Rechter

Gijzelende taxichauffeur krijgt negen maanden cel

De 22-jarige taxichauffeur die op 14 september vorig jaar vier Chinese zakenlieden gijzelde en probeerde af te persen, krijgt daarvoor een celstraf opgelegd van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Het feit dat er sprake was van een echte panieksituatie wordt de chauffeur zwaar aangerekend.

De rechtbank acht bewezen dat de taxichauffeur de vier zakenmensen vanaf Schiphol naar Amsterdam West vervoerde. Op de bestemming aangekomen vroeg de chauffeur maar liefst 485 euro voor het ritje. Dat weigerden de klanten te betalen, waarna de chauffeur hen gijzelde door rondjes te rijden, de passagiers niet uit te laten stappen en hen met geweld te bedreigen. Pas nadat één van de inzittende twee ruiten van de taxi kapotsloeg, liet de chauffeur hen gaan. Maar alleen na betaling van 100 euro en bovendien op behoorlijke afstand van hun hotel.

Het feit dat één van de slachtoffers uiteindelijk de noodzaak zag twee ramen in te slaan, duidt volgens de rechter op een echte panieksituatie. Dat de slachtoffers de situatie ook als zodanig hebben ervaren blijkt niet alleen uit hun verklaringen maar ook uit de verklaringen van omstanders, die hen hebben horen schreeuwen op het moment dat zij de taxi verlieten.

Geleid door eigen winstbejag

De rechtbank rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij de slachtoffers grote angst heeft aangejaagd. De 22-jarige man heeft geen rekening gehouden met de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers en zich enkel laten leiden door eigen winstbejag. Hij is op Schiphol zelf actief op zoek gegaan naar slachtoffers en heeft gekozen voor een groep kwetsbare buitenlanders die de Nederlandse taal niet spreken.

Hij heeft volgens de rechter grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit, de persoonlijke levenssfeer en de persoonlijke bewegingsvrijheid van de slachtoffers. Bovendien heeft hij niet alleen het imago van de taxibranche aangetast, maar ook het imago van de stad Amsterdam en het vertrouwen dat mensen in de taxibranche moeten kunnen hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Gijzelende taxichauffeur krijgt negen maanden cel | TaxiPro
Rechter

Gijzelende taxichauffeur krijgt negen maanden cel

De 22-jarige taxichauffeur die op 14 september vorig jaar vier Chinese zakenlieden gijzelde en probeerde af te persen, krijgt daarvoor een celstraf opgelegd van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Het feit dat er sprake was van een echte panieksituatie wordt de chauffeur zwaar aangerekend.

De rechtbank acht bewezen dat de taxichauffeur de vier zakenmensen vanaf Schiphol naar Amsterdam West vervoerde. Op de bestemming aangekomen vroeg de chauffeur maar liefst 485 euro voor het ritje. Dat weigerden de klanten te betalen, waarna de chauffeur hen gijzelde door rondjes te rijden, de passagiers niet uit te laten stappen en hen met geweld te bedreigen. Pas nadat één van de inzittende twee ruiten van de taxi kapotsloeg, liet de chauffeur hen gaan. Maar alleen na betaling van 100 euro en bovendien op behoorlijke afstand van hun hotel.

Het feit dat één van de slachtoffers uiteindelijk de noodzaak zag twee ramen in te slaan, duidt volgens de rechter op een echte panieksituatie. Dat de slachtoffers de situatie ook als zodanig hebben ervaren blijkt niet alleen uit hun verklaringen maar ook uit de verklaringen van omstanders, die hen hebben horen schreeuwen op het moment dat zij de taxi verlieten.

Geleid door eigen winstbejag

De rechtbank rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij de slachtoffers grote angst heeft aangejaagd. De 22-jarige man heeft geen rekening gehouden met de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers en zich enkel laten leiden door eigen winstbejag. Hij is op Schiphol zelf actief op zoek gegaan naar slachtoffers en heeft gekozen voor een groep kwetsbare buitenlanders die de Nederlandse taal niet spreken.

Hij heeft volgens de rechter grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit, de persoonlijke levenssfeer en de persoonlijke bewegingsvrijheid van de slachtoffers. Bovendien heeft hij niet alleen het imago van de taxibranche aangetast, maar ook het imago van de stad Amsterdam en het vertrouwen dat mensen in de taxibranche moeten kunnen hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.