Rechtbank

Taxichauffeur mag niet meer rijden na dodelijk ongeval

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Een taxichauffeur uit Nijmegen heeft een celstraf gekregen van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Daarnaast heeft hij een rijontzegging van drie jaar gekregen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is bewezen dat de man te hard reed en dat hij vlak voor het ongeval een WhatsApp-bericht verstuurde.

Het ongeluk vond in januari 2017 plaats op de Graafseweg in Nijmegen. De man reed met zijn taxi een 31-jarige vrouw op haar fiets aan die door het ongeval om het leven kwam. De rechtbank vindt bewezen dat de man te hard reed en dat hij kort voor de aanrijding een Whatsapp-bericht verstuurde. Door de taxichauffeur is verklaard dat hij op enig moment wel iets zag in zijn linkerooghoek, zonder te weten wat dat was.

Verantwoordelijkheid grof verwaarloosd

Met dit alles staat voor de rechtbank vast dat de man niet of onvoldoende heeft gelet op de weg voor hem en wat zich daar afspeelde. Alle verkeersdeelnemers hebben een bepaalde zorgplicht ten opzichte van elkaar. Voor een beroepschauffeur geldt zelfs een verhoogde zorgplicht. Die verantwoordelijkheid heeft de taxichauffeur wat de rechter betreft op grove wijze verwaarloosd. Hij heeft volgens de rechter zeer onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam gereden.

De lange voorwaardelijke straf die is opgelegd moet voor de man een stok achter de deur zijn om nooit meer tijdens het besturen van een auto zijn telefoon te bedienen. De straf had op zich nog hoger kunnen uitvallen, maar de taxichauffeur had nog geen strafblad en kan door de opgelegde rijontzegging bovendien zijn beroep niet meer uitoefenen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxichauffeur mag niet meer rijden na dodelijk ongeval”

Linda de Lang|12.02.18|10:48

Veel te lage straffen. 6 maanden gevangenis waarvan 3 voorwaardelijk. Is een leven in Nederland dan zo weinig waard? Dit had niet hoeven te gebeuren. Van mij mogen deze straffen veel hoger en zijn rijbewijs vernietigen laat hem eerst maar over 3 jaar opnieuw lessen. Hij is zijn baan kwijt maar dit soort chauffeurs horen niet op de weg. Mensen die beroepsmatig de fout in gaan dubbel straffen.