Taxichauffeurs Brussel staken

Naar verwachting 400 tot 600 taxichauffeurs in Brussel staken op woensdag om hun onvrede over de gebrekkige samenwerking met de overheid kenbaar te maken. Er heeft al bijna twee jaar geen overleg plaatsgevonden met Pascal Smet, de minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering die onder meer Mobiliteit in zijn portefeuille heeft. 

De onvrede over het gebrek aan dialoog is de laatste tijd stevig gegroeid, niet in de laatste plaats omdat er volgens de taxibranche zelf genoeg te bespreken is. Een ‘extreem serieus incident’ tussen een Uber-chauffeur en een taxi-inspecteur van de overheid vormde de druppel die de emmer deed overlopen, zo meldt The Brussels Times. Wat dit incident precies was, wordt verder niet benoemd. Maar het was wel de directe aanleiding voor de binnen taxifederatie FeBeT verenigde chauffeurs om het werk op woensdag neer te leggen.

Tekort aan chauffeurs

De Federation Belge des Taxis willen vooral graag in gesprek komen met de Brusselse overheid. Om dat af te dwingen, melden ze zich op woensdag buiten het kantoor van de minister, bij station Brussel Noord. Volgens de chauffeurs is de situatie in de Brusselse taximarkt momenteel zeer chaotisch, en heerst er bovendien een sfeer van straffeloosheid. Enerzijds heeft de sector volgens een woordvoerder van FeBet met een tekort aan mensen te maken, terwijl de minister het juist steeds lastiger zou maken om als taxichauffeur aan de slag te gaan in Brussel. Tegelijk zou de minister volgens FeBet best weten dat Uber de regels omzeilt, maar weigert hij in te grijpen.

Het is niet alleen FeBet dat klaagt over de houding van de Brusselse regering ten opzichte van de taximarkt. Ook vakbonden laten zich negatief uitgelaten over de vrije hand die Smet taxidiensten als Uber geeft, terwijl hij niet bereid lijkt om het gesprek met de traditionele taxisector aan te gaan. Het laatste overleg met de minister zou van 30 mei 2015 dateren.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxichauffeurs Brussel staken”

Ton van Dalfsen|28.03.17|09:33

Hmmmmm tekort chauffeurs? Amsterdam overvloed en teveel. Ga eens met de TTO organisaties praten voor uitwissel haha