Geen celstraf maar boete voor mishandelen taxichauffeur

Voor het mishandelen van een Amsterdamse taxichauffeur heeft een Britse man een boete van 500 euro opgelegd gekregen. Aanvankelijk was hij veroordeeld tot drie maanden cel, maar dat vindt het gerechtshof een te zware straf. Dat is de uitkomst van het hoger beroep in deze zaak.

Het incident vond een kleine twee jaar geleden plaats. Het hoger beroep diende onlangs. De chauffeur zou door de man, met hulp van een ander, in een wurggreep zijn genomen en ten val zijn gebracht. Ook zou zijn duim tussen het portier zijn geklemd, werd hij geschopt en geslagen werd er op de motorkap van zijn auto gesprongen. Primair werd de man openlijke geweldpleging ten laste gelegd, secundair ging het om mishandeling.

De taxichauffeur zelf verklaarde dat hij verhaal wilde halen toen er iemand tegen zijn taxi schopte. Daarop werd hij door een man vastgehouden terwijl een ander hem begon te slaan. Een andere taxichauffeur sprong ertussen en de politie was er snel bij om de mannen in kwestie aan te houden.

Geen twijfel over strafbaarheid

Dat de mannen die van het geweld worden verdacht dezelfde mannen zijn die de politie aanhield, lijdt volgens het gerechtshof geen twijfel. Alles rijmt met wat de beide taxichauffeurs en de medeverdachte van de man die hier terechtstond hebben verklaard, en met wat de politie heeft aangetroffen. De advocaat van de verdachte probeerde in het hoger beroep twijfel te zaaien door te stellen dat niets van het incident duidelijk door camera’s was vastgelegd, maar dat was voor het gerechtshof geen reden om aan de gang van zaken en de strafbaarheid van de man te twijfelen.

Desondanks valt zijn straf fors lager uit. Door de politierechter werd de man veroordeeld tot drie maanden cel met aftrek van voorarrest. Sinds dit incident pleegde hij geen strafbare feiten meer en de taxichauffeur heeft er geen lichamelijk letsel aan overgehouden. Omdat hij niet in Nederland woont, vindt het gerechtshof een taakstraf niet praktisch en een celstraf wordt als te zwaar gezien. Daarin spelen ook persoonlijk omstandigheden van de verdachte mee die in het vonnis niet nader worden toegelicht.

Gevoel van onveiligheid

Tegelijk moet de man wel worden bestraft, zo oordeelt het gerechtshof. Dat de geweldpleging heeft plaatsgevonden, staat buiten kijf. Dat de taxichauffeur daar een gevoel van onveiligheid aan heeft overgehouden is voor de rechter ook duidelijk, net als het gegeven dat zulke incidenten ook anderen een gevoel van onveiligheid kunnen bezorgen. Daarom wordt een boete van 500 euro opgelegd, te vervangen door tien dagen hechtenis als deze niet wordt betaald.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Geen celstraf maar boete voor mishandelen taxichauffeur”

Kemal Ozen|22.02.18|14:56

Als het tegenovergestelde gebeurd was moet je zien wat een straf die arme taxichauffeur zou krijgen.
Die stomme toeristen komen hier blowen en snuiven. Bij een geringe onenigheid komen de duivels uit hun lijf. Met 500 euro er vanaf komen vind ik wel een zeer lage straf voor zo’n geweldpleging.Het moet ze geen vrije spel geven in het doen en laten hier in Amsterdam als ze de beest komen uithangen.Geef ze de maximale straf zodat het een voorbeeld is voor de anderen.

Bert Swinkels|23.02.18|11:46

ja ik heb ook 19 jaar taxi gereden
wat dat aangaat zijn de straffen veel te laag wij proberen voor een paar euro per uur onze boterham te verdienen
en zo,een volk komt het ons moeilijk maken hier in nederland