Taxidienst Uber AIR gaat in 2020 van start in Los Angeles

Uber gaat binnen drie jaar van start met een taxidienst per vliegtuig. In 2020 kunnen reizigers vanaf Los Angeles Airport via de dienst Uber Air naar het Staples Center in LA. Een ritje gaat per persoon hetzelfde kosten als nu het geval is met UberX. Dat heeft Jeff Holden, Chief Product Manager bij Uber, woensdagochtend aangekondigd tijdens Web Summit 2017 in Lissabon. “Het wordt dus geen luxeproduct voor de rijken.”

Uber heeft het toestel nu in ontwikkeling in samenwerking met helikopterfabrikanten. Het is onmogelijk om bestaande helikopters te gebruiken, vertelt Holden. “Die maken veel te veel lawaai, waardoor er steeds minder plaatsen beschikbaar zijn om op te stijgen en te landen. Daarom hebben we een eigen voertuig ontwikkeld.”

Prototype

Het gaat nu nog om een concept. Maar Uber is ervan overtuigd dat de dienst in 2020 commercieel inzetbaar is. Het vliegtuig is volledig elektrisch en heeft een actieradius van ongeveer 90 kilometer. Er kunnen vier passagiers en een piloot in plaatsnemen. Aan de bovenkant zitten in totaal zes rotors, waardoor het verticaal kan opstijgen en landen. Via een snellaadsysteem is de accu binnen enkele minuten weer opgeladen.

Uber gaat deze dienst inzetten op vaste, drukke routes via zogenaamde ‘heliports’. Daardoor wordt de dienst optimaal benut via UberPool, waarbij passagiers samen een taxi delen. “Ridesharing in the sky”, noemde Holden het tijdens zijn presentatie.

Ruimtegebrek

“Vervoer via de weg heeft zeer beperkte limieten qua capaciteit vanwege alle files en luchtvervuiling. Daarom moeten we naar de lucht. Net zoals dat flatgebouwen het ruimtegebrek op de grond voor wonen opgelost heeft in steden”, aldus Holden.

Volgens Uber zal dit toestel veel goedkoper worden dan bestaande helikopters. “Het fabricage-volume zal ongekend zijn voor vliegtuigfabrikanten. Ook zijn deze toestellen veel eenvoudiger en elektrisch. Dat betekent veel minder onderhoud. We gaan veel vluchten per dag maken met veel passagiers, waardoor het vliegtuig optimaal benut wordt.”

Testen

Een ritje van LA Airport naar het Staples Center is op dit moment met UberX 1:20 uur en 16,5 miles. Via UberAir zal het nog maar 27 minuten en 10,4 miles bedragen, toonde Holden tijdens de presentatie. “We beginnen met testen en demonstraties. Uiteindelijk willen dit goedkoper maken dan een eigen auto bezitten.”

Om het vliegverkeer in goede banen te leiden, is Uber een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een luchtverkeersleidingsysteem te ontwikkelen. Uber wil dat systeem testen door te starten met vluchten rond de Fort Worth-luchthaven van het Texaanse Dallas. Het bedrijf werkt ook samen met de autoriteiten van Dubai en Los Angeles voor proefvluchten.

Bekijk ons verslag vanuit Web Summit 2017:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxidienst Uber AIR gaat in 2020 van start in Los Angeles | TaxiPro

Taxidienst Uber AIR gaat in 2020 van start in Los Angeles

Uber gaat binnen drie jaar van start met een taxidienst per vliegtuig. In 2020 kunnen reizigers vanaf Los Angeles Airport via de dienst Uber Air naar het Staples Center in LA. Een ritje gaat per persoon hetzelfde kosten als nu het geval is met UberX. Dat heeft Jeff Holden, Chief Product Manager bij Uber, woensdagochtend aangekondigd tijdens Web Summit 2017 in Lissabon. “Het wordt dus geen luxeproduct voor de rijken.”

Uber heeft het toestel nu in ontwikkeling in samenwerking met helikopterfabrikanten. Het is onmogelijk om bestaande helikopters te gebruiken, vertelt Holden. “Die maken veel te veel lawaai, waardoor er steeds minder plaatsen beschikbaar zijn om op te stijgen en te landen. Daarom hebben we een eigen voertuig ontwikkeld.”

Prototype

Het gaat nu nog om een concept. Maar Uber is ervan overtuigd dat de dienst in 2020 commercieel inzetbaar is. Het vliegtuig is volledig elektrisch en heeft een actieradius van ongeveer 90 kilometer. Er kunnen vier passagiers en een piloot in plaatsnemen. Aan de bovenkant zitten in totaal zes rotors, waardoor het verticaal kan opstijgen en landen. Via een snellaadsysteem is de accu binnen enkele minuten weer opgeladen.

Uber gaat deze dienst inzetten op vaste, drukke routes via zogenaamde ‘heliports’. Daardoor wordt de dienst optimaal benut via UberPool, waarbij passagiers samen een taxi delen. “Ridesharing in the sky”, noemde Holden het tijdens zijn presentatie.

Ruimtegebrek

“Vervoer via de weg heeft zeer beperkte limieten qua capaciteit vanwege alle files en luchtvervuiling. Daarom moeten we naar de lucht. Net zoals dat flatgebouwen het ruimtegebrek op de grond voor wonen opgelost heeft in steden”, aldus Holden.

Volgens Uber zal dit toestel veel goedkoper worden dan bestaande helikopters. “Het fabricage-volume zal ongekend zijn voor vliegtuigfabrikanten. Ook zijn deze toestellen veel eenvoudiger en elektrisch. Dat betekent veel minder onderhoud. We gaan veel vluchten per dag maken met veel passagiers, waardoor het vliegtuig optimaal benut wordt.”

Testen

Een ritje van LA Airport naar het Staples Center is op dit moment met UberX 1:20 uur en 16,5 miles. Via UberAir zal het nog maar 27 minuten en 10,4 miles bedragen, toonde Holden tijdens de presentatie. “We beginnen met testen en demonstraties. Uiteindelijk willen dit goedkoper maken dan een eigen auto bezitten.”

Om het vliegverkeer in goede banen te leiden, is Uber een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een luchtverkeersleidingsysteem te ontwikkelen. Uber wil dat systeem testen door te starten met vluchten rond de Fort Worth-luchthaven van het Texaanse Dallas. Het bedrijf werkt ook samen met de autoriteiten van Dubai en Los Angeles voor proefvluchten.

Bekijk ons verslag vanuit Web Summit 2017:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.