Station Tilburg (NS)

Carnaval: taxivignet in Tilburg en TTO-taxi’s in Eindhoven

Carnaval laat nog ruim twee maanden op zich wachten, maar taxichauffeurs die tijdens het feest in Tilburg willen rijden kunnen nu al het daarvoor benodigde vignet aanvragen. Om het vignet te krijgen moeten de chauffeurs aan de wettelijke eisen voldoen en onder meer hun stratenkennis aantonen. In Eindhoven moet het onlangs ingevoerde TTO-systeem zorgen voor voldoende kwaliteit van het taxivervoer tijdens carnaval.

In Brabantse steden zorgt carnaval altijd voor een grote toestroom van feestvierders uit de rest van het land. En dat trekt ook veel chauffeurs uit andere plaatsen aan. Zij rijden normaal weinig of niet in die steden, maar verwachten met een feest als carnaval wat bij te kunnen verdienen. Daar zit de plaatselijke taxibranche doorgaans weer niet op te wachten, en vaak worden ze daar vanuit de gemeente in ondersteund.

TTO of verordening

In Den Bosch is een taxiverordening van kracht en daar mochten ook afgelopen carnaval alleen de 166 plaatselijke keurmerkhouders taxivervoer aanbieden op de standplaatsen in de stad. Eindhoven heeft sinds september een TTO-systeem en zou daarmee moeten kunnen slagen in het buiten de deur houden van chauffeurs van elders. Wie niet bij een TTO hoort, mag niet in de opstapmarkt van de stad werken.

Dat bevestigt de gemeente ook in een korte reactie: “Per 1 september 2017 heeft de gemeente Eindhoven het TTO-model ingevoerd. Dat houdt in dat alléén nog toegelaten taxiorganisaties hun diensten op de opstapmarkt mogen aanbieden. Ook voor carnaval 2018 betekent dit dus dat chauffeurs die niet bij een Eindhovense TTO zijn aangesloten, géén taxidiensten op de standplaatsen mogen aanbieden. De gemeente Eindhoven handhaaft daar ook stevig op.”

Tilburg en Breda kennen tijdens carnaval dezelfde uitdagingen als Den Bosch en Eindhoven: veel bezoekers aan de stad en meer taxichauffeurs dan normaal die de feestvierders willen vervoeren. Eindhoven behoort tot de zeven Nederlandse gemeenten die het TTO-systeem mogen hebben. In Zowel Breda als Tilburg wordt aan een verordening met bijbehorend keurmerk gewerkt. Tot die tijd moeten vignetten uitkomst bieden tijdens carnaval en andere grote evenementen, zoals het Jazz Festival in Breda en de Tilburgse Kermis.

Wisselgeld

Tijdens de laatste editie van die kermis was in Tilburg ook al een taxivignet van kracht. Dat wordt nu dus weer van stal gehaald. Taxichauffeurs die in en rond het weekend van 10 en 11 februari willen rijden in Tilburg, kunnen tot tot en met 21 januari een vignet aanvragen. Alles wat na die datum binnenkomt, wordt niet meer in behandeling genomen. En wie geen vignet heeft, komt tijdens carnaval met zijn of haar taxi geen Tilburgse standplaatsen op.

Naast de wettelijke eisen aan het vignet, zoals KvK-inschrijving en boordcomputer aan boord, stelt de gemeente Tilburg 23 aanvullende criteria aan de vignethouders. Hij of zij moet altijd voldoende wisselgeld bij zich hebben en goed op de hoogte zijn van de straten en eventuele wegafzettingen in de stad. Verder is het onder meer verboden om actief klanten te werven op de standplaatsen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.