Rechtbank

Tien jaar cel geëist voor dodelijke overval op taxichauffeur

Het Openbaar Ministerie ziet twee broers het liefst tien jaar de cel ingaan voor een overval met dodelijke afloop op een Rotterdamse taxichauffeur.  De chauffeur kwam in 2004 om het leven bij deze overval. De broers werden voor deze daad eerder al tot tien jaar cel veroordeeld maar ze tekenden daar hoger beroep tegen aan. In dat hoger beroep eist het OM dus dezelfde straf die al eerder werd opgelegd.

Op 28 februari 2004 ging de taxichauffeur zoals gewoonlijk aan het werk. Na een aantal ritten werd hij op zondagochtend 29 februari 2004 even na middernacht nabij zijn taxi op de Van Oosterzeestraat in Rotterdam gewond aangetroffen. Hij bloedde uit zijn mond, neus en oor. Een ambulance voerde hem af naar het ziekenhuis waar zijn toestand zeer ernstig bleek. De taxichauffeur overleed nog dezelfde dag.

Onderzoek in de taxi wees uit dat sprake was van een misdrijf. Er werd echter destijds geen verdachte opgespoord. In 2010 meldde één van de broers die nu terechtstaan zich bij de politie met informatie over de vermeende daders. In het opnieuw opgestarte onderzoek kwamen de man en zijn broer echter als verdachten van de roofmoord uit de bus. Zij hebben allebei een uitgebreid strafblad, onder meer voor andere berovingen van taxichauffeurs.

Getuigenverklaringen

De advocaat-generaal is van mening dat het dossier, ondanks het gebrek aan forensisch bewijs, voldoende ander bewijs bevat dat beide broers linkt aan de fatale roofoverval. Dit bewijs bestaat onder andere uit diverse getuigenverklaringen en de verklaring van een medegedetineerde en een familielid. Op basis van dat bewijs is het OM overtuigd van de schuld van de broers en vindt het een lange celstraf op zijn plaats.

“Verdachten hebben een man van het leven beroofd. Hij is midden in de nacht overvallen terwijl hij gewoon zijn werk deed. Vervolgens is hij achtergelaten zonder hulp voor hem in te roepen. Het is een niets ontziende actie geweest met een mager gewin. Het is schokkend geweest voor de nabestaanden. Hun vader en familielid is van hen weggerukt en tot op heden ondervinden zij daar nog veel leed van. De zaak heeft veel commotie teweeggebracht in 2004. Anno 2017 komt het helaas nog steeds voor dat taxichauffeurs het slachtoffer worden van geweld”, aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de mannen eerder tot tien jaar cel, maar daartegen gingen zij dus in hoger beroep. De uitspraak van dat hoger beroep volgt over twee weken.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.