Almelo rechtbank

Zeven jaar cel voor overvaller taxichauffeur

Rechtbank Almelo (bron: beeldbank rachtspraak.nl)

Een 33-jarige man is schuldig bevonden aan een gewelddadige woningoverval op een taxichauffeur in Zwolle in 2015. Het slachtoffer moest pinpassen en codes afgeven. Voor deze en andere feiten is de overvaller tot zeven jaar cel veroordeeld.

De man lijkt in korte tijd op het criminele pad te zijn geraakt, want vóór 2015 staan er geen ernstige misdrijven op zijn strafblad. Naast de overval op de taxichauffeur is hij ook veroordeeld voor heling van een gestolen auto en een poging tot zware mishandeling door iemand in de gemeente Buren op zijn gezicht te slaan en daarna meerdere klappen te geven. Verder had hij in Hengelo een dealershoeveelheid van een kleine kilo amfetamine in zijn bezit. Bovendien stond de man terecht voor een moord in 2014, maar daarvan is hij door de rechter vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Criminele schulden afbetalen

De overval op de taxichauffeur vond in november 2015 plaats nadat twee mannen een tip hadden gekregen, zo meldt De Stentor. Bij de chauffeur thuis zou er wel het één en ander te halen zijn. Hij werd ’s ochtends vroeg opgewacht, waarna de twee mannen zijn woning binnendrongen. Zij bedreigden de taxichauffeur met een vuurwapen en bonden hem vast met tiewraps. “De verdachte heeft bij de woningoverval alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin, om zo zijn criminele schulden te kunnen betalen”, aldus de rechtbank. “De rechtbank rekent hem dit zeer zwaar aan, vooral het geweld waarmee de overval gepaard ging.”

Het snelle afglijden van de man naar een bestaan vol criminele vergrijpen wordt hem sterk verweten, net als de zwaarte van de feiten waar hij schuldig aan is bevonden. Om die redenen bepaalde de rechtbank dat hij psychisch onderzocht moest worden bij het Pieter Baan Centrum. “Het is des te zorgwekkender dat hij hier totaal niet aan meewerkte, en ook niet aan andere onderzoeken. De rechtbank oordeelt dat een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar passend en geboden is. Daarnaast moet de man schadevergoedingen betalen van zo’n 9.500 euro.”

Vrijspraak voor moord

Van het zwaarste vergrijp waarvan hij werd verdacht, is de man dus vrijgesproken. Er zijn volgens de rechter geen objectieve en directe bewijzen aangevoerd dat de verdachte schuldig is aan de moord op een Enschedese man op 17 december 2014. Hij heeft dit altijd ontkend, niemand heeft hem als schutter kunnen identificeren en na aanhouding zijn er op de man ook geen sporen aangetroffen die getuigen van zijn betrokkenheid bij de moord. Het indirecte bewijs volstaat niet om de man voor de moord te veroordelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.