Taxi Oxford

Breda stelt alsnog kwaliteitseisen aan taxivignet

De gemeente Breda en de plaatselijke taxibranche zijn na stevig overleg overeengekomen dat het taxi-evenementenvignet 2017 toch verschillende kwaliteitseisen moet bevatten. De gemeente wilde deze eigenlijk laten varen omdat ze lastig te toetsen en handhaven zijn, maar nadat de taxisector zich sterk tegen deze verandering uitsprak ging de gemeente alsnog overstag.

Het taxi-vignet, dat van kracht is tijdens carnaval en het Jazz Festival, wordt in Breda al enkele jaren gebruikt. Alleen met dat vignet mogen taxibedrijven ritten verzorgen van en naar twee standplaatsen aan de rand van het centrum. Op de manier proberen gemeente en taxisector de kwaliteit van het taxivervoer tijdens evenementen op peil te houden.

Controleren en handhaven

De voorgaande jaren waren er, naaste de wettelijke eisen, ook bepaalde kwaliteitscriteria verbonden aan het verkrijgen van het vignet. Dan gaat het om zaken als klantvriendelijkheid, gedrag op de standplaats en stratenkennis. In aanloop naar de lancering van het vignet voor 2017 kwam de gemeente echter tot de conclusie dat dergelijke zaken binnen dit systeem lastig te controleren en handhaven zijn. Daarom werd besloten de kwaliteitseisen te laten vervallen. Bij aanvragen zou wel zoals gebruikelijk streng worden gecontroleerd of de verstrekte gegevens juist, compleet en actueel zijn, en of aan de wettelijke eisen voor taxibedrijven is voldaan.

Dat laatste bleek voor de taxibranche niet genoeg. Met het loslaten van de kwaliteitseisen vrezen zij een toestroom van chauffeurs van buiten de stad naar Breda, teneinde wat bij te verdienen tijdens grote evenementen. De gemeente lanceerde de aanvraagperiode van het vignet op donderdagochtend, waarbij inderdaad zoals gepland niet meer naar kwaliteitseisen wordt gevraagd.

Protest of blokkade

Donderdagmiddag vond er overleg plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de taxibranche. In die gesprekken ging het er stevig aan toe. De taxisector sprak zich faliekant uit tegen het loslaten van de kwaliteitseisen, waarbij ook de mogelijkheden van protesteren of een blokkade werden geopperd. Zo ver wilde de gemeente het echter niet laten komen. Het is eerder onrustig geweest in de Bredase taximarkt en dat wil men niet nog een keer meemaken. Na intern overleg besloot mobiliteitswethouder Adank om de kwaliteitseisen alsnog onderdeel van de aanvraagprocedure te maken.

Omdat de gemeente Breda enige tijd nodig heeft om de aanpassingen door te voeren, zijn deze vanaf vrijdagavond 10 februari om 20.00 op de website van het vignet te vinden. Taxibedrijven hebben dan precies een week de tijd om hun aanvraag in te dienen. Partijen die het vignet al aangevraagd hebben, zullen worden gevraagd de kwaliteitseisen alsnog te onderschrijven.

Illegale chauffeurs

Met deze toenadering was de onrust in de Bredase taximarkt echter nog niet verdwenen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen zo’n vijftig taxi’s toeterend de Prinsenkade in het centrum oprijden, meldt dagblad BN DeStem. Zij blokkeerden vervolgens de weg, al lieten ze één strook vrij voor hulpdiensten. Tijdens het protest verzorgden de chauffeurs geen vervoer. Hun onvrede komt voort uit het feit dat andere steden wel maatregelen nemen om taxichauffeurs van buiten te weren, terwijl anderen in de weekends en met evenementen zonder al te veel moeite in Breda kunnen rijden. Zij willen dat de zaken beter worden gereguleerd, bijvoorbeeld met een taxi-verordening zoals in Den Bosch. Ook vindt de groep van zo’n vijftig chauffeurs dat er te weinig wordt gedaan tegen illegale chauffeurs.

Overleg

Op zaterdag werden de vermeende problemen uiteraard niet opgelost, waarna de chauffeurs in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw het werk neerlegden. Wethouder Boaz Adank geeft in BN DeStem aan verrast te zijn over de acties, ook omdat er deze week weer overleg plaatsvindt. Hij stelde dat de protesterende chauffeurs niet zijn aangesloten bij Taxi Gilde Breda of Taxi Collectief Breda, twee van de partijen waarmee de gemeente in gesprek is. Dat maakt overleg volgens de wethouder lastig, al wordt er deze week wel verder gepraat. Beide collectieven hebben aangegeven dat de protesten niet door hen worden gesteund.

Lees ook: Meningsverschil over loslaten kwaliteitseisen taxivignet Breda

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

2 reacties op “Breda stelt alsnog kwaliteitseisen aan taxivignet”

Paul Dijkhuizen|16.02.17|15:09

Okee, ik begrijp dat de gemeente het taxivervoer zo goed mogelijk wil laten verlopen, en illegale taxi’s wil weren, maar dit is niet de manier. als taxibedrijf dien je te voldoen aan landelijke regelgeving, hier voor heb je de landelijke taxivergunning. Met het loslaten van de vakbekwaamheidseis zijn er een hoop bedrijven bijgekomen waarvan de kwaliteit misschien wat minder is, maar deze bedrijven hebben wel een vergunning, voor geheel nederland. Het lijkt er nu vooral op gericht om

Paul Dijkhuizen|16.02.17|15:16

taxibedrijven van buiten de stad te weren. TTO’s in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en straks ook Eindhoven… keurmerken in Den Bosch, Utrecht en een vignet in Breda… Misschien maar beter om die hele vergunning te laten vallen? en gewoon iedere gemeente te laten bepalen wie er nog taxi mag rijden? Maar dan ook iedereen binnen zijn of haar eigen regio blijven he, bij grensoverschrijdend vervoer de klant laten overstappen? Goede landelijke regels/opleiding, met goede, en redelijke, controle!