Taxi-examen Brugge weert chauffeurs met weinig kennis van stad

Het examen voor taxichauffeurs in Brugge dat afgelopen september in het leven werd geroepen, lijkt in zijn opzet te slagen. Potentiële taxichauffeurs die niet over voldoende kennis van de stad en zijn voorzieningen beschikken, zakken voor de toets en mogen niet als chauffeur aan de slag. Sinds september werd de toets inclusief herkansingen 29 keer afgenomen en slaagden er zestien mensen.

De historische binnenstad van het Belgische Brugge behoort tot het werelderfgoed. Het toerisme is dan ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de stad en het taxivervoer wordt geacht daar zijn steentje aan bij te dragen. Daarom besloot de gemeente in september 2016 tot de invoering van een examen voor taxichauffeurs die in de stad willen rijden. Het afleggen ervan is voor elke nieuwe chauffeur of uitbater verplicht.

Straten en voorzieningen

“Het stadsbestuur verwacht dat elke chauffeur zijn klanten op een efficiënte manier kan bedienen. Hiervoor is een onberispelijke topografische kennis van de Stad Brugge en haar officiële gebouwen en bezienswaardigheden noodzakelijk”, zo schrijft de gemeente in haar reglement voor taxivervoer. Chauffeurs moeten niet alleen straten en belangrijke voorzieningen van de stad kennen, maar ook deelnemen aan initiatieven van de stad om de kwaliteit van het taxivervoer naar een hoger plan te tillen.

Het examen is gratis en de kandidaat slaagt met een score van 70 procent of hoger. Van dat slagen wordt ook een bewijs afgegeven. Het examen kent meerdere versies en wordt alleen in het Nederlands afgenomen, omdat het ook meteen de taalkennis van de deelnemer toetst. Wie de 70 procent niet haalt, kan maximaal twee keer een herexamen doen. Lukt het dan nog niet, dan moet hij of zij een vol jaar wachten alvorens een nieuwe poging te mogen doen.

Taxireglement

Uiteraard vraagt het examen dat de deelnemers bepaalde kennis hebben over zaken die samenhangen met het beroep van taxichauffeur. Men moet onder meer belangrijke musea, restaurants, toeristische trekpleisters en ziekenhuizen kunnen aanwijzen op een plattegrond of kunnen herkennen van een foto. Verder moeten deelnemers tien meerkeuzevragen over Brugge, tien vragen over het taxireglement en vragen over Zeebrugge beantwoorden. Die badplaats is een deelgemeente van Brugge.

Nederlandse taal

De regels zijn niet voor niets bedacht, want de gemeente kreeg geregeld klachten over taxichauffeurs die de stad niet of slecht kenden en / of de Nederlandse taal nauwelijks machtig waren. Het examen wordt niet afgelegd door bestaande chauffeurs, maar zij die in Brugge willen gaan rijden moeten het wel doorstaan. Het zorgt in elk geval voor een schifting, zo meldt Het Nieuwsblad: van de 25 mensen die het examen tot nu toe aflegden, slaagden er maar zestien.

Twee van hen lukte dat pas na de herkansing. Nog eens twee mensen slaagden ook de tweede keer niet en hielden het toen voor gezien. In totaal werd het examen dus 29 keer afgenomen, met zestien geslaagden als gevolg: net iets meer dan de helft.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Taxi-examen Brugge weert chauffeurs met weinig kennis van stad”

Peter Walgreen|16.02.17|22:14

Daar hadden ze in ons land gelijk in 2000 mee moeten beginnen, had hele grote bergen ellende voorkomen.

Dick Steeman|17.02.17|17:34

misschien iets voor Nederland? en met terugwerkende kracht invoeren voor iedere taxi chauffeur.

in de grote steden een taaltest voor minimaal Nederlands en Engels

Taxi-examen Brugge weert chauffeurs met weinig kennis van stad | TaxiPro

Taxi-examen Brugge weert chauffeurs met weinig kennis van stad

Het examen voor taxichauffeurs in Brugge dat afgelopen september in het leven werd geroepen, lijkt in zijn opzet te slagen. Potentiële taxichauffeurs die niet over voldoende kennis van de stad en zijn voorzieningen beschikken, zakken voor de toets en mogen niet als chauffeur aan de slag. Sinds september werd de toets inclusief herkansingen 29 keer afgenomen en slaagden er zestien mensen.

De historische binnenstad van het Belgische Brugge behoort tot het werelderfgoed. Het toerisme is dan ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de stad en het taxivervoer wordt geacht daar zijn steentje aan bij te dragen. Daarom besloot de gemeente in september 2016 tot de invoering van een examen voor taxichauffeurs die in de stad willen rijden. Het afleggen ervan is voor elke nieuwe chauffeur of uitbater verplicht.

Straten en voorzieningen

“Het stadsbestuur verwacht dat elke chauffeur zijn klanten op een efficiënte manier kan bedienen. Hiervoor is een onberispelijke topografische kennis van de Stad Brugge en haar officiële gebouwen en bezienswaardigheden noodzakelijk”, zo schrijft de gemeente in haar reglement voor taxivervoer. Chauffeurs moeten niet alleen straten en belangrijke voorzieningen van de stad kennen, maar ook deelnemen aan initiatieven van de stad om de kwaliteit van het taxivervoer naar een hoger plan te tillen.

Het examen is gratis en de kandidaat slaagt met een score van 70 procent of hoger. Van dat slagen wordt ook een bewijs afgegeven. Het examen kent meerdere versies en wordt alleen in het Nederlands afgenomen, omdat het ook meteen de taalkennis van de deelnemer toetst. Wie de 70 procent niet haalt, kan maximaal twee keer een herexamen doen. Lukt het dan nog niet, dan moet hij of zij een vol jaar wachten alvorens een nieuwe poging te mogen doen.

Taxireglement

Uiteraard vraagt het examen dat de deelnemers bepaalde kennis hebben over zaken die samenhangen met het beroep van taxichauffeur. Men moet onder meer belangrijke musea, restaurants, toeristische trekpleisters en ziekenhuizen kunnen aanwijzen op een plattegrond of kunnen herkennen van een foto. Verder moeten deelnemers tien meerkeuzevragen over Brugge, tien vragen over het taxireglement en vragen over Zeebrugge beantwoorden. Die badplaats is een deelgemeente van Brugge.

Nederlandse taal

De regels zijn niet voor niets bedacht, want de gemeente kreeg geregeld klachten over taxichauffeurs die de stad niet of slecht kenden en / of de Nederlandse taal nauwelijks machtig waren. Het examen wordt niet afgelegd door bestaande chauffeurs, maar zij die in Brugge willen gaan rijden moeten het wel doorstaan. Het zorgt in elk geval voor een schifting, zo meldt Het Nieuwsblad: van de 25 mensen die het examen tot nu toe aflegden, slaagden er maar zestien.

Twee van hen lukte dat pas na de herkansing. Nog eens twee mensen slaagden ook de tweede keer niet en hielden het toen voor gezien. In totaal werd het examen dus 29 keer afgenomen, met zestien geslaagden als gevolg: net iets meer dan de helft.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Taxi-examen Brugge weert chauffeurs met weinig kennis van stad”

Peter Walgreen|16.02.17|22:14

Daar hadden ze in ons land gelijk in 2000 mee moeten beginnen, had hele grote bergen ellende voorkomen.

Dick Steeman|17.02.17|17:34

misschien iets voor Nederland? en met terugwerkende kracht invoeren voor iedere taxi chauffeur.

in de grote steden een taaltest voor minimaal Nederlands en Engels