hij is bereid een taakstraf uit te voeren, maar zonder rijbewijs kan hij niet als taxichauffeur de kost winnen voor zijn gezin met vier kinderen.

Hogere taakstraf

Voor het vergrijp waar de taxichauffeur schuldig aan is verbonden, staat normaal een taakstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden. In dit geval is die ontzegging uitgekomen op negen maanden, maar dan wel voorwaardelijk. Daardoor kan de man blijven werken als taxichauffeur. Als hij binnen twee jaar weer in de fout gaat, wordt de ontzegging alsnog onvoorwaardelijk. Omdat dit vooralsnog niet het geval is, heeft de rechter de taakstraf ter compensatie opgehoogd naar 150 uur.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taakstraf taxichauffeur voor veroorzaken ongeval met motorrijder | TaxiPro
Ambulance 2

Taakstraf taxichauffeur voor veroorzaken ongeval met motorrijder

Deze en andere versies niet meer gebruiken, herkomst onbekend

Een taxichauffeur die door nalatig rijgedrag een aanrijding met een motorrijder veroorzaakte, krijgt daarvoor een taakstraf van 150 uur opgelegd. De ontzegging van de rijbevoegdheid voor negen maanden is voorwaardelijk, zodat hij zijn werk als taxichauffeur kan blijven. De motorrijder raakte zwaar gewond bij het ongeluk.

Het ongeval vond plaats op 17 juni 2015; de uitspraak volgde begin februari van dit jaar. Op de dag in kwestie stond de man in zijn hoedanigheid als taxichauffeur stil op de laad- en loskade ter hoogte van het Park Hotel, op de Stadhouderskade in Amsterdam. Het was op dat moment donker. De chauffeur reed met de voorzijde van zijn auto de rijbaan op. Het was zijn bedoeling om te keren. Bij die actie wilde hij over de doorgetrokken streep tussen beide rijbanen rijden.

Maar bij die manoeuvre heeft de chauffeur onvoldoende op het verkeer om hem heen gelet. Daardoor zag hij een motorrijder, die juist vanuit de Hobbemastraat over de Stadhouderskade reed, over het hoofd. Op het moment dat de manoeuvre werd ingezet, bevond de motor zich al naast de taxi. Daardoor was de taxichauffeur niet meer in staat om af te remmen of de motorrijder te ontwijken.

Gebroken ribben

Bij de botsing die volgde, liep de bestuurder van de motor zwaar lichamelijk letsel op. Hij had enkele gebroken ribben en zijn schouder was uit de kom. Als gevolg van het ongeluk bracht de man ruim een week in het ziekenhuis door. Vervolgens kon hij enige tijd niet werken of andere dagelijkse bezigheden uitvoeren. Het is bovendien nog maar de vraag welke blijvende consequenties de verwondingen hebben, en of hij bijvoorbeeld wel zijn beroep kan blijven uitoefenen.

Dat de man gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond als gevolg waarvan de motorrijder gewond raakte, is niet ontkend. De strafbaarheid van zijn handelingen staat dan ook voor alle betrokkenen vast. De vraag die de verdediging ter sprake bracht is of er sprake is van gevaarlijk rijgedrag in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Dat gaat het namelijk om een aannemelijke mate van schuld, en daarbij om de gedragingen van de verdachte, de aard en de ernst daarvan en de omstandigheden van het geheel.

Motorrijder niet gezien

De taxichauffeur heeft de motorrijder niet gezien. Hij kan zich niet herinneren dat hij niet over zijn linkerschouder heeft gekeken, een handeling die hij normaal gesproken altijd verricht. Bij de zitting, afgelopen januari, verklaarde hij dat hij automatisch over zijn schouder had gekeken, maar na het ongeluk had hij juist aan de politie verklaard dit niet te hebben gedaan. Hij zou alleen hebben gecheckt of de rijbaan vrij was door in zijn buitenspiegels te kijken. De chauffeur heeft de motorrijder niet gezien, hoewel deze reed met de koplamp aan.

De rechtbank oordeelt dat het rijgedrag van de taxichauffeur moet worden aangemerkt als ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’, zodat er sprake is van schuld in de zin van de Wegenverkeerswet. De man is een ervaren taxichauffeur die de overzichtelijke verkeerssituatie waarin hij zich op dat moment bevond beter had moeten overzien. Dat deed hij echter niet, waarbij hij ook nog eens een verboden manoeuvre uitvoeren. De rechtbank spreekt dan ook van een ernstige verkeersovertreding.

Rijbewijs nodig als taxichauffeur

Omdat de schuld en strafbaarheid niet in het geding zijn, kon er een straf worden opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 150 uur en vervangende hechtenis van 75 dagen indien die taakstraf niet kon naar behoren werd uitgevoerd. Daarnaast werd een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist voor een periode van negen maanden, met een proeftijd van twee jaar. In het bepalen van die eis heeft de officier van justitie meegewogen dat de man zijn rijbewijs nodig heeft om als taxichauffeur te kunnen werken. Om die reden is een voorwaardelijke ontzegging van de riijbevoegdheid geëist, wat is gecompenseerd met een verhoging van de taakstraf.

De verdediging heeft ook gevraagd bij de strafoplegging en strafmaat rekening te houden met het feit dat de man al veertien jaar voor zijn werk achter het stuur zit, waarvan de laatste tien jaar als taxichauffeur, zonder ooit een ongeluk te veroorzaken. Dit gegeven is door de rechtbank meegewogen, evenals het gegeven dat de taxichauffeur geschrokken is van het door hem veroorzaakte ongeluk. Hij is bereid een taakstraf uit te voeren, maar zonder rijbewijs kan hij niet als taxichauffeur de kost winnen voor zijn gezin met vier kinderen.

Hogere taakstraf

Voor het vergrijp waar de taxichauffeur schuldig aan is verbonden, staat normaal een taakstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden. In dit geval is die ontzegging uitgekomen op negen maanden, maar dan wel voorwaardelijk. Daardoor kan de man blijven werken als taxichauffeur. Als hij binnen twee jaar weer in de fout gaat, wordt de ontzegging alsnog onvoorwaardelijk. Omdat dit vooralsnog niet het geval is, heeft de rechter de taakstraf ter compensatie opgehoogd naar 150 uur.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.